Makuseutu

Hampunsiemeniä lähipellolta ruoaksi

Paahdetut hampunsiemenet maistuvat ja näyttävät salaatissa kivalta - ja ovat kaiken lisäksi terveellisiä. Pähkinäinen maku sopii erityisen hyvin yhteen mm. omenan kanssa.
Paahdetut hampunsiemenet maistuvat ja näyttävät salaatissa kivalta – ja ovat kaiken lisäksi terveellisiä. Pähkinäinen maku sopii erityisen hyvin yhteen mm. omenan kanssa.

Mmm… minulla rouskuu mukavasti hampaissa ja suuhun leviää täyteläinen pähkinäinen maku. Mitä nämä oikein ovat? –Paahdettuja hampunsiemeniä, minulle vastataan. Maistoin ensimmäistä kertaa hampunsiemeniä viime syksynä ja olin ihan innoissani makuelämyksestä. Mistä näitä saa ja mihin kaikkeen niitä voikaan käyttää?

Peltojen keskellä Marttilassa sijaitsee Murtolan Hamppufarmi, jossa viljellään öljyhamppua. Ville ja Virve käyttävät hampunsiemeniä sellaisenaan sämpylätaikinaan, sekoittavat päivittäin jogurtin tai aamupuuron joukkoon ja paahtavat salaatin sekaan. Kuivalla pannulla paahdettuina hampunsiemenet rapeutuvat ja antavat esimerkiksi salaattiin ihan uuden ulottuvuuden. Ville ja Virve aloittivat öljyhampunviljelyn tilallaan viime vuonna ja onnistuneesta kokeilusta Murtolan tila sai itselleen uuden tuotteen viljanviljelyn ja hunajan tuotannon rinnalle.

Ville, Elias ja Virve viljelevät Murtolan tilalla hampun lisäksi mm. ruista, ohraa ja rapsia, sekä tuottavat hunajaa.
Ville, Elias ja Virve viljelevät Murtolan tilalla hampun lisäksi mm. ruista, ohraa ja rapsia, sekä tuottavat hunajaa. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Aloin etsiä lisää tietoa hampusta. Mitä muita syitä olisi käyttää hamppua kuin hyvä maku? Ravitsemuksellisesti hampunsiemenet ovat hyviä energialähteitä. Hampunsiemenet sisältävät runsaasti proteiinia (noin 25 %) ja monityydyttymättömiä rasvahappoja. Koostumukseltaan ja käyttötavoiltaan ne muistuttavat muita hyviä siemeniä, kuten pellavan-, auringonkukan- ja pinjansiemeniä. Tunnettuna herkkusuuna etsin heti reseptiä, jolla hampunsiemenet voitaisiin muuntaa nopeasti herkullisiksi naposteltaviksi. Alkuperäistä Olgan auringonkukansiemenreseptiä muunnellen syntyivät makeansuolaiset hamppusnacksit. Nam, näitä tehdään toistekin!

Hampunsiemenet kasvavat . Kuivalla pannulla paahdettuna siemenistä tulee rapeita.
Siement kasvavat öljyhampun kukinnossa. Kuivalla pannulla paahdettuna siemenistä tulee rapeita. Kuvat: Terhi Pohjanheimo

Hamppukasvista on olemassa erilaisia lajikkeita eri tarkoituksiin. Elintarvikekäyttöön viljellyillä hampunsiemenillä tai öljyllä ei ole huumaavia vaikutuksia. Hamppukuidusta valmistetaan köysiä, vaatteita ja esimerkiksi suuri osa raamatuista painetaan hamppupaperille, joka on erityisen ohutta, mutta kestävää. Hamppuöljyä käytetään ihonhoitotuotteissa ja perinteisesti lamppuöljynä. Tutkimusten mukaan atoopikot voivat hyötyä hampunsiemenöljyn nauttimisesta ja kärsivät tällöin vähemmän kuivasta ja kutiavasta ihosta.

Opin Murtolan tilalla, että hamppu kasvaa nopeasti ja ihan ilman kasvinsuojeluaineita. Hamppu kylvetään keväällä ja siemenet korjataan parinmetrin korkuisista varsista syyskuun puolenvälin jälkeen. Nyt varsinaissuomalaisia hampunsiemeniä saa ostettua useista marketeista, tilattua kotiin verkkokaupasta, sekä noudettua suoraan tilalta sopimuksen mukaan vaikka omiin astioihin.

Lupasin viime viikolla kokeilla uusia, varsinkin perinteistä lihaproteiinia korvaavia makuelämyksiä. Hampunsiemen on proteiinilähteenä rikas ja monipuolinen, mutta miltä maistuvatkaan hampunsiemen-porkkanapihvit? Jauhelihapihveihin tottuneelle hamppu-kasvispihvien maku on voimakas ja moniulotteinen. Rakenteeltaan hamppupihvit pysyvät koossa ihan ongelmitta ja ovat todella helppo paistaa. Nämähän sopivat vaikka grilliin.

– Vilja

[resepti]

Hampunsiemen snacksit

1,5 dl hampunsiemeniäMurtolan hamppusnack
1 rkl soijaa
1 rkl hunajaa

Kuumenna kuiva paistinpannu ja lisää hampunsiemenet. Sekoittele siemeniä kunnes alkavat poksua ja saada hieman väriä. Lisää soija ja sekoita nopeasti. Lisää hunaja, sekoita ja ota pois kuumalta liedeltä. Levitä lautaselle jäähtymään. Nosta myöhemmin jääkaappiin jäähtymään hetkeksi. Paloittele ja herkuttele.

Hamppu-kasvispihvit

(Härkäpapua sarvista-kirjan reseptiä soveltaen)

1,5 dl hampunsiemeniäMurtolan hamppu5
1,5 dl vettä
1dl porkkanaraastetta
1,5 dl kaura- tai ohrahiutaleita
0,5 dl graham- tai ruisjauhoja
1 tl suolaa, yrttejä ja paprikamaustett
a

Paahda 1,5 dl hampunsiemeniä paistinpannulla. Jauha paahdetut siemenet ja vesi tehosekoittimella mahdollisimman hienoksi massaksi. Sekoita porkkanaraaste ja kuivat aineet ensin keskenään, sekoita sitten hamppu-vesi-seos muiden joukkoon. Muotoile pihvit ja paista rasvassa pannulla. [/resepti]

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *