Makuseutu

Kalkkunaa Kirakan tilalta maaseutumatkaillessa

Kuljetko kesällä Perniön suunnalla? Nyt on taas yksi hyvä syy suunnistaa kesäretkellä herkkujen ja elämysten perässä. Minä poikkesin Kirakan tilalle ja sain kurkistaa, miten Lindholmin perheen kolme sukupolvea yhdessä hoitavat tilaa. Olavi ja Riitta-Maija ovat kasvattaneet kalkkunoita jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Toisesta sukupolvesta Jussi vastaa tilan töistä, nuorimman sukupolven panostaessa vielä enimmäkseen valmiiden tuotteiden nauttimiseen.

Kirakka. Kuva: Terhi Pohjanheimo
Kirakan tilalla kasvatetaan kalkkunoita. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Kirakan tilalla kasvatetaan kalkkunoita, sekä viljellään herneitä, öljykasveja ja tuotetaan viljaa muun muassa kalkkunoiden ruoaksi. Pihapiirissä kalkkunakasvattamon seinän takana, kalkkunat teurastetaan, käsitellään ja savustetaan.

Savukalkkunat valmistuvat perinteisesti palvaamalla. Uunissa poltetaan vain leppähalkoja, joiden lämmössä ja savussa kalkkunat kypsyvät ja saavat aidon savunmaun.

Leppähalkoja uuninpesässä polttamalla syntyy juuri oikea aito savunmaku. Lämpötilaa seurataan kypsennyksen ajan tarkasti. Kuva: Terhi Pohjanheimo.
Leppähalkoja uuninpesässä polttamalla syntyy juuri oikea aito savunmaku. Kypsennyslämpötilaa säädellään tarkasti. Kuva: Terhi Pohjanheimo.

Tilalla sijaitsee oma myymälä, josta löytyy tietysti kalkkunaa monessa eri muodossa. On savustettua ja raakaa, filettä ja kokonaista, sekä erilaisia kalkkunagrillimakkaroita ja vielä -metvurstiakin. Mahtava esimerkki paikallisten yrittäjien yhteistyöstä on muuten Kirakan makkaratuotteet. Ne valmistaa alle 30 kilometrin päässä sijaitseva Perniön liha!

Kirakan tilalle sijaitsee tilamyymälä, joka on auki kesällä perjantaisin ja lauantaisin. Kuva: Terhi Pohjanheimo
Kirakan tilalle sijaitsee tilamyymälä, joka on auki kesällä perjantaisin ja lauantaisin. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Kirakan tilamyymälän kesäkausi on alkaa 6.6. Tilamyymälä on avoinna kesä-heinäkuussa perjantaisin klo 10-18 tai muutoin sopimuksen mukaan.

Ja taas tuli todettua, mitä ihania elämyksiä Varsinais-Suomi onkaan pullollaan!
Vilja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *