Kasviproteiinien lisääminen omaan ruokavalioon tuo joskus mukanaan haasteita – ihan vain sopivien reseptien löytämisen osalta! Entistä suurempi haaste saattaa olla harvinaisempien kasviproteiinien, kuten kotimaisten raaka-aineiden ja eri lajikkeiden, sopiva käyttö ja toimivien reseptien löytäminen.
Turun yliopiston Brahea-keskuksen maakunnan ruokaverkoston toimintaa elvyttävä Tarpeista Tuotteiksi (TarTu) -hanke ja valtavirrasta poikkeavia viljelykasveja esiin nostava FutureCrops2.0 -hanke lähtivät yhteistyössä tarjoamaan ratkaisuja yhteisellä reseptikokoelmalla, jonka keskiössä on kotimaisten kasviproteiinien käyttö.
Jouluiseen reseptikokoelmaan kuuluvat muun muassa upea lehtitaikinaan kääritty herkkusieni- ja härkäpaputäytteinen sieniwellington sekä runsasproteiininen porkkana-kvinoalaatikko, johon suomalainen herkästi puuroutuva kvinoa toimii erinomaisesti.
Reseptikokoelma on vegaaninen ja gluteeniton, joten reseptit sopivat myös monelle allergiselle tai erikoisruokavaliota noudattavalle.
Kokeile vaikka näitä reseptejä!

Sieniwellington tarjoiltuna sieniconsommén kera
Sieniwellington
Raaka-aineet
200 g ruskeita herkkusieniä tai muita sieniä
1-2 lehtisellerin vartta
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 rkl rypsiöljyä
2 rkl balsamietikkaa
3 oksaa tuoretta rosmariinia
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ dl cashewpähkinöitä
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl kuivattua timjamia
2 dl paahdettua härkäpapurouhetta
kasviskuutio
1 dl gluteenitonta kaurakermaa
1 kpl gluteenitonta ja vegaanista lehtitaikinaa
Ohjeet
- Kuumenna 6 dl vettä ja lisää kasviliemi. Lisää paahdettu härkäpapurouhe kuumennettuun veteen ja anna turvota sillä aikaa kun valmistat massan.
- Pilko herkkusienet ja hienonna selleri. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.
- Kuumenna öljy pannulla, lisää sienet, selleri ja sipulit. Mausta balsamiviinietikalla, rosmariinioksilla, suolalla ja mustapippurilla. Paista kunnes sienistä ei lähde enää nestettä. Lisää lopuksi cashewpähkinät, kaurakerma sekä valutettu härkäpapurouhe pannulle ja kuumenna.
- Siirrä paistos tehosekoittimeen ja sekoita nopeasti tahnaksi.
- Levitä lehtitaikinalevy ja kauli sitä laakeammaksi ja ohuemmaksi.
- Levitä seos koko lehtitaikinalevylle ja kääri rullalle. Tee pinnalle muutama viilto ja voitele rulla kaurakermalla.
- Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 25 minuuttia. Koristele tuoreella rosmariinilla.
Sieniconsommé
Resepti: Satu Koivisto
Raaka-aineet
25 g kuivattuja herkkutatteja
1 keltasipuli
1 ½ l vettä
1 laakerinlehti tai muutama oksa timjamia
(½ tl suolaa)
Ohjeet
- Kuori ja paloittele sipuli. Mittaa sipuli, herkkutatit, vesi ja laakerinlehti tai timjaminoksat kattilaan.
- Keitä hiljaa poreillen tunnin ajan. Jos pinnalle muodostuu vaahtoa, kuori se pois.
- Siivilöi sienet ja kasvikset pois ja jäähdytä liemi.
- Tarjoile kuumana Sieniwellingtonin kanssa. Consommén voi tarvittaessa pakastaa ja lämmittää uudelleen juhlapöytään.

Taatelikakku lupiinijauhoilla
Raaka-aineet
250 g kivettömiä taateleita
3 dl vettä
1,5 dl ruokosokeria
150 g vegaanista margariinia
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeri
3 dl lupiinijauhoja
2 rkl gluteenittomia korppujauhoja
Ohjeet
- Paloittele taatelit kattilaan ja keitä soseeksi veden ja sokerin kanssa. Sekoita joukkoon margariini ja anna sulaa. Kuohkeuta ja jäähdytä vatkaamalla.
- Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää jäähtyneeseen taateliseokseen.
- Paista korppujauhotetussa vuoassa 175 asteessa noin 55 minuuttia uunin alimmalla tasolla.
- Taatelikakku paranee kuivuessaan, joten se kannattaa valmistaa jo muutama päivä etukäteen.
Reseptiikka on laadittu osana Tartu ja FutureCrops2.0-hankkeita. Reseptit on laatinut ja kehittänyt Mirka Olin.
Tarpeista Tuotteiksi (TarTu)- hanke keskittyy elvyttämään maakunnan ruokaverkoston toimintaa koronan aikana. Kohderyhmänä ovat Varsinais-Suomessa toimivat erikokoiset yksityiset ja julkiset ravintolat. TarTu saa rahoituksensa Varsinais-Suomen liitosta Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -määrärahasta.
FutureCrops2.0 (Kysyntälähtöiset, hiiltä sitovat ja monimuotoisuutta lisäävät viljelykierrot) –hanketta toteuttavat yhteistyössä Luonnonvarakeskus, ProAgria keskusten liitto, Maanmittauslaitos ja Turun yliopiston Brahea-keskus. Hanke on osa Maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää maankäyttösektorin Hiilestä kiinni- ilmastotoimenpidekokonaisuutta, jolla pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja varastoja.
Kuvat: Liemi ja Linssi / Pasi Kuronen