Makuseutu

Lammasta suoraan tilalta

Kuva: Emmi Harju

Viime viikonloppuna Turussa järjestettiin Lammas- ja vuohituotteiden markkinat. Myynnissä oli monenlaisia lammas- ja vuohituotteita kuten lihaa, makkaraa, juustoja, taljoja, lankoja ja käsitöitä. Olipa mukana myös ihan oikeitakin lampaita ihasteltavina ja rapsuteltavina. Varsinais-Suomen lammaskerho järjesti tapahtuman nyt 31. kertaa.

Markkinoilla pääsin myös jututtamaan varsinaissuomalaisia lampaankasvattajia. Suuri osa suomalaisesta lampaanlihasta ostetaan suoramyyntinä suoraan tiloilta. Kotimaista lampaanlihaa saattaa löytää myös lihakaupoista ja joistakin hyvin varustelluista ruokakaupoista. Esimerkiksi Sauvon S-marketin valikoimista löytyy paljon paikallisten tuottajien tuotteita, lampaanlihaa mukaan lukien.

Kuva: Emmi Harju

Lihan lisäksi lammastiloilla tuotetaan villaa ja taljoja, valmistetaan säilykkeitä ja makkaroita ja tehdään käsitöitä. Vaikka suurimmalle osalle lihantuotanto on suurin tulonlähde, löytyy niitäkin, jotka eivät tuota lainkaan lihaa. Esimerkiksi iniöläisellä Hempmon tilalla lampaat hoitavat maisemaa ja tuottavat villaa.

Lampaanlihaa tuotetaan vain vähän Suomessa eikä tarjonta riitä vastaamaan kysyntään. Viime vuonna lampaanlihaa tuotettiin vain vajaa miljoona kiloa, kun naudanlihaa tuotettiin yli 80 ja sianlihaa lähes 200 miljoonaa kiloa. Kaiken kaikkiaan lampaanlihaa syödään Suomessa noin puoli kiloa henkeä kohti vuodessa, josta kotimaisen lihan osuus on reilu viidennes. Markettien valikoimissa onkin paljon uusiseelantilaista tuontilihaa, jolla paikataan oman tuotannon vajetta.

lapasetViime vuosina lampaanlihan tuotanto on kuitenkin ollut hienoisessa kasvussa. Tuotantoa on lisännyt lampaanlihan hyvä kysyntä ja tuottajat arvelevat, että kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia lihan alkuperästä.

Lampaanlihan tuotannosta ei tällä hetkellä ole olemassa alueellisia tilastoja, mutta lammasmäärän perusteella lihaa tuotetaan eniten Varsinais-Suomessa, Lapissa ja Ahvenanmaalla. Lähistöllä onkin paljon tuottajia, joilla on lihan suoramyyntiä.

Tutustu vaikka näihin lammastiloihin:

Lammastila SikkaTalu, Rymättylä
Määtila, Oripää 
Nokan lammastila, Somero
Perkkiön tila, Paimio
Rintalan tila, Yläne
Sipilän lammastila, Lieto
Tiensuun tila, Tarvasjoki
Ylijyrkkiön tila, Loimaa
Yliristniemen tila, Sauvo

säilykkeet

Lisää lammas- ja vuohituotteita:

Myssyfarmi 
Saloniemen juustola
Stentorp

Lisää omat vinkkisi tuottajista kommentteihin!

juustot

langat

Kuvat: Emmi Harju
Kuvat: Emmi Harju

Lähteet: maataloustilastot.fi, lihatiedotus.fi

 

2 kommenttia

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *