Makuseutu

Varsinais-Suomen jalostavat elintarvikeyritykset 2017

Varsinais-Suomen jalostavat elintarvikeyritykset 2017

Kuplivaa kevättä lasissa

Tiesithän, että Varsinais-Suomessa tuotetaan melkein kaikkea sellaista ruokaa, mitä me kuluttajat tarvitsemme? Maakuntamme loistaa tilastoissa elintarvikealan jalostavien yritysten lukumääriä tarkastellessa. Meillä on viljalti myllyjä, leipomoita, lihan- ja kalanjalostusta sekä vihannes- marja- ja hedelmätuotteiden valmistusta. Lisäksi pienpanimoiden ja tilasiidereiden nousukausi on näkynyt erityisen hyvin maakunnassamme.

Maaliskuun loppupuolella lumi oli vielä maassa suuressa osassa maakuntaamme, myös varhaisperunoistaan tunnetussa Rymättylässä. Kupliva kesä oli silti vain pienen matkan päässä Röölässä, missä pääsin tutustumaan Brinkhall Sparkling Oy:n omenaviinituotantoon yhdessä muiden varsinaissuomalaisten elintarvikeammattilaisten kanssa. Moni meistä oli yhdistänyt Brinkhall-nimen sitä kantavaan historialliseen kartanoon Turun Kakskerrassa ja miettinyt näiden kahden yhteyttä. Saimme kuulla, että yritys on tuota omenanviljelyn edelläkävijää kunnioittaakseen saanut luvan käyttää nimeä Brinkhall Sparkling ja yrityksen tuotoilla myös tuetaan kartanon toimintaa. Tulevaisuudessa yhteistyötä on tarkoitus edelleen vahvistaa mm. tuotteiden myynnissä ja markkinoinnissa.

Brinkhallin Eeva-omenajääviiniä. Kuva Mervi Louhivaara

 

Raaka-aineena käytetään kotimaista omenaa nyt ja tulevaisuudessa, sillä suomalainen omena on yliveto valmistettaessa esimerkiksi kuivaa viiniä, kertoo yrityksen puutarhuri Susanna Lehtiranta. Yritys on nuori mutta se tunnetaan jo nyt maailmalla erityisesti Eeva-omenajääviinistään. Tuotteita saa oman tehdasmyymälän lisäksi ravintoloista sekä Alkon tilausvalikoimasta. Yhteistyötä tehdään mielellään muiden paikallisten tuottajien sekä ammattikeittiöiden kanssa varsinaissuomalaisen ruokakulttuurin vahvistamiseksi. Kippis! Jään odottamaan yhteistyön hedelmiä samalla kun lasissa helmeilee samppanjamenetelmällä valmistettua rymättyläläistä omenakuohuviiniä.

Kevätterveisin,
Vilja