Makuseutu

Makumatkalla Islannin Food&Funissa

Muistatko viime lokakuussa Turussa järjestetyn Food&Fun-tapahtuman? Silloin eri maiden keittiömestarit valloittivat yhdeksän keskustan ravintolaa ja loivat omat menunsa ravintolaan muutaman päivän ajaksi. Oli muuten kiva tapahtuma!

Food&Fun oli viime syksynä ensi kertaa Suomessa, mutta Islannissa se järjestettiin tänä keväänä jo 14. kerran. Minä sain tilaisuuden lennähtää paikan päälle ihmettelemään, miten ruoka ja hauskuus yhdistetään Reykjavikissa. Osallistuin Food&Fun-illalliselle VOX ravintolassa, jossa menusta vastasi tanskalainen keittiömestari Hussein Mustapha.

alku
Alkuun Takoyaki – squid & bonito

Mustaphan menu oli saanut paljon vaikkuiteita Aasiasta. Alkupaloihin kuuluva Takoyaki on suosittu japanilainen ruoka, joka pitää sisällään muun muassa paistettua mustakalaa (=squid). Bonito sen sijaan on tonnikalan sukuinen kala. Tällaiselle varsinaissuomalaiseen ruokaan tottuneelle menussa olikin todella paljon ihmeteltävää.

IMG_0438
Ruokahalun herättelyyn tarjoiltiin Oysters, cabbage & emulsion. Kuva: Mari Sandell

Koko idea Food&Funissa on, että ulkomaiset nuoret, nousevat keittiömestarit yhdistävät menussaan järjestävän maan paikallisia tuoreita raaka-aineita ja omiin erityisiin taitoihinsa.

IMG_0439
First course Scallop, whey, shrimp & seaweed. Kuva: Mari Sandell

Islannista kun on kyse, sisälsi Mustaphan menu paljon merenantimia.

IMG_0442
Second course Monkfish, ponzu, shiso & fermented celeriac

Pääsin maistaman myös merikrottia ja ponzua. Ponzu tarkoittaa sitrus-pohjaista kastiketta, jota käytetään paljon japanilaisessa keittiössä soijan ohella. Mintun sukuinen shiso taas on yksivuotinen yritti (toiselta nimeltään perilla), jota myös käytetään runsaasti japanilaisessa keittiössä.

IMG_0446
Main course Pigeon, blackcurrant, pak choi & ramson

Pääruoka piti sisällään kyyhkystä, mustaherukkaa, pinaattikiinankaalta ja karhunlaukkaa. Jälkiruoka sen sijaan oli koostettu manteleista, tonkapavuilla maustetusta marengista, litsistä ja valkosuklaasta. Kuten kuvistakin voit päätellä, tarjosi illallinen mielenkiintoisia uusia makuelämyksiä.

IMG_0447
Dessert Almond, tonka merengue, lychee & white chocolate

Food & Fun –tapahtuma järjestetään Turussa 30.9. – 4.10.2015. Jännittävä maistella, mitä lautaselta ja lasista silloin löytyykään?

Terveisin Vilja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *