Makuseutu

Kuva: Terhi Pohjanheimo

Miten ruoka kulkee ravintolan keittiöön?

Oletko koskaan miettinyt miten eri tuotteet kulkevat ravintolassa tilaamaasi ruoka-annokseen? Sain kutsun tutustumaan Meira Novan Länsi-Suomen myyntikonttoriin ja alueterminaaliin, joiden kautta useat tuotteet päätyvät monien ravintoloiden ruokalistoille. Meira Nova Oy on SOK:n tytäryhtiö, joka on erikoistunut tuotteiden hankintaan ja kuljettamiseen hotellien, ravintoloiden ja muiden suurkeittiöiden tarpeisiin. Meira Novan tuotevalikoima pitää sisällään noin 15 700 erilaista tuotetta, hedelmistä ja vihanneksista liha- ja maitotaloustuotteisiin ja muun muassa pakasteisiin.

Turussa sijaitsee yksi Meira Novan kolmesta myyntikonttorista ja siellä aluepäällikkö Jukka Rintalan kanssa työskentelee seitsenhenkinen tiimi.

Kuva: Terhi Pohjanheimo
Kuva: Terhi Pohjanheimo

Jukan työpäiviin sisältyy neuvotteluja asiakkaiden eli ammattikeittiöiden hankinnoista vastaavien, sekä tavarantoimittajien kanssa. Kun keittiömestari ravintolassa haluaa ostaa ravintolaansa jotakin uutta tuotetta, selvittää Jukka alueellaan tuotteen valmistajan valmiudet ryhtyä Meira Novan tavarantoimittajaksi. Tuotteen valmistajan kanssa käydään läpi muun muassa tuotteiden kuljetukseen, tuotetietoihin, omavalvontaan ja tilausten siirtämiseen liittyviä valmiuksia.

Kuva: Terhi Pohjanheimo
Kuva: Terhi Pohjanheimo

Itse tuotteiden toimitusprosessi tuotteen valmistajalta tuotetta tilanneelle keittiölle on erittäin tehokas. Toimitus perille luvataan 48 tunnissa tilauksen tekemisestä. Varastoterminaaleissa ei kuitenkaan nimensä mukaan tuotteita juuri edes varastoida, vaan tavarantoimittajien yhteistoimitukset yhdistellään vastaanottajan mukaan. Keskipäivästä varasto kaikuu tyhjyyttään, kun sinä päivänä keittiöille toimitettavat tuotteet ovat jo jaossa, ja seuraavan päivän toimitukset ovat vielä matkallaan valmistajalta kohti varastoterminaalipysähdystä.

Asiakkaalle toimitettavat tuotteet yhdistellään rullakoihin, joissa matka sujuu turvallisesti kohti vastaanottavaa keittiötä.

Kuva: Terhi Pohjanheimo
Kuva: Terhi Pohjanheimo

Kuljetusautoissa eri lämpötiloja vaativat tuotteet voidaan osastoida lämpötilan mukaan. Tällöin pakasteet matkustavat jäisinä koko matkan ajan.

Seuraavan kerran kun näet tien päällä Kylmää kyytiä- rekan, saattaa kyydissä matkustaa maidot, lihat ja vihannekset juuri sinun seuraavan päivän lounastasi varten.

Kuva: Terhi Pohjanheimo
Kuva: Terhi Pohjanheimo

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *