Makuseutu

Katuruokaa Thaimaassa

Thaimaa on monille matkailijoille tuttu paikka ja nyt minäkin pääsin Turun yliopiston mukana tutustumaan Bangkokin värikkäisiin ruokatoreihin ja ihmeelliseen katuruokaan.

Bangkokissa ruoka on kaikkialla missä ihmisetkin, 8 miljoonan ihmisen kaupungissa se tarkoittaa lukemattomia pikku ravintoloita ja katuruokakärryjä jotka tarjoaa evästä aamuvarhaisesta yöpalaan.

Thaimaassa tärkein kaikista on nuudelikeitto jota tarjoillaan erityisesti lounasaikaan kun tuhannet työssäkäyvät istahtavat punaisille muovijakkaroille nauttimaan lounastaan. Jokaisella tuntuu olevan oma räätälöity suosikkinsa.

Höyryävät ruokakärryt ovat tavallinen näky Bangkokin kaduilla.

Ensin on valittavana haluanko riisi- vai munanuudeleita -ohuita vai paksuja? Seuraavaksi on päätettävä otanko lihaa, kanaa vaiko kasvisversion ja vielä lopuksi otanko kirkkaalla liemellä vai mausteisemmalla punaisella tom yam liemellä?  Kirkas liemeni ei ole tulista, vaan chiliä saan onneksi lisätä pöydässä oman makuni mukaan.

Maustevalikoimaa nuudelikeittojen ohessa

Illemmalla katujen reunustat täyttyvät erilaisista ruokakärryistä. Tyypillinen herkku on tulinen papaijasalaatti som tam. Vihreä papaijahedelmä on siivutettu ohueksi, maustetaan chilillä, limellä ja höystetään kaalilla, pähkinöillä ja yrteillä. Vaikka pyysin mietoa polte kasvaa loppua kohti, huh! Jälkiruuaksi sopiikin hyvin mieto ja makea mangohedelmä sticky rice –riisillä.

Papaijasalaatti som tam

Suurin osa katukeittiöiden tarjonnasta hankitaan läheisiltä toreilta. Kukin Bangkokin torialue on omaleimainen ja erikoistunut tiettyihin aineksiin, laajat tukkutorit avaavat aamuyön hämärissä ja pienemmiltä lähitoreilta haetaan ruokaa kotitarpeisiin. Ruoka on silminnähden tuoretta ja hyvin esillä, aistit todella täyttyvät väreistä, mauista ja hajuista.

Salaatit ja yrtit on tuoreen vihreitä, merenelävät silmin nähden tuoreita. Hiukan eksoottisemmasta päästä löysimme itsemme myös hyönteistukkurin tiskiltä ihmettelemästä paikallisten syötävien hyönteisten tarjontaa.

Paikallinen oppaani Nook kertoili torien aineksista ja mihin ruokiin niitä Bangkokin keittiöissä käytetään. Minun täytyy kuitenkin tunnustaa että siitä torien ainesten kirjosta en ihan kaikkien syötävien nimiä enää edes muista!

Hyönteistukkuri Bangkokin torilla

 

(Kuvat: Jaakko Korpela)

 

-Vilja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *