Makuseutu

Kuva: Anssi Ketonen, haloomaaseutu.fi

Mistä on Ruokaretki tehty? – Myllytuotteista, myssyistä ja rohkeudesta

On viimainen tammikuun aamu ja minulla tuleva päivä on täynnä mieleenpainuvia kohtaamisia niin paikallisten ruoka-alan yrittäjien kuin kehittäjienkin parissa. Pikkubussi starttaa Kupittaalta kohti ensimmäistä yrityskohdetta. Hieman unelias tunnelma muuttuu hetkessä iloiseksi puheensorinaksi ja kuulumisten vaihdoksi. Onko parempaa tapaa tavata kollegoita kuin ruokaretkellä tutustumassa alueen yrityksiin?

Riihipuodin mylly on ollut nykyisellä paikallaan jo 10 vuotta. Uusia asiakkaita ja luomumyllytuotteiden käyttäjiä tulee jatkuvasti lisää. Tämän vuoksi myös myllyn kapasiteettia ollaan kasvattamassa. (kuva: Helena Särkijärvi)
Riihipuodin mylly on ollut nykyisellä paikallaan jo 10 vuotta. Uusia asiakkaita ja luomumyllytuotteiden käyttäjiä tulee jatkuvasti lisää. Tämän vuoksi myös myllyn kapasiteettia ollaan kasvattamassa. Kuvat: Helena Särkijärvi

 

Ensimmäinen kohteemme on Riihipuoti Pöytyällä. Yrittäjät Hannu ja Eeva Saari ottavat meidät lämmöllä vastaan Riihipuodissa, joka on ennen kaikkea kuuluisa luomumyllyn omista tuotteista. ”Ohrapuuro, joka ei pala pohjaan” on varmasti meille monille tuttu slogan messuilta ja markkinoilta.

-Kauppiaat ottavat meihin suoraan yhteyttä ja pyytävät tuotteita valikoimiinsa, kehaisee Hannu Saari. Yritystoiminnalle löytyy myös jatkajat, sillä perheen lapset ovat aktiivisesti mukana Riihipuodin yritystoiminnassa.

 

Myssyfarmin ekodesign -tuotteita on tällä hetkellä markkinoilla kahdeksassa maassa. (kuva: Helena Särkijärvi)
Myssyfarmin ekodesign -tuotteita on tällä hetkellä markkinoilla kahdeksassa maassa.

Päivä alkaa jo hieman valjeta, kun joukkomme pakkautuu takaisin bussiin suuntana Pöytyän Piimätie ja seuraava yrityskohteemme Myssyfarmi.

Anna ja Janne Rauhansuu ovat kehittäneet määrätietoisesti tilaa jo kohta kymmenen vuotta. Uusia tuulia puhaltelee jatkuvasti niin ruokapuolen tuotteisiin kuin ekodesignin puolellakin.

Yrityksen tuoteperheeseen kuuluvat niin erilaiset huivit, myssyt kuin solmiotkin. Omaleimaista korkealaatuisen ja jäljitettävän raaka-aineen lisäksi on tapa, jolla asustetuotteita tehdään. Paikalliset ”myssymummot” neulovat tuotteet.

Säännöllisille kudontapiireille on ollut selkeä sosiaalinen tilaus.

-Kutomisen ohella vaihdetaan kuulumisia ja parannetaan maailmaa, kertoo tilan emäntä Anna.

Ihasteltuamme asusteita yrityksen showroomissa jatkamme matkaa rypsiöljyn puristamolle. Myssyfarmin luomurypsiöljy valittiin vuoden luomutuotteeksi 2015 ja on selkeästi yrityksen lippulaiva elintarviketuotteista.

Öljyn hellävarainen puristustekniikka sekä rauhallinen käsittely ovat takeita korkealaatuiselle tuotteelle.

”Rypsiöljyn lisäksi erilaiset hernetuotteet, kuten jauhot ja rouheet kiinnostavat asiakkaita. Näiden tuotteiden käytön opettaminen asiakkaille sekä reseptiikan luominen ovat tärkeässä asemassa”, kuvailee Janne. (kuva: Helena Särkijärvi)
Rypsiöljyn lisäksi erilaiset hernetuotteet, kuten jauhot ja rouheet kiinnostavat asiakkaita. Näiden tuotteiden käytön opettaminen asiakkaille sekä reseptiikan luominen ovat tärkeässä asemassa, kuvailee Janne Rauhansuu.

Kotimaisille kasviproteiinituotteille on varmasti kasvava tilaus tulevaisuudessa, sillä kuluttajia kiinnostaa yhä enenevissä määrin kuluttamansa ruoan ympäristö- ja ilmastovaikutukset.

Pöytyän ja Oripään rajalla sijaitsee Rintalan luomulammastila. Yrittäjäperheen tytär Mari Rintala tervehtii meitä iloisesti ja toivottaa tervetulleeksi. Pääsimme kurkkaamaan yrityksen uusimpaan lampolaan, jossa uteliaita päitä alkoikin heti kääntymään vieraita kohti.

Rintalan tilalla kasvatetaan suomenlampaita niiden monikäyttöisyyden vuoksi: lampaan liha on maukasta, villa ja talja korkealaatuisia. (kuva: Anssi Ketonen, haloomaaseutu.fi)
Rintalan tilalla kasvatetaan suomenlampaita niiden monikäyttöisyyden vuoksi: lampaan liha on maukasta, villa ja talja korkealaatuisia. Kuva: Anssi Ketonen, haloomaaseutu.fi

Pääosa tuotteista myydään tällä hetkellä suoraan asiakkaille ilman välikäsiä.

-Myyntikanavia ovat niin yrityksen oma verkkokauppa, REKO-renkaat, ravintolat kuin työpaikatkin. Suoramyynti vaatii paljon työtä, mutta on äärettömän palkitsevaa, kertoilee Mari.

Tiesitkö muuten, että Myssyfarmin tuotteet valmistetaan Rintalan luomulampaiden villasta.

Rintalan puodissa myytävät taljat, pohjalliset sekä lankatuotteet ovat käsityöharrastajan aarteita. Kasvava tee-se-itse –kulttuuri on omiaan kasvattamaan myös käsityötuotteiden kysyntää. Tiesitkö muuten, että Myssyfarmin tuotteet valmistetaan Rintalan luomulampaiden villasta. (kuva: Helena Särkijärvi)
Rintalan puodissa myytävät taljat, pohjalliset sekä lankatuotteet ovat käsityöharrastajan aarteita. Kasvava tee-se-itse –kulttuuri on omiaan kasvattamaan myös käsityötuotteiden kysyntää
Pikkuteitä liukastellen matkamme viimeinen etappi alkaa lähestyä, Marttilassa sijaitseva Murtolan Hamppufarmi. (kuva: Helena Särkijärvi)
Pikkuteitä liukastellen matkamme viimeinen etappi alkaa lähestyä, Marttilassa sijaitseva Murtolan Hamppufarmi.

Ville Virtanen ja Virve Kettunen ovat Hamppufarmin energisiä yrittäjiä. Ennakkoluulottomasti he lähtivät mukaan hampunviljelyä koskevaan kehittämishankkeeseen ja sitä kautta ovat tänä päivänä lähes ainoita hampputuotteiden valmistajia Suomessa. Hamppu on erinomainen ravintosisällöltään sisältäen runsaasti kuitua, proteiinia sekä omega-ravahappoja.

Erilaisia siementuotteita voi käyttää esimerkiksi jogurttien ja smoothien joukkoon, hamppusnacks ja –suklaatuotteet taas maistuvat herkutteluhetkinä. Täytyypä myöntää, että ihastuneita ääniä kuului maistatuksen lomassa. (kuva: Helena Särkijärvi)
Erilaisia siementuotteita voi käyttää esimerkiksi jogurttien ja smoothien joukkoon, hamppusnacks ja –suklaatuotteet taas maistuvat herkutteluhetkinä. Täytyypä myöntää, että ihastuneita ääniä kuului maistatuksen lomassa.

Todella monet kuluttajat ovat kiinnostuneita hampputuotteista niiden korkean proteiinipitoisuuden vuoksi.

-Yrityksen tavoitteena onkin keskittyä yhä kasvaville vegaanituotemarkkinoille, summaa Virve.

Kädet täynnä ostoskasseja ja vatsa hellittynä erilaisilla herkuilla on mukava suunnata kohti kotia. Loppumatkalla vedettiin yhteen päivän antia ja yhteen ääneen tuli todistettua, että kaikki tänään tapaamamme yrittäjät ovat omalla sarallaan rohkeita, ennakkoluulottomia sekä nykypäivän asiakkaan arvoja ymmärtäviä. Jään innolla odottamaan seuraavia retkiä.

Terveisin
Vilja

Lisätietoja:
http://www.riihipuoti.fi/
http://www.myssyfarmi.fi/
http://www.rintalantila.fi/index.php
http://hamppufarmi.fi/

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *