Makuseutu

Hunajan käyttö on nousussa

Hunajakyselyn tuloksia- Tuotantopaikka kiinnostaa kuluttajia

Mehiläistarhaajat ovat saaneet ilahtua suomalaisten aina vain kasvavasta hunajankulutuksesta. Suomen Mehiläishoitajain Liiton mukaan kysyntä on kasvanut jopa n. 20 % parin viime vuoden aikana, ja tuotevalikoimakin on laajentunut mm. erilaisiin makuhunajiin ja hunajavälipaloihin. Mistähän moinen innostus tahmeaan herkkuun voisi olla peräisin?

Hunajan kulutustilasto vuosien 1990-2016 väliseltä ajajlta. Lähde: Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Suomalaiset mehiläistarhat ovat levittäytyneet laajalle Ahvenanmaalta aina pohjoiseen napapiirille saakka. Tieto hunajan valmistuspaikasta on aina tarkasti selvillä, joten tuote sopii hyvin nykypäivän lähiruokamyönteiselle kuluttajalle. Toisaalta myös pörriäisten keskeisyys pölyttäjinä on ollut aiempaa enemmän pinnalla mediassa, mikä on voinut lisätä ekologisesti valistuneiden kiinnostusta hunajaan.

Eko- ja lähiruokatrendin ohella hunaja on 100 prosenttisesti luonnon tuote. Lisäksi sitä pidetään valkoista sokeria terveellisempänä makeutusvaihtoehtona. Vuonna 2014 hunaja pääsi Käypä hoito –suosituksiin yskää hillitsevän vaikutuksensa vuoksi. Pienten lasten vanhempien on kuitenkin hyvä muistaa, että hunajaa ei tule antaa alle 1-vuotiaille lapsille imeväisbotulismiriskin vuoksi.

Muistatko, kun inno-tori.fi –alustalla sai vastata hunajaan liittyvään kyselyyn vuodenvaihteessa? Alustan makeiskojussa kysyttiin silloin kuluttajien käyttötottumuksia ja mielipiteitä hunajasta ja makuhunajasta. Nyt 145 vastaajan antamia tuloksia voi käydä ihmettelmässä sivustolla. Edellä mainitsemieni trendien mukaisesti terveellisyys, luonnollisuus ja flunssan lääkitseminen painottuivat vastaajien mielipiteissä hunajasta. Lisäksi tuotantopaikka näytti merkitsevän eniten hunajan valinnassa. Muiden makeuttajien korvikkeena hunajan käyttö on monipuolista ja teen ohella sitä lisätään entistä useammin mm. leivonnaisten ja välipalojen joukkoon. Tämän kyselyn vastaajat tulivat suurimmaksi osaksi Varsinais-Suomesta ja 84 % heistä oli naisia.

Kyselyssä esitettiin vastaajille erilaisia väittämiä hunajasta ja heitä pyydettiin ottamaan kantaa näihin esitettyihin väittämiin. Sinisellä ja vihreällä näkyy väittämän kanssa samaa mieltä olevien osuus ja punaisella ja oranssilla eri mieltä olevien osuus.

 

Luonnollista, ekologista, monipuolista ja lähellä tuotettua- ei siis ihme, että ihmiset ovat innostuneet hunajasta. Toivottavasti viime vuosien heikkoja hunajasatoja ei enää nähdä, jotta saamme jatkossakin nauttia kotimaisesta hunajasta ja kenties myös uudenlaisista hunajatuotteista. Jään rauhassa odottelemaan uuden kotimaisen hunajasadon saapumista kauppoihin.

Olettehan jo huomanneet, että www.inno-tori.fi sivustolla on auki taas uusia kyselyitä. Tällä kertaa aiheena ovat kahvilakokemukset, yrttituotteet sekä hyönteisiä ruuaksi- teeman alla.

-Vilja

Lähteet:
– Evira: https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikevaarat/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia-aiheuttavia-bakteereja/clostridium-botulinum
– Suomen Mehiläishoitajain Liitto: http://www.mehilaishoitajat.fi/
– käypä hoito suositus (Alahengitystieinfektiot (lapset)): http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50098#s6
– Innotorin kyselyn tulokset: www.inno-tori.fi