Makuseutu

Kuva: Jaakko Korpela.

Makumatkalla Perussa

Käväisin Turun yliopiston väen mukana vierailulla Perussa, maan pääkaupungissa Limassa. Peru onkin kiinnostava maa, sieltä kun löytyy sekä Amazonian sademetsää, Andien vuoristoa että pitkä ranta Tyynellemerelle. Kävimme ruokaostoksilla paikallisella torilla ja voi ihmetystä mitä kaikkea nämä eri alueet tuovat Perun monipuoliseen ruokakultuuriin. Kaikenlaisia hedelmiä ja juureksia on lukematon määrä ja niitä on saatavilla ympäri vuoden, hiukan vaihdellen kunkin alueen ilmaston ja vuodenajan mukaan.

Torilla. Kuva: Jaakko Korpela.
Hedelmätiski perulaisella torilla. Kuva: Jaakko Korpela.

Hedelmistä meillekin tuttuja ovat banaanit, mangot ja avokadot, joita myös paljon viedään Perusta ulkomaille myös meidän suomalaisten saataville. Kokonaan uusia makuja sen sijaan ovat esimerkiksi pirteän oranssi granadilla, kermaisen pehmeä chirimoya ja vadelmaisen makea tuna.

Kuva: Jaakko Korpela.
Edessä olevista granadilloista syödään sisusta siemenineen sellaisenaan. Takana olevia vihreitä chirimoya Mark Twain tiettävästi kutsui ”the most delicious fruit known to men”. Kuva: Jaakko Korpela.

 

Tuna. Kuva: Jaakko Korpela
Tuna on opuntiakaktuksen hedelmä ja sitä kutsutaan myös kaktusviikunaksi. Kuva: Jaakko Korpela

Sisältä muhkean täyteläinen lukuma ei päällisin puolin erotu muista hedelmistä mutta jälkiruuissa lukuma on omassa luokassaan. Lukuma lieneekin yksi suosituimmista jäätelöiden mauista koko Perussa. Perulaiset käyttävät hedelmiä varsin paljon mehuina, smoothiena ja näiden välimuotona ”surtidona”. Makuvaihtoehtoja siis riittää ja kukin saa valita omaan surtidoonsa juuri haluamansa hedelmät!

Lukuma. Kuva: Jaakko Korpela.
Tältä näyttää lukuma. Kuva: Jaakko Korpela.

Marjoista aguaymanto tunnetaan meillä Suomessa paremmin nimellä ananaskirsikka (tai joskus myös inkamarja), se on hyvin yleinen marja Limassakin ja tarjolla ympäri vuoden. Aguaymanto on vitamiinipommi ja etiäisesti muistuttaa mielestäni tyrniä vaikkakin paljon miedompana.

Ananskirsikoita saa Perussa ympäri vuoden. Kuva: Jaakko Korpela.
Ananaskirsikoita saa Perussa ympäri vuoden. Kuva: Jaakko Korpela.

Nyt jatkan tutkimusmatkaani. Katsotaan mitä seuraavaksi löydän.

terveisin Vilja

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *