Makuseutu

MTT Piikkiössä kasvaa yli 30 erilaista raparperia

Aurinko saa multasormet syyhyämään. Näin kesän korvalla omalle kasvimaalle, puutarhaan tai parvekeruukkuun olisi kiva löytää uusia kasveja ja lajikkeita. Tiesitkö, että Piikkiössä MTT:llä on tehty vuosikymmeniä työtä uusien puutarhakasvien jalostamiseksi?

Minä istutin viime kesänä kasvimaalle ’Kaunotar’-nimisiä mansikantaimia. Pihalta löytyy myös mustaherukkapensas ’Mortti’. Nämä molemmat ovat saaneet alkunsa juuri Piikkiössä. Lajikevalintaa helpottamaan MTT on kehittänyt FinE-tunnuksen, joka voidaan myöntää kestävälle, aidolle, terveelle suomalaisiin oloihin sopivalle kasville. FinE-merkki on paitsi monilla koristepensailla, myös kymmenillä marja- ja hedelmälajikkeilla.

Pensasmustikka kukkii kauniisti tunnelissa. Kuva: Terhi Pohjanheimo
Pensasmustikan kasvua tutkitaan tunneliviljelyssä. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Kävin juuri tutustumassa MTT Piikkiön tutkimusyksikköön, jossa kehitetään viljely- ja tuotantomenetelmiä kasvihuone- ja avomaaviljelyyn, sekä viheralalle. Siellä tutkijat selvittävät mm. miten kasvualusta, led-valaistus tai lannoitus vaikuttavat kasvien kasvuun ja laatuun.

MTT Piikkiössä keihitetään kasvihuoneviljelytekniikkaa. Kuva: Terhi Pohjanheimo
MTT Piikkiössä kehitetään myös kasvihuoneviljelytekniikkaa. Kurkut kasvavat tässä kokeessa komeasti. Kuva: Terhi Pohjanheimo

MTT Piikkiön tutkimusyksikön tehtäviin kuuluu myös puutarhakasvien geenivarojen säilytysvastuu. Tämä tarkoittaa sitä, että kasveista pidetään hengissä sen eri lajikkeet tai muodot vuodesta toiseen.

Erilaisia raparperereja MTT kasvaa yli kolmekymmentä. Kuva: Terhi Pohjanheimo
Erilaisia raparperereja MTT kasvaa yli kolmekymmentä. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Kasvaako muuten sinun pihallasi vanha viljelykasvi tai tiedätkö paikan, missä kasvaa vanhoja jo -40-luvulta asti säilyneitä viljelykantoja? On tärkeätä säilyttää viljelykasvien monimuotoisuus myös tulevien ihmissukupolvien tarpeita varten. Sinäkin voit auttaa säilytystyötä ilmoittamalla vanhoista kannoista MTT:lle. Katso lisää täältä.

Rusokirsikka kukkii Piikkiössä toukokuussa. Kuva: Terhi Pohjanheimo
Rusokirsikka ihastuttaa Piikkiössä toukokuussa. Kuva: Terhi Pohjanheimo

MTT Piikkiön tutkimusyksikkö on monelle tuttu kesäisin auki olevasta Arboretumistaan. Voi, kuinka pieneksi tunsinkaan itseni yli neljän metriin korkeuteen yltävien alppiruusujen keskellä. Arboretumissa voit valita erimittaisia reittejä ja tutustua esimerkiksi yli 200 puulajiin tai -muotoon. Tutkimuskeskuksen pihalta löytyy myös perennojen näytemaa. Jos puutarhassa on tilaa uusille lajikkeille, kannattaa vinkkejä käydä kurkkaamassa! Arboretum Yltöinen, on avoinna 15.5.-15.9 maanantaista perjantaihin kello 8.00-15.00.

Arboretum Yltöinen, on avoinna 15.5.-15.9 maanantaista perjantaihin kello 8.00-15.00. Kuva: Terhi Pohjanheimo
Arboretumin 350 vuotta vanhat puut herättävät kunnioitusta. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Nyt nauttimaan ihanasta suvesta!
Vilja

3 kommenttia

  1. Hei Kaarina,
   MTT vastaa eri raparperikantojen säilytystyöstä, mutta myyntiä he eivät tee. Puutarhaliikkeissä on muutamia lajikkeita yleisesti myynnissä. MTT:n kokoelma on kerätty aikanaan eri puolella Suomea kasvavista kannoista. Suuri osa kannoista muistuttaa yleisesti viljelyssä olevaa Victoria-lajiketta, mutta myös muun tyyppisiä kantoja on joukossa.

   MTT:n tutkija vinkkaa: Raparperia on helppo lisätä jakamalla juurakon palasta, joten jos jollakulla on kotipihassaan hyvä raparperi, voi pyytää siitä pientä jakopalaa itselleen.

   Onnea raparperipuutarhan rikastuttamiseen!

 1. Kiitos! Vielä en ole löytänyt etsimääni punaista raparperia, Victoriaa olenkin itse lisännyt.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *