Makuseutu

Glögi on makuasia

Tuoksusta, mausta ja ehkä jo ulkonäöstä voi tunnistaa perinteisen joulunajan juoman, glögin. Jokaiselle nauttijalle juontikokemus ja mieltymykset ovat erilaiset, joten yhtä paljon kuin on juojia, on myös täydellisiä glögejä. Vierailin Turun Yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksessa, paikan työntekijöiden kesken järjestetyssä glögiarvioinnissa, joten pääsin ottamaan kunnolla selvää glögeistä ja niiden eri aistiominaisuuksista.

Glöginäytteitä pidettiin lämpölevyllä, jotta jokainen glöginäyte olisi arviointihetkellä saman lämpöisiä.
Glöginäytteitä pidettiin lämpölevyllä, jotta jokainen glöginäyte olisi arviointihetkellä saman lämpöisiä.

Sokkoarviointina toteutetussa testissä arvioin neljää eri juomaa; Marlin Premium-, Wanhan Porvoon fabriikin-, Lapin Marian Revontuli- ja Hans Välimäen vuosikerta-glögiä. Arviointitilanteessa eri näytteet oli merkattu numerokoodein, joten minun oli luotettava vain aisteihini. Arvioinneissa keskityttiin juoman ulkonäköön, hajuun ja makuun. Näitä aistimuksiani parhaiten kuvaavia adjektiiveja sain valita kyselyn antamista vaihtoehdoista kullekin glögille erikseen. Arviointiin osallistui 14 ihmistä, joiden joukossa oli neljää eri kansallisuutta. Myös juomien miellyttävyyttä kysyttiin, mutta pienen otannan vuoksi tästä ei tietenkään voi vetää suuria johtopäätöksiä, etenkin kun mieltymysjakauma osoittautui hyvin tasaiseksi.

Kaikki neljä näytettä oli koodattu numerokoodein ja arvioitsijat eivät tienneet mitä glögejä oli arvioitavana. Jokaisen arvioinnin välissä suu huuhdeltiin hyvin vedellä.

Näin aisteihini keskittyessä yllätyin, miten paljon vaihtelua eri glögien väliltä löytyi. Perinteisempien mustaherukan ja neilikan lisäksi myös vaniljaa ja appelsiinia oli havaittavissa, etenkin Välimäen vuosikerta-glögissä. Hieman tavanomaisemman makuisiksi arvioiduista Marlin ja Lapin Marian glögeistäkin erottui ensimmäisestä mm. rypäleen ja toisesta mustikan vivahteita perinteisten makujen ohella. Luonnehdinnat mausteinen tai savuisa osuivat hyvin Marlin ja Wanhan Porvoon fabriikin, kun taas makea tai mehumainen Lapin Marian glögiin, joten kunkin arvioijan mieltymykseen sopiva juoma varmasti löytyi tästä valikoimasta.

Vaikka mielipiteet juomista jakaantuivat, voidaan testiin osallistuneiden suosikeista löytää silti joitain yhteisiä piirteitä. Vastattuani arviointikyselyyn sain tietää, mikä näyte vastasi mitäkin glögiä ja ilmeni, että Marlin Premium- ja Lapin Maria Revontuli -glögit olivat tämän arviointijoukon enemmistölle mieluisimpia. Näitä juomia yhdisti arvioijien suussa perinteisyys, mietous ja mehumaisuus ja tuoksussa makeus. Yllättäviksi tai tavallisesta poikkeaviksi kuvaillut glögit taas saivat tällä kertaa hieman vähemmän suosiota tässä arvioinnissa.

Tästä kuvasta näkee arvioinnissa mukana olleiden glögien aistin varaisia eroja makuaistimuksen suhteen.
Tässä kuvassa on esitetty arvioinnissa mukana olleiden glögien aistinvaraisia ominaisuuksia makuaistimuksen suhteen.

Aistinvaraisen arvioinnin tulokset kertovatkin, että glögimakujen ja –tuoksujen kirjo on yllättävän suuri. Valtaosa saattaa yhä kallistua tuttuihin ja perinteisempiin vaihtoehtoihin, mutta mielestäni oli kuitenkin hauska löytää juomien joukosta myös uudenlaisia makuja, tuohan se glögiperinteeseen ja maistelukokemukseen mukavaa vaihtelua.

-Vilja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *