Makuseutu

Jouluna herkutellaan paikallisella ruoalla

Varsinais-Suomi on Suomen ruoka-aitta ja Suomen merkittävin ruoantuotantoalue. Paikallisia herkkuja on tarjolla ympäri vuoden alueen ruokakaupoissa, ravintoloissa sekä yrittäjien suoramyyntipuodeissa. Upeiden makuelämysten lisäksi paikallinen ruoka tarjoaa työtä ja hyvinvointia useille varsinaissuomalaisille.

Ruokaketjun suora työllistävä vaikutus Varsinais-Suomessa on jopa 16 000 henkilöä. Koko maakunnan liikevaihdosta 15 % muodostuu ruokaketjusta ja kaikista maakunnan toimipaikoista yli viidennes kuuluu ruokaketjuun.

Ruokaketju pitää sisällään niin maatalouden ja kalastuksen, elintarvikkeiden ja juomien valmistuksen, niiden tukku- ja vähittäiskaupan sekä ravintolasektorin.


Mihin kuluttajan tulisi kiinnittää huomiota ruokakaupassa asioidessaan?

Kuluttajan rooli tulee yhä tärkeämmäksi ruokaketjun toiminnassa. Kuluttajan vaikutusmahdollisuuksia esimerkiksi kaupan valikoimiin ei pidä aliarvioida. Vaikutusmahdollisuuksia parantavat erilaiset digivälineet, joiden avulla palautteen anto ja mielipidevaikuttaminen helpottuvat.

Kun kuluttaja menee ruokaostoksille kauppaan, tulisi hänen kiinnittää huomiota ainakin näihin asioihin:

  1. tutki tuotteiden pakkausmerkintöjä sekä kaupan omia hyllymerkintöjä.

Monet tuotteet on selvästi merkitty ”paikallinen tuote” merkinnällä jolloin kuluttajan on helpompi löytää lähellä tuotettuja tuotteita. Toinen tärkeä seikka on katsoa, löytyykö pakkauksesta alkuperämerkkiä kuten Ruokatiedon myöntämää Hyvää Suomesta –merkki, joka kertoo tuotteen raaka-aineiden ja työn kotimaisuudesta.

2. anna reilusti ideoita kaupalle toivomistasi uusista tuotteista tai ylipäätänsä siitä, että haluat lisää lähellä tuotettuja tuotteita. Kuluttajan teot ja aktiivisuus vaikuttavat kaupan valikoimiin.

Joulupöytä kannattaa täyttää paikallisilla herkuilla.

Ruokakauppojen valikoimien lisäksi paikallisia ruokatuotteita kannattaa ostaa suoraan yrittäjiltä. Useat eri ostokanavat mahdollistavat ruoan suoramyynnin. Ovatko sinulle jo tuttuja Reko –lähiruokarenkaat, elintarvikeyritysten omat verkkokaupat tai lähiruokapuodit?

Varsinais-Suomen alueella toimii useita Reko –lähiruokarenkaita, toreja, puoteja ja verkkokauppoja, joista kuluttajan on helppo löytää mieleisiään herkkuja joulupöytään. Näistä kanavista saa kootusti tietoa valtakunnalliselta aitojamakuja –sivustolta https://aitojamakuja.fi/reko/ .

Ostamalla paikallisia elintarvikkeita vaikutat omilla valinnoillasi hyvän kiertämiseen lähialueellasi.  

Hyvää Joulua ja onnellista uutta vuotta 2020!

Varsinais-Suomen ruokaketjun esittelyvideo

Johanna Mattila, Turun yliopiston Brahea-keskus