Makuseutu

Makureitit vievät Vakka-Suomeen, Saaristoon tai Loimaalle ja Pöytyälle!

Kivoja lähitienoon matkailumahdollisuuksia kesälle ovat erilaiset uudet makureitit! Ilmaisiin karttasovelluksiin on kerätty yhteen alueiden lähiruokatuottajat, tilapuodit, kesäkahvilat ja lähiruokaa käyttävät ravintolat eri alueilla Varsinais-Suomessa.

>> Saariston makureitti

Kuvakaappaus Saariston makureitti-nettisivusta.

Saariston rengastie on auki kokonaisuudessaan 14.5.-29.8.2021. Yhteysalusten aikataulut ja hinnat löydät Nauvo-Rymättylä osalta: MS Östern ja Houtskari-Iniö osalta: MS Antonia

>> Vakka-Suomen makureitti

Kuvakaappaus Vakka-Suomen makureitti-sivustolta.

>> Loimaan ja Pöytyän makureitti

Kuvakaappaus Loimaan ja Pöytyän makureitti-sivustolta.

Vakka-Suomen ja Loimaan ja Pöytyän makureittikarttojen kohteissa on värikoodit: keltaiset ovat auki ympäri vuoden, vihreät ovat sesonkipaikkoja ja siniset ovat REKO-renkaita. Kun kohteen kuvaketta painaa, aukeaa pieni esikatselu esittelyteksiin ja nuolta painamalla pääsee lukemaan kohteen koko kuvauksen. 

Sovelluksessa reitit voi tallentaa laitteelle, jotta niitä pystyy tien päällä käyttämään myös ilman verkkoyhteyttä. Matkasuunnitelman voi tehdä myös ennakkoon valitsemalla Makureitiltä tietyt kohteet, joissa haluaa poiketa.

Reittejä hallinnoi Ukipolis Oy, ja ne on hankittu osana Manner-Suomen Maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020 Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kautta rahoitettua KulTa – Kuluttajat ruokaTalouden keskiössä ja PELME – pelloilta metsien kautta merelle – matkailun ja palveluiden kehittäminen -hankkeita.

Herkuttele lähiruoalla ja tue paikallista vastuullisesti!

Kuvituskuva: Lohikeittoa kulhossa.

Makureittien kohteet sopivat niin täsmäostoksiin kuin taukopaikoiksikin kesän polkupyörä-, vaellus-, auto- tai moottoripyöräretkille. Puodeista löytyy monenmoisia tilojen tuotteita, kuten vastanostetut varhaisperunat, tilliniput, kalat ja kalasäilykkeet, vihannekset, marjat, mehut, hillot, hunajat, leivät, juustot, jauhot ja ryynit sekä upeita käsitöitä.

Puoteja on kiva tukea monesta syystä! Ensinnäkään niiden valikoimista suurinta osaa ei voi ostaa mistään kaupoista, ja niistä saattaakin löytää mitä eksoottisimpia tuotteita. Saatat samalla päästä kurkistamaan maatilan arkeen ja kysymään suoraan miten puodissa myytävät tuotteet on tehty.

Onnistunut kotimaan matkailukesä varmistetaan muistamalla myös ohjeet turvalliseen matkailuun kotimaassa.

Ellinoora Havaste, Turun yliopiston Brahea-keskus