Makuseutu

Laskiaispullat – hillo- ja mantelitäytteiden joukko-oppi

-Hillo ehdottomasti! -Manteli ehdottomasti! Vastaukset olivat tämän suuntaisia, kun kysyin ystäviltäni otetaanko laskiaispullia hillolla vai mantelitäytteellä. Meitä oli yhteensä 15, joista mantelipullan syöjiksi ilmoittautui 5 ja hillopullia ensisijaisesti hamuavia oli 10. Mitä tapahtuikaan, kun jaoimme pullat?

Laskiaipullia. Kuva: Terhi Pohjanheimo
Hillotäytteisten laskiaispullien nimeen vannovat ystäväni herkuttelivat myös mantelitäytteisillä pullilla. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Alkuperäiset laskiaispullat täytettiin mantelimassalla. Wikipedia kertoo minulle, että jo 1700-luvulla Ruotsissa herkuteltiin näin.

Laskiaispullan täyte on kysymys, johon kaikilla tuntuu olevan vahva mielipide. Kysyin asiaa Leipomo Salosen Markkinointipäällikkö Tuula Vainio-Syrjälältä ja hän vahvistaa, että asia tosiaankin on näin; molemmat täytteet herättävät suuria tunteita ja kummallakin on omat vahvat kannattajansa.

Leipomo Salosen laskiaispullista myydään tällä hetkellä noin 2/3 hillotäytteisinä ja 1/3 mantelitäytteisinä. Hei, minun ystäväpiirini jakautui aivan samalla tavoin!
”Vielä 2000-luvun alkupuolella Salosen laskiaispullia myytiin myös ilman täytettä, mutta itse täytettävien tavallista isompien pullien valmistus lopetettiin, koska laskiaispullat halutaan ostaa valmiina”, Tuula kertoo.

Laskiaispullat tomusokerihunnulla. Kuva: Terhi Pohjanheimo
Laskiaispullat tomusokerihunnulla. Kuva: Terhi Pohjanheimo

No, entä näkeekö ihmisestä päällepäin valitseeko hän mantelitäytteisen vai hillotäytteisen laskiaispullan? Jonkinlaista jaottelua hillo- ja mantelikansan välillä pystyy tekemään. Isommissa kaupungeissa suositaan enemmän hillotäytteisiä ja pienemmillä paikkakunnalla taas mantelitäytteisiä laskiaispullia. Nuoret ja lapsiperheet ostavat enemmän hillotäytteisiä. Mutta eihän asia ole mitenkään suoraviivainen. Välillä vanhempi pariskunta tulee laskiaispullaostoksille ja kummallekin laitetaan eri täytteet. Monesti kyse on lapsuuden perinteistä ja tottumuksista.Ystävänikin kertoivat, että se oma suosikki on yleensä juuri se mitä lapsena tuli syötyä. Vaikka tällä kertaa ystäväni herkuttelivat molemmilla vaihtoehdoilla, pysyi omat suosikit kaikilla samana.

Tiedätkö sinä kumpaan joukkoon sinun lähipiirisi kuuluu? Tällaisista makuasioista on ihana kiistellä. Yksi minun ystäväni sanoo, että molemmat on parempi. Hmm. Tätä täytyykin testata seuraavaksi!

Ihanaa laskiaista!
terveisin Vilja
ps. Ystävänpäivä on hyvä syy myös herkutella ja jakaa laskiaispulla ystävän kanssa!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *