Makuseutu

Maistuisiko hyönteinen? Vastaa kyselyyn!

Myönnetään, että ensimmäisellä kerralla minuakin hieman epäilytti; pitäisikö minun nyt syödä jauhomatoja? Niitä, mitä joskus oli löytynyt kesämökiltä jauhojen joukosta ja silloin jauhot olivat päätyneet kompostiin.

Nyt jauhomadot on kuitenkin leivottu suklaakeksitaikinan joukkoon. Rohkeasti päätän haukata keksistä.

 

Jauhomatokeksejä suoraan uunista
Jauhomatokeksejä suoraan uunista

 

Ensimmäinen kokemus hyönteisruoasta saattaa usein vaatia sisäistä keskustelua oman itsensä kanssa. Uskallanko minä? Miltä toukat tuntuvat hampaiden välissä tai sirkkojen pitkät jalat omassa suussa?

Jotkut uteliaat ovat maistelleet hyönteisiä ulkomailla. Kun hyönteiset kuuluvat paikallisteen ruokavalioon, on kynnyskin kokeilla usein matalampi.

 

Hyönteiskokki Topi Kairenius
Hyönteiskokki Topi Kairenius

Suomessa heinäsirkat tunnetaan vielä paremmin kesäpäivien sirityskonserteista kuin lautaselta. Toisaalta mahdollisuus päästä edes maistamaan hyönteisruokaa on ollut harvojen herkkua (jos niin voi sanoa). Lainsäädäntö ei Suomessa toistaiseksi mahdollista hyönteisruokatuotteiden myymistä, mutta erilaisten tilaisuuksien ja kotikokkailujen kautta hyönteisruokaan pääsee jo tutustumaan. Turun yliopiston järjestämässä hyönteistyöpajassa pääsin seuraamaan hyönteiskokki Topi Kaireniuksen kokkailuja. Vastaavanlaisten tapahtumien ajankohtia voi etsiä esimerkiksi Topi Kaireniuksen blogista.

Kuivatut jauhomadot eivät mielestäni maistuneet suklaakekseissä lainkaan hassummilta. Rohkeus palkitsi, ja kokemus olikin aika mieluisa. Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksessa on viime syksystä lähtien puuhattu hyönteishankkeen kanssa ja siinä sivussa olen oppinut paljon uutta hyönteisistä. Muun muassa sen, että eräät torakatkin ovat ihan syötäviä.

Voisitko sinä kuvitella syöväsi hyönteisiä? Hyönteishankkeen yksi tärkeä osa on selvittää kuluttajien mielipiteitä hyönteisten ruokakäyttöön. Otathan sinäkin osaa yliopiston tutkimukseen antamalla arvokkaan mielipiteesi asiasta. Kyselyyn pääset vastaamaan tästä linkistä.

-Vilja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *