Makuseutu

Kouluruoka on mainettaan maukkaampaa

Kouluruokailulla on Suomessa pitkät perinteet! Koulussa opitaan hyviä käytöstapoja ja tekemään ravitsemuksellisesti oikeita valintoja. Kuva: Emmi Harju

Hepokullan koulun keittiössä päivä alkaa aamupalaverilla kello seitsemältä. Päivän aikana valmistetaan noin 840 ruoka-annosta lähialueen kouluihin, päiväkoteihin ja sivistystoimen ruokalaan. Erityisruokavalioita näistä voi olla jopa 150 annosta päivässä. Turun koulujen ruoka valmistetaan Hepokullan koulun keittiön kaltaisissa Arkean tuotantokeittiöissä, joista se jaellaan eteenpäin muihin kouluihin. Tänään on lounaaksi mannapuuroa ja marjakiisseliä.

– Puuropäivät ovat koululaisten suosikkeja. Pitkään, suuressa padassa haudutetusta puurosta tulee hyvää, kertoo keittiöpäällikkö Rami Mielonen.

Muita suosikkeja ovat lasagne, lihapullat ja broileripyörykät, kasvissosekeitto sekä hernekeitto. Koululaisten mieltymykset pyritään huomioimaan jo ruokalistojen suunnittelussa.

– Oppilaille on tärkeää, että he saavat vaikuttaa ja olla mukana. Käymme säännöllisesti keskusteluja oppilaskuntien kanssa ja yritämme toteuttaa heidän toiveitaan. Esimerkiksi ystävänpäivänä tarjolla oli oppilaiden toivomuksesta spagettia ja jauhelihakastiketta ja suklaista jälkiruokaa, Rami kertoo.

Hepokullan koulun 3b-luokkalaisten Nean (vas.), Matiaksen, Oonan, Maxin, Aavan ja Jonin mielestä mannapuuro on hyvää, kuten kouluruoka yleensäkin. Kuva: Emmi Harju

Ruuan valmistuksessa ajoitus on tärkeää. Ruuan pitää olla valmista riittävän ajoissa, jotta se ehditään pakata kuljetusta varten, mutta se ei saa joutua odottamaan liian pitkään. Täytyy myös olla tarkkana, että oikeat tuotteet lähtevät oikeaan paikkaan. Tämän paletin kasassa pitämisessä on melkoinen homma ja työ vaatii tarkkuuttaa ja rautaista ammattitaitoa. Hepokullan koulussa urakasta selvitään neljällä työntekijällä.

Hepokullan koulun keittiössä häärivät Leena Aho, Minna Lehtonen, Marjatta Sironen ja Mikael Lahtivuori. Kuva: Emmi Harju

Kouluruokailulla on Suomessa pitkät perinteet ja se on mainettaan parempaa. Arkean keittiöissä ruoka tehdään pääsääntöisesti alusta asti itse. Vain kappaletavara, kuten kalapuikot, jauhelihapihvit ja broileripyörykät tulevat eineksinä.

Raaka-aineiden kotimaisuus on tärkeää. Keittiöissä käytetään vain suomalaista perunaa ja lihakin on käytännössä kokonaan kotimaista. Vihanneksista 30 prosenttia ja leipomotuotteista 70 prosenttia tulee oman maakunnan tuottajilta ja jalostajilta.

Arkean tuotantokeittiöissä ruoka tehdään pääsääntöisesti alusta asti itse. Kuva: Emmi Harju
Hepokullan koulun keittiössä päivän aikana valmistettavista 840 annoksesta jopa 150 voi olla erityisruokavalioita. Kuva: Emmi Harju

Lounasaikaan Hepokullassa alkaa toisenlainen hulina. Ensimmäiset oppilaat tulevat syömään ennen yhtätoista.

– Kouluruokailulla on myös tärkeä kasvatuksellinen tehtävä. Koulussa opitaan hyviä käytöstapoja ja tekemään ravitsemuksellisesti oikeita valintoja. Lapset oppivat, miten lautanen kootaan lautasmallin mukaan oikein, kertoo tuotesuunnittelija Pauliina Seikas-Manninen.

Pauliina Seikas-Manninen on Arkealla tuotesuunnittelijana ja Rami Mielonen toimii keittiöpäällikkönä. Kuva: Emmi Harju

Kouluruokailun suunnittelua ohjaavat suomalaiset ravitsemussuositukset. Koululounaan on tarkoitus kattaa kolmannes päivän energian ja ravintoaineiden saannista. Lounasateria on kokonaisuus, joka koostuu pääruuasta, salaatista, salaatinkastikkeesta, leivästä, leipärasvasta ja lasillisesta maitoa tai piimää.

Arkea eli Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy valmistaa päivittäin noin 45 000 ateriaa Turun kouluihin, päiväkoteihin, sairaaloihin, vanhainkoteihin, palvelutaloihin sekä henkilöstöravintoloihin.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *