Makuseutu

Valmiit ruisleipäset. Kuva: Anna ja Antero Paija.

Käsinleivottuja ruisleipäsiä Someron Pitkäjärveltä

Piipahdin Somerolla ja löysin kaupasta pieniä itseleivoittuja ruisleipäsiä. Päätin käydä tutustumassa leipästen leipuripariskuntaan, ja kyselemään, miksi he ovat aloittaneet leipomisen.

Anna ja Antero Paijan ruisleivän leivonnan harjoittelu alkoi Somerolle muuton jälkeen, noin viisi vuotta sitten. Anna opetteli leipomaan ruisleipää juureen Anteron mamman ohjeen mukaan. Aitoa, oman maun mukaista ruisleipää kun oli vaikea löytää kaupasta.

Mamman leipää oli aina kehuttu hyväksi, mutta mamma ei ollut enää leiponut vuosiin. Perinnettä oli siis yritettävä jatkaa, jotta saatiin itselle laadukasta, maukasta ja aitoa ruisleipää. Myös itse Katri-mamma kannusti leipomaan ja opasti juureen leivottavan leivän saloissa.

Monta taikinaerää jouduttiin leipomaan, ennen kuin päästiin haluttuun lopputulokseen. Varsinaista juurta ei myöskään alussa ollut, ja se tehtiin alusta asti itse.

– Täysin selvää oli jo alun alkaen se, että ruisleipä leivotaan juureen, eikä kohoteta hiivan avulla. Valmistimme oman juuremme itse, kertoo Anna Paija.

Ruisleipästen taikina vamistetaan vanhassa tiinussa. Antero Paija valmistaa taikinan. Kuva: Anna Paija.
Ruisleipästen taikina vamistetaan vanhassa tiinussa. Antero Paija valmistaa taikinan. Kuvat: Anna Paija.

Ruisleivän leivonta kuulostaa helpolta, sillä reseptiin kuuluu täysjyväruista, vettä ja suolaa sekä ripaus taikaa.

– Juuri on elävä ja yllätyksellinen elementti leivonnassa, joten leivonnan onnistumiseen vaikuttavat hyvin monet tekijät, toteaa Anna. Paljon taitoa tarvitaankin, sillä leipien leivonta vie aikaa noin puolitoista vuorokautta ennen kuin ne ovat valmiita.

– Antero on meidän taikinakone, naurahtaa Anna ja jatkaa, että tänään paistettujen leipien leivonta on aloitettu edellispäivänä aloittamalla taikinan valmistus, seuraavana päivänä ennen töihin lähtöä lisätään jauhoja ja kolmannen päivän aamuyöllä leivotaan, paistetaan ja pussitetaan. Kaikki tehdään käsityönä ja rakkaudella.

Ruisleipäset valmistetaan Paijan kotikeittiössä. Kuva: Anna Paija.
Ruisleipäset valmistetaan Paijan kotikeittiössä.

Paijat viljelevät tällä hetkellä Anteron kotitilaa yhtymänä, ja lähitulevaisuudessa tilakauppa on suunnitteilla.

Tila on siirtymävaiheessa luomuun ja vuonna 2016 saadaan itse viljeltyä ruista Ruisleipäsiin. Silti leipä on todellista lähileipää, sillä ruis tulee läheiseltä luomutilalta ja se jauhetaan Ypäjän myllyssä. Aluksi leivottiin vain itselle, sitten pikkuhiljaa sukulaisille, ystäville ja tuttaville. Sukulaisille tuli makumuistoja leivästä: “ihan kuin mamman leipomaa ruisleipää”. Tämä oli yksi parhaista palautteista, jonka he saivat, ja tiesivät olevansa oikeilla jäljillä.

Nyt leivotaan Ruisleipäsiä kahdesta neljään kertaan viikossa kahdessa suuressa taikinatiinussa. Niitä tehdään kuminalla ja ilman.

Leipäsiä myydään tilauksesta ympäri eteläistä Suomea. Annan ja Anteron toiveena on tuottaa jatkossakin puhdasta ruokaa maatilalla ja leipoa maukkaita leipäsiä kaikille.

– Kotona valmistettujen ruisleipästen kysyntä on lähtenyt mukavasti liikkeelle, huikkaa Anna.

Valmiit ruisleipäset. Kuva: Anna ja Antero Paija.
Valmiit ruisleipäset.

Makumuistoisin terveisin Somerolta,

Vilja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *