Makuseutu

Laari Lähiruokapiste Puutorilla

Mitä jos hakisitkin lähiruokaa suoraan Puutorilta?

Yli kaksi vuotta kestäneet pandemiarajoitukset ja nykyinen maailmantilanne ovat jättäneet jälkensä meihin kaikkiin. Epävarmassa tilanteessa elintarvike- ja matkailuyritysten toiminta Suomessa on vaikeutunut merkittävästi, mutta samaan aikaan ne ovat myös muuttaneet muotoaan. Samalla ovat muuttuneet myös kuluttajien tottumukset: käsi ylös, kuka aiemmin pohti ettei ruokakaupasta tilattavaa kuljetusta vaan kertakaikkiaan tarvitse?

Pakonkin kautta opittua joustavuutta voidaan hyödyntää uusien palvelujen ja toiveiden täyttämiseksi, esimerkiksi lähiruoan saatavuuden lisäämiseksi. Turun yliopisto on mukana kehittämässä uusia tapoja myynnin kasvattamiseksi ja kuluttajien toiveiden takaamiseksi, jonka vuoksi me Turun yliopiston Brahea-keskuksesta olemmekin lyöttäytyneet yhteen Turun kaupungin kanssa yhteisen Food Hub -elämystorihankkeen kanssa. Hankkeella pyrimme lisäämään paikallisten elintarvikkeiden ja niiden oheispalveluiden saatavuutta myös kaupunkikeskustan asukkaille.

Food Hub -elämystorihankkeen yksi osa on Laari Lähiruokapiste, joka avautui huhtikuun 2022 alussa. Laari Lähiruokapisteen tavoitteena on tuoda lähituottajien elintarvikkeita helposti saataville myös kaupungin vilskeessä, sekä lyhentää ruokaketjua pellolta pöytään. Laarin toimintaa ja tarjontaa kehitetään hankkeen aikana asiakaspalautteen perusteella.

Tutustu Laari Lähiruokapisteeseen!

Osta netistä ja nouda Laari Lähiruokapisteestä

Laari Lähiruokapiste on lähiruoan ostopalvelu, jossa asiakas tilaa ja maksaa verkkokaupasta haluamansa tuotteet, ja yrittäjät toimittavat tuotteet Laarin miehittämättömään konttiin Puutorille. Asiakas noutaa tilaamansa tuotteet Laarin kontista sovittuna noutopäivänä. Kontti toimii älylukolla.

Laari Lähiruokapisteessä on tällä hetkellä mukana 16 yrittäjää Varsinais-Suomen alueelta. Myynnissä on esimerkiksi liha-, leipomo, ja hunajatuotteita sekä kahvia ja artesaanijäätelöitä! Tutustu koko valikoimaan Laari Lähiruokapisteen verkkokaupassa! Valikoima laajenee jatkuvasti ja kevään aikana toimintaan tulee mukaan uusia yrityksiä.

Lähiruokatuotteita Laari Lähiruokapisteestä
Laari Lähiruokapisteen valikoimasta löytyy ihana kattaus lähialueen yrittäjien tuotteita, jotka saa nyt helposti tilattua samaan paikkaan!

Laarin toiminnassa tärkeää on hinnoittelun läpinäkyvyys, mitä ei tavallisesti ruokakaupoissa harrasteta. Laarin verkkokaupassa asiakas näkee maksamisen yhteydessä suoraan sen osuuden hinnasta, joka menee yrittäjälle. Muut kulut tuotteiden hinnassa menevät palvelun ylläpitämiseen, eli maksuliikenteeseen ja itse kontin pyörittämiseen. Yhtälailla tärkeää on se, että osallistuville yrittäjille mukaan lähteminen ei maksa mitään, sillä hanketta rahoittaa EU.

Avoimet ovet toukokuussa ja valmiita reseptejä hyödynnettäväksi

Tilaus verkkokaupasta voi olla kuinka pieni tai suuri tahansa, mutta mikäli palveluun haluaisi tutustua tarkemmin ihan paikan päällä ennen ostamisen kokeilemista, järjestämme kaikille kiinnostuneille avoimet ovet -tapahtuman Puutorilla tiistaina 24.5. klo 14-17. Tapahtumassa pääsee tutustumaan Laarin noutopisteeseen ja mukana oleviin yrittäjiin. Myös maistiaisia on luvassa!

Tapas-annoksia lähiruokayrittäjien tuotteista
Linssi & Liemestä kehitti mukana olevien yrittäjien tuotteista maukkaita reseptejä. Kuvassa Tapaksia Livonsaaren leipomon näkkäreistä ja MinByn pikkuleivistä. (Kuva: Pasi Kuronen)

Mitä erilaisista lähiruokaherkuista sitten oikein voisi tehdä? Laarin verkkosivuilta löytyy ihana kattaus reseptejä arkeen ja juhlaan, kuten herkulliset porsaan ulkofileenugetit herne ”sabzilla” ja ranch-kastikkeella – tai ihanasti kesään sopivat hunajalla maustetut jääkahvit.

Laari Lähiruokapiste sijaitsee Puutorilla syyskuun loppuun asti. Tämän jälkeen Laari siirtyy johonkin muualle Turun kaupunkiympäristössä. Toiveena on vilkasliikenteinen paikka, johon on helppo autollakin pysähtyä. Eri sijainneilla pyrimme selvittämään, millaisessa ympäristössä Laari löytää parhaiten asiakkaat ja keistä ylipäätänsä muodostuu kanta-asiakkaita.

Hanke jatkuu elokuulle 2023. Tavoitteenamme on, että Laari Lähiruokapisteen toiminta jatkuu tämän jälkeen paikallisten yritysten tai muiden kiinnostuneiden toimesta. Laarin toiminta on vasta lähtenyt käyntiin, mutta toivomme, että kiinnostus lisääntyy entisestään ja uudet asiakkaat löytävät Laarin.

Laari Lähiruokapisteen toimintaa voi seurata Laarin verkkosivuilta, tai näppärästi somessa:

Laari Lähiruokapiste Facebookissa
Laari Lähiruokapiste Instagramissa

Kansikuva: Laari Lähiruokapiste sijaitsee Puutorilla. (Kuva: Eelis Lynne)