Makuseutu

Ravintolakeittiöön kurkistamassa

Kuka on kauhan varressa ravintolakeittiössä?

Minusta ravintoloissa on aina kiva käydä nauttimassa herkullisesta ruuasta ja hyvästä palvelusta. Meille asiakkaille valinnanvaraa löytyy ravintoloiden erilaisissa tyyleissä kuin annoksissakin.
Tapasin TOK Ravintoloiden keittiöpäällikön Jounin, ja halusin selvittää, kuka puolestani päättää, mitä ravintoloissa huomenna tarjotaan.

Ravintolakeittiöistä löytyy kokkeja, keittiömestareita ja isommista paikoista myös keittiöpäällikkö

Kokkien tehtäviin kuuluu lämpimien ja kylmien ruokien valmistaminen. Keittiömestarit ovat ravintolakeittiön esimiehiä, ja työssään vastaavat oman keittiönsä toiminnasta, sekä valmistavat ruokia. Keittiöpäällikkö sen sijaan toimii edellisten ja muun keittiöhenkilökunnan esimiehenä. Keittiöpäälliköllä on vastuu ravintolakeittiön tuloksesta, toiminnasta ja sen kehittämisestä. Päällikön tehtäviin kuuluu myös raaka-aineiden hankinta, uusien työntekijöiden valinta ja työhönopastus.

Keittiöpäällikkö Jouni Vaarala vastaa kuuden ravintolan keittiötoiminnasta. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Jouni on keittiöpäällikkönä TOK Ravintoloissa

Turun osuuskauppa on Varsinais-Suomessa varsin iso ravintola-alan toimija. Keittiöpäällikkö Jouni Vaarala vastaa Turussa yhteensä kuuden ravintolan keittiötoiminnasta. Hänen hallussaan ovat Amarillo, Rosso Forum, Rico Café, Sham Rock Café, Oscar Pub & Grill, sekä Chili`s Bar & Grill.

Jounin töihin kuuluu uusien annosten suunnittelu ja ravintoloiden toiminnan kehittäminen. Jouni työskentelee 1-2 päivänä viikosta myös itse jossakin ravintolansa keittiössä tekemässä ruokia, jolloin käytännön toiminta pysyy hyppysissä ja kehitystarpeet tulevat selville. Muuten Jounin päivät täyttyvät suunnittelusta. Työssä tarvitaan nopeaa reaktiokykyä asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden ymmärtämiseksi. Keittiöpäällikkö etsii uusia raaka-aineita ja suunnittelee niistä uusia annoksia. Päällikkönä Jounilla on myös vastuu siitä, että uudet ruokalistat sisäistetään keittiössä ja ravintolasalissa. Iso pala työnkuvaa on keittiöiden talouden laskeminen.

Keittiömestari Veli Vahtera löytyy Rico Cafen keittiöstä. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Jouni johtaa työssään yli 40 kokkia

Onneksi Jounin tiimiin kuuluu useita huippumiehiä ja -naisia. Yksi tällainen on keittiömestari Veli Vahtera, joka pyörittää Ricon keittiötä.

Keittiömestarit ja -päälliköt työskentelevät kun ravintolat ovat auki. Aamut alkavat usein yhdeksältä, mutta iltavuorossa työ jatkuukin sitten puoli kahteen asti yöllä kunnes ravintolan ovi suljetaan.

Turussa on valtavasti hyviä ravintoloita!
Terveisin Vilja