Makuseutu

Marengit. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Kananmuna koostuu valkuaisesta ja keltuaisesta

Marengit valmistetaan munanvalkuaisista ja sokerista. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Kaupan kananmunahyllyssä on vapaiden kanojen munia ja häkkikanojen munia. Ja sitten on omega-munia, luomumunia, ulkokananmunia ja kauppojen omien merkkien munia. Kuluttajalla on pää pyörällä vähemmästäkin, mutta nyt on tarjolla myös pelkkiä kananmunanvalkuaisia tölkissä.

Eroteltujen keltuaisten ja valkuaisten myyminen on ollut pitkään arkipäivää suurkeittiöpuolella. Nyt Munax Oy Laitilasta on ensimmäisenä suomalaisena valmistajana tuonut pelkät valkuaiset kaupan hyllylle. Ja sitten minullakin välähtää; nyt marenkia tekemään! En ole koskaan ennen tehnytkään marenkia, kun en ole keksinyt samaan aikaan käyttöä pelkille keltuaisille.

Munaxilla on noin 50 sopimustoimittajaa eli tilaa, joista kananmunat toimitetaan Laitilaan. Kananmunapakkaamolla munat tarkastetaan, puhdistetaan, lajitellaan, merkitään ja pakataan. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Uusi tuote syntyi kuluttajien toiveesta
Kananmunasta on 1/3 keltuaista ja 2/3 valkuaista. Keltuainen sisältää hyviä rasvahappoja ja vitamiineja, mutta toisaalta myös sitä pelättyä kolesterolia. Keltuaista ei ole normaalisti tarpeen vältellä, mutta kolesteroliin vedoten toiset rajoittavat kananmunien syöntiä. Valkuaisen ravintoarvo tulee lähes yksinomaan proteiinista, ja erinomainen proteiinikoostumus onkin yksi hyvä syy nauttia kananmunaa.

Uutta valkuaistuotetta varten, valkuaiset erotellaan keltuaisista, pastöroidaan ja purkitetaan käyttövalmiiksi. Ylijäävät keltuaiset toimitetaan jäätelön ja majoneesin valmistajille raaka-aineeksi.

Pelkällä valkuaisella pärjää myös ruoanlaitossa

Vatkatessa valkuaisen proteiinit sitovat seokseen ilmaa. Valkuaisvaahto onnistuu parhaiten, kun joukkoon ei pääse rasvaa keltuaisesta tai ruoanlaittovälineistä. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Valkuaisen proteiinit muodostavat vatkatessa kestävän vaahdon, jolla saadaan aikaan kuohkea rakenne leivonnaisiin. Kuumennettaessa kananmunan proteiinit hyytyvät ja sitovat muita raaka-aineita toisiinsa. Pelkillä valkuaisilla pärjätään siis myös lettutaikinan ja lihapullien valmistuksessa. Valkuaiset sopivat myös smoothieiden raaka-aineiksi, katso vaikka Makuammuntaa-blogin proteiinismoothiereseptit.

Lettujakin voi valmistaa banaanista ja valkuaisesta, ihan ilman jauhoja. Kuva:Emmi Harju.

Lisää reseptejä ja tietoa kananmunista:
www.munax.fi
tottamunasta.fi

[resepti]
Helppo marenkiresepti

1 dl kananmunan valkuaisia
1 dl hienoa sokeria
1 dl tomusokeria

Aloita vatkaamaan valkuaista ja lisää sokeri pikkuhiljaa joukkoon. Vatkaa kunnes vaahdosta tulee tiukkaa ja se pysyy kulhossa vaikka väärinpäin. Annostele pellille pursottamalla tai lusikalla. Laita tunniksi 100 °C uuniin. Jätä vielä toiseksi tunniksi noin 50 °C:een uuniin.
[/resepti]

 [resepti]
Banaaniletut

1 kypsä banaani
1,5 dl kananmunan valkuaisia
ripaus vaniljasokeria ja ripaus kanelia

Siivuta banaanit kulhoon ja lisää valkuaiset, sekä mausteet. Survo sauvasekoittimella tasaiseksi ja paista.
[/resepti]