Makuseutu

Moniaistilaboratoriossa

Maistuuko mehu makeammalta punaisessa ympäristössä tai karvaammalta vihreässä ympäristössä? Tähän mielenkiitoiseen kysymyksen pääsin etsimään vastausta osallistumalla mehujen arviointiin 30.9. järjestetyssä tutkijoiden yö -tapahtumassa Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksessa.

Moniaistilaboratorio kuulostaa jo sellaisenaan jännittävältä paikalta ja vielä että ympäristö olisi vihreä tai punainen lisäsi mielenkiintoani entisestään.


Kuva 1. Moniaistilaboratorioon luotu mystinen punainen ja vihreä ympäristö herätti paljon kiinnostusta minussa ja muissa tapahtumaan osallistujissa.

 

Tässä jännittävässä huoneessa pääsin arvioimaan mehun maun miellyttävyyttä, makeutta, happamuutta, suolaisuutta ja karvautta. Lisäksi pääsin miettimään tilan tuomaa yleistä tunnelmaa.

 

Kuva 2. Mehujen värit houkuttelivat maistamaan
Kuva 2. Mehujen värit houkuttelivat maistamaan

 

Maku- ja näköaistin lisäksi kuuloaistini sai osallistua arviointiin. Kaiuttimista kuului vaimeaa ääntä, joka oli punaisessa huoneessa erilaista kuin vihreässä. Punaisessa huoneessa soiva musiikki oli sävelletty makealle maulle sopivaksi ja vihreän huoneen musiikki oli sävelletty karvasta makua tehostavaksi.

Jos sinäkin haluat kokeilla minkälaiselta makea tai karvas ääni kuulostaa, käy kuuntelemassa alla olevista linkeistä:

Makea (punainen)

 

Karvas (vihreä)

 

Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksessa sain tutustua omiin aisteihini myös välipalatuotteita arvioiden sekä aistiradan tehtäväpisteitä läpikäyden. Tämän tapahtuman jälkeen olen monta aistikokemusta rikkaampi. Ulos mennessäni jäin miettimään syksyn moniaistillisuutta; oranssit lehdet puissa, kostean kirpeä haju ilmassa, muuttolintujen äänet taivaalla – missä on omenapuu, josta voisin hakea vielä omenan?

Välipapatuotteen arviointi tehtiin aistilaboratorion arviointitiloissa
Kuva 3. Välipalatuotteen arviointi tehtiin aistittavan laadun arviointitiloissa

 

 

Jos sinua kiinnostaa osallistua Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksessa järjestettävään kuluttajatutkimukseen lähetä nimesi ja sähköpostiosoitteesi osoitteeseen: fff-flavor@utu.fi, niin aistilaboratorion väki on yhteydessä sinuun.

 

Syksyisin moniaistiterveisin,

Vilja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.