Makuseutu

Kuva: Shutterstock.com / S_Photo

Haussa rentouttava lounashetki

Aloitetaan mielikuvaharjoituksella: Sulje silmät ja siirry mielessäsi kaikkien aikojen suosikkiympäristöösi… Missä olet? Mikä aika päivästä tai vuodesta on? Millaiset äänet ja tuoksut ympäröivät sinut? Tunnetko jalkojesi tai sormiesi alla jotakin? Juotko tai syötkö jotain? Olet juuri palauttanut mieleesi moniaistisen kokemuksen, joka on syntynyt tietyssä paikassa, ajassa ja ympäristössä omien aistihavaintojesi pohjalta. Oma ”happy place” voi löytyä kaupungin sykkeestä, metsän siimeksestä, kesämökin rannasta tai vaikkapa maapallon toiselta puolelta katuruokakojun äärestä… ja sitä voidaan jäljitellä Aistikattilassa.

Turun yliopiston kampusalueella Flavoria®-tutkimusravintolan yhteydessä sijaitsee Aistikattila®, joka on moniaististen kokemusten systemaattinen muotoilu-, testaus- ja tutkimuslaboratorio. Kyseessä on tila, jonne voi luoda ”happy placen” kaltaisia moniaistisia ympäristöjä kuvien, videoiden, ääni- ja tuoksumaailmojen sekä valaistuksen avulla. Kun mukaan tuodaan vielä ruokailukokemus, käytössä on koko aistipaletti.

Tilassa on mahdollista tutkia mm., miten tietynlainen audiovisuaalinen ympäristö tai lisätty todellisuus vaikuttaa ruokailukokemukseen, oppimiseen, käyttäytymiseen tai vaikkapa rentoutumiseen. Aistikattilassa on esimerkiksi arvioitu tummaa suklaata kahdessa erilaisessa moniaistiympäristössä. Arvioinnin tuloksiin pääset tutustumaan aiemmassa kirjoituksessamme.

Eye on Consumer -tutkimuksessa etsitään miellyttäviä lounasympäristöjä ilmoittaudu mukaan fokusryhmään

Nyt huhtikuussa käynnistyy Turun yliopiston PROFI 4 -hankkeen alainen Eye on Consumer
-tutkimus, jonka yhdessä osassa luodaan tutkimuskirjallisuuteen pohjautuen erilaisia moniaistiympäristöjä. Tavoitteena on selvittää fokusryhmien avulla, millaiset luontomaisemat koetaan miellyttävinä lounastauon aikana.

– Tutkimusta varten olemme valinneet erilaisia luontomaisemia, joista fokusryhmämme jäsenet pääsevät keskustelemaan. Keskiössä ovat siis ihmisten sijasta maisemat, joihin liitettävistä tunnetiloista ja havainnoista pyrimme pääsemään paremmin selville, kertoo kasvatustieteiden maisterivaiheen opiskelija Heini Ahonen, joka suorittaa harjoittelujakson tutkimuksen parissa.

Ilmoittautuminen tutkimuksen fokusryhmiin on käynnissä 15.4.2021 asti. Tutkimus tullaan toteuttamaan etäryhmähaastatteluina (Zoom) viikolla 16. Katso tarkemmat tiedot ja ilmoittautumisohjeet Flavorian sivuilta.

Haluaisitko kokea Aistikattilan itse? Järjestämme Aistikattilassa koronatilanteen salliessa avoimien ovien päiviä, joiden ajankohdat ilmoitetaan aina Flavoria-tutkimusalustan verkkosivuilla ja Facebook-sivulla. Laita siis sivumme seurantaan!

Katso Aistikattilan esittelyvideo tästä

Moniaistitila Aistikattila
Kiinamyllynkatu 10 | Medisiina D
20520 Turku