Makuseutu

Jouluinen puolukka-ohrapuuro 2

Kotimaista kasviproteiinia loppuvuoden juhlapöytiin

Pehmeä härkäpapu, maistuva speltti, pirteä herne ja lempeä ohra – tiesithän näiden tuttujen herkkujen olevan myös kasviperäisiä proteiininlähteitä? Kotimaisten kasviproteiinien hyödyntäminen jokapäiväisessä ruoanlaitossa on mainio ratkaisu sekä terveyden että ympäristön kannalta!

Loppuvuoden juhlapöytiin onkin hauska kokeilla uusia kasvisruokasuosikkeja sellaisinaan tai ennestään tuttujen makujen kyljessä. Reseptit maistuvat kaikille, mutta niistä löytyy myös paljon iloa erikoisruokavalioita noudattaville.

Makeat tarjottavat kahvipöytään

Härkäpavun avulla tarjoat kuohkeat, makeat gluteenittomat naposteltavat loppuvuoden kahvipöytiin. Härkäpapu ei sisällä gluteenia, mutta myllyprosessin aikana siihen voi sekoittua jäämiä gluteenista. Mikäli haluat valmistaa täysin gluteenittoman kakun, varmista että käytätä gluteenitonta härkäpapurouhetta tai jauhoja.

Taikina
200 g voita
4 kananmunaa
2 dl sokeria
5,5 dl härkäpapujauhoja
4 rkl kaakaota
4 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
150 g rouhittuja turkinpippureita
2 dl maitoa
 
Kuorrute
400 g tomusokeria
3 rkl kaakaota
1 dl kylmää kahvia
100 g voita

Päälle
nonparelleja
sulatettua valkosuklaata
Salmiakki-mokkapala

Salmiakki-mokkapalat (gluteeniton)

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Sulata voi, vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet. Sekoita keskenään vuorotellen nesteet ja kuivat aineet munavaahtoon. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Levitä tasaiseksi levyksi. Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä.

Sulata voi kuorrutetta varten. Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään ja levitä jäähtyneen pohjan päälle. Anna jähmettyä ja koristele lopuksi nonparelleilla ja sulatetulla valkosuklaalla.

Resepti: Karviaisten tila
Taikina
200 g härkäpapurouhetta
2 rkl kahvia
1 tl vaniljasokeria
125 g voita
5 kananmunaa
180 g sokeria
70 g tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
0.5 tl soodaa
0,5 tl suolaa

Täyte
kylmää kahvia
persikka tai aprikoosimarmeladia
1 dl kermaa
200 g tummaa leivontasuklaata
Härkäpapu-suklaakakku

Joulun mehevin suklaakakku (gluteeniton)

Keitä härkäpapurouhe runsaassa vedessä kunnolla kypsäksi (noin 10-15 min), kaada vesi pois ja huuhtele. Soseuta härkäpapurouhe sileäksi ja lisää siihen kahvi ja yksi muna, sekoita. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää loput munat yksitellen. Lisää papuseos rasvaseokseen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilöiden. Voitele ja jauhota kakkuvuoka, kaada taikina vuokaan ja paista noin 40 minuuttia 180 asteessa tai kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä täysin.

Pilko täytettä varten suklaa kulhoon ja sulata hetki mikroaaltouunissa välillä sekoitellen, kuumenna kerma kattilassa kiehumispisteeseen, sekoita kerma ja suklaa sopivan paksuiseksi ja anna jäähtyä hetken ennen käyttöä. Kostuta kakku kevyesti kahvilla ja täytä persikka tai aprikoosimarmeladilla ja osalla suklaakuorrutetta. Kaada loput kakun päälle.

Resepti: Päivi Lehtonen

Kevyttä ja maukasta kasvisruokaa

Mausteinen, ruokaisa salaatti tai lämpöinen kasvistagine hellivät loppuvuoden kylmillä säillä ja sopivat myös kasvisruokavaliota noudattaville. Reseptit tutustuttavat korkean proteiinipitoisuuden kasvilähteisiin kuten härkäpapuun ja spelttiin, kvinoaan ja hamppuun… sekä tuttuun herneeseen, mutta rouheen tai jauheen muodossa. Kokeile rohkeasti päivälliseksi tai tee pienempi annos vaihtoehdoksi muiden makujen oheen!

Salaatti
4 dl keitettyjä spelttihelmiä
1 dl keitettyjä härkäpapuja
2 porkkanaa
puolikas omena
puolikas paprika
puolikas punasipuli
0,5 dl taateleita tai rusinoita
40 g aurajuustomurua
 
Kastike
0,5 dl öljyä
1 tl hunajaa
1 tl inkiväärimurskaa
0,5 tl valkosipulia
0,5 tl juustokuminaa
0,5 tl suolaa
limen kuori ja mehua
etikkaa
mustapippuria
paahdettuja hampunsiemeniä
nippu tuoretta korianteria
oksa tuoretta minttua
Spelttihelmi-salaatti

Spelttihelmi-porkkanasalaatti (vegaaninen)

Pilko porkkanat tikuiksi ja omenat, paprikat, punasipuli ja mahdolliset taatelit sopiviksi palasiksi. Sekoita keskenään keitetyn speltin, marinoitujen härkäpapujen ja aurajuustomurun kanssa. Valmista kastike sekoittamalla öljy, hunaja, inkiväärimurska, valkosipuli, juustokumina ja suola keskenään. Lisää oman makusi mukaan limen kuorta ja mehua, etikkaa ja mustapippuria. Sekoita kastike salaatin sekaan ja koristele paahdetuilla hampunsiemenillä sekä tuoreilla yrteillä.

Resepti: Päivi Lehtonen
Taginepaistos
1 munakoiso
1 pieni kesäkurpitsa
2 paprikaa
2 tomaattia
2 punasipulia
2 valkosipulin kynttä
2,5 dl kvinoaa
3 dl keitettyjä härkäpapuja
100 g halloumia

Liemi
0,75 dl kasvislientä
1 rkl öljyä
2 tl paprikajauhetta
1 tl harissaa
kanelia
suolaa

Kasvis-tagine

Kasvistagine, hernehummus ja hamppudukkah
Katso video-ohje YouTubesta!


Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori ja pilko kasvikset. Sekoita liemen ainesosat yhteen. Liemi saa olla voimakkaasti suolaista, mutta lisää suola oman maun mukaan. Laita kasvikset uunivuokaan ja kaada liemi niiden päälle. Huuhtele kvinoa. Paahda kasviksia noin 40 minuuttia uunissa, ota sitten vuoka ulos uunista ja lisää huuhdeltu kvinoa vuokaan kasvisten päälle. Kasaa kvinoan päälle härkäpavut ja lopuksi halloumi ohuina siivuina. Laita uuniin vielä noin 20 minuutiksi, tai kunnes halloumi on saanut pintaansa väriä. Koristele hamppudukkahilla ja tarjoile hernehummuksen kanssa.

Hamppudukkah
2 dl kuorimattomia hampunsiemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä tai mantelirouhetta
0,5 rkl korianterinsiemeniä
1 tl suolaa
0,5 rkl sokeria
1 tl juustokuminaa
mustapippuria maun mukaan

Lisää hampunsiemenet, korianterinsiemenet ja seesaminsiemenet tai manterirouhe pannulle ja paahda niitä hetki ilman rasvaa. Seos on valmista, kun se alkaa tuoksumaan. Varo etteivät siemenet pala! Anna jäähtyä, rouhi sitten kaikki ainekset karkeasti morttelissa tai maustemyllyssä.

Hernehummus
1,25 dl hernerouhetta tai hernejauhoa
3 dl vettä
0,5 rkl tahinia puolikkaan sitruunan mehu
0,5-1 dl rypsiöljyä
0,5 tl juustokuminaa
valkosipulin kynsi
0,5 tl sokeria
suolaa

Kiehauta vesi ja suola kattilassa, lisää hernerouhe tai jauho, sekoita ja jätä turpoamaan kannen alle pois liedeltä noin 20 minuutiksi. Lisää muut ainekset ja soseuta sileäksi survimella. Lisää suolaa oman maun mukaan.

Resepti: Päivi Lehtonen

Joulunajan puuroherkut kotimaisesta ohrasta

Ohra on maailman vanhimpia viljeltyjä kasvilajeja. Meillä Suomessa ohra oli merkittävin ruokaviljamme hyvin pitkään, kunnes rukiin vakiintuminen 1800-luvulla heilutti ohran asemaa. Ohra maistuu herkullisesti puurona ja puurosta tehtynä vanukkaana – kokeile vaikka näitä herkullisia loppuvuoden reseptejä!

Puuro
6 dl omenatäysmehua
4 dl vettä
2 dl rikottuja ohrasuurimoita
0,5 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
0,25 tl inkiväärijauhetta
Vuoan voiteluun voita tai
öljyä
 
Lisäksi
puolikas prk (200 ml) kookosmaitoa (yön yli jääkaapissa säilytettyä)
0,5 dl sokeria
 
Koristeluun
1 prk (425 g / 235 g) persikanpuolikkaita mehussa (valutettuna)
kookoshiutaleita
Kookos-ohravanukas

Kookos-ohravanukas (vegaaninen)

Mittaa puuroainekset voideltuun uunivuokaan, sekoita ja peitä foliolla. Hauduta uunissa kypsäksi (noin 8 h) 90-100 asteessa. Jäähdytä. Vatkaa kookosmaito tasaiseksi vaahdoksi, lisää jäähtynyt puuro kahdessa erässä. Vatkaa kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin ja kaada tarjoiluastiaan. Viipaloi persikat päälle, lisää kookoshiutaleita. Anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa ja tarjoa jälkiruokana tai välipalana. Tuoreet kotimaiset marjat sopivat erittäin hyvin persikan tilalle.

Resepti: Anne Kiuru
1,5 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 l vettä
1 rkl puolukkajauhetta
1 kanelitanko
2 dl kermaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
Jouluinen puolukka-ohrapuuro

Jouluinen puolukka-ohrapuuro

Kiehauta 2 dl vettä kattilassa. Lisää ohrasuurimot ja keitä kunnes vesi on imeytynyt niihin. Lisää loppu vesi, puolukkajauhe (voit käyttää myös puolukkatäysmehua korvaamaan osan nesteestä jos sinulla ei ole puolukkajauhetta) ja kanelitanko. Keitä lähes kypsäksi, noin 20 min. Lisää kerma, hauduta kypsäksi noin 10-15 min, mausta sokerilla ja suolalla. Puuro on herkullista sellaisenaan, tai mehukeiton tai maidon kera. Näin valmistettuna ohrapuuro ei pala pohjaan, ja valmistuu nopeasti ilman uuniakin.

Resepti: Päivi Lehtonen

Lisää kasviproteiinireseptejä Turun yliopiston Brahea-keskuksen sivuilta.

Reseptit on koottu osana Vastuullista proteiinia pöytään –hanketta, jota toteuttavat yhteistyössä Pohjois-Karjalan ProAgria ja Turun yliopiston Brahea-keskus. Ohrareseptit liittyvät Onneksi on ohra -kampanjaan, jossa lukuisten yhteistyökumppaneiden ponnistuksella julistettiin ohravallankumous, joka johti muun muassa jännittävään reseptikilpailuun.