Makuseutu

Kaupunkiviljely on hauskanpitoa sormet mullassa.

Kaupunkiviljelyä Turun ylioppilaskylässä

VäKi -viljelijäyhdistys kokoaa yhteen kampuksen opiskelijoita.

Parikymmentä aktiivista turkulaisopiskelijaa pyörittävät VäKi -viljelijäyhdistystä (Vähemmän jätettä, enemmän Kiertoa), joka ylläpitää Turun ylioppilaskylässä reilun parin aarin kokoista kaupunkiviljelypalstaa. Palstat ovat todellisia keitaita keskellä Ylioppilaskylän betonimaista kaupunkikuvaa. Ne tuovat iloa sekä asukkaiden silmille että viljelijöiden vatsalle.

IMG_0844

Kaupunkiviljely lisää ruoanarvostusta
Syitä kaupunkiviljelyn aloittamiseksi on varmasti monia. VäKi -viljelijät ovat kertoneet niistä muutamia. Kaupunkiviljely tuo vastapainoa intensiiviselle opiskelulle. Se antaa mahdollisuuden tuottaa omia juureksia ja kasviksia, joiden alkuperä ja tuotantotapa ovat mahdollisimman läpinäkyviä. Palstalla voi nauttia sesonkien mauista mahdollisimman tuoreina. Kaupunkiviljely tuo onnistumisen kokemuksia sekä lisää ruoan arvostusta, kun pääsee itse osalliseksi ruoantuotantoprosessiin. Viljely on hauskaa ajanvietettä, sormet mullassa. Hauskan tunnelman ja yhdessä tekemisen -meiningin voi aistia, sillä palstalla käykin usein iloinen puheensorina ja nauru hoitotöiden ja kasteluiden lomassa.

Palstalla kasvaa kymmeniä eri kasvilajeja, jotka tuottavat satoa aina heinäkuun alkupäivistä myöhäiseen syksyyn. Hehkuvan punaisia retiisejä, pyöreitä tomaatteja, rapeita lehtikaaleja, yrttejä, makoisia herneitä, kullankeltaisia perunoita. Lajikkeita luetellessa ja kasvun ihmettä hämmästellessä, alkaa väkisinkin herahtaa vesi kielelle.

 

IMG_0852 IMG_0845Tuoreista sesongin raaka-aineista voi kokeilla monenlaista ja parhaita reseptejä jaetaankin yhdistyksessä vilkkaasti. Palstalla kävellessäni huomasin, että palstan antimet näyttävät maistua myös eläinystäville.

IMG_0452

Opiskelijaravintolan ruokahävikistä ravinteikasta multaa kaupunkiviljelypalstalle

Viljelijäyhdistys sai sysäyksen toiminnan käynnistämiseen viime vuonna ja tänä vuonna viljelyalue on jo kaksinkertaistunut. Lisäksi uusia VäKi -viljelijöitä on liittynyt yhdistykseen hienosti.

VäKi -kaupunkiviljely on olennainen osa paikallista ravinteiden kiertopilottia Turun kampusalueella.Turun yliopiston Educariumissa sijaitseva Unican Macciavelli opiskelijaravintola kompostoi ravintolassa syntyvää ruokahävikkiä. Kompostin täytöstä ja hoidosta vastaa keittiöhenkilökunta, mutta kompostin välivarastoinnista sekä levityksestä kaupunkiviljelypalstoille vastaavat puolestaan VäKi –viljelijät. Näin alun perin roskikseen menevästä ruoasta onkin saatu kallisarvoiset ravinteet talteen ja hyödynnettyä Ylioppilaskylän kaupunkiviljelypalstoilla uusien herkullisten raaka-aineiden kasvualustana.

IMG_0867

Erilaisia mielenkiintoisia kiertotalouskokeiluja tehtäneen palstalla myös jatkossa. Esimerkiksi tänä kesänä palstoille tuotiin Saaristomerestä niitettyä ruokoa katekäyttöön. Lämmin auringonpaiste on omiaan vauhdittamaan kasvua ja palkitsemaan uutterat viljelijät herkullisilla kasviksilla.

Seuraa VäKi -viljelyn edistymistä facebookissa tai blogi-sivuilla http://vaki.utu.fi/ .

IMG_6012

Yhteistyössä Unica Oy, Biolan Oy, Turun yliopiston ylioppilaskunnan Ympäristösiipi sekä Turun yliopiston Brahea-keskus.

Vähemmän jätettä, enemmän kiertoa -hanketta rahoittaa ympäristöministeriö Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskevista hankkeista.

– Terveisin Vilja

 

Kuvat: Mira Lahtinen, Leena Erälinna ja Johanna Mattila

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *