Makuseutu

Koko valmistusprosessi kestää noin vuorokauden. Kuva: Emmi Harju

Auran Sinapissa maistuu vuosikymmenten ammattitaito ja perinteet

Turkulainen Jalostaja on tuttu varmasti jokaiselle suomalaiselle. 30-luvulta peräisin olevan brändin alla on valmistettu monenlaisia tuotteita, joiden joukosta on noussut useita suomalaisen ruokapöydän klassikkoja kuten Jalostajan hernekeitto ja suomalaiseen makuun sopiva sinappi. Nykyään Jalostaja on osa turkulaista Lundenin perheyritystä.

Auran Sinappi on verrattain uusi tuote, mutta sen taustalla on pitkät perinteet. Auran Sinappi valmistetaan suomalaisen sinapin syntysijoilla Turussa, missä Jalostaja on valmistanut sinappia jo 65 vuoden ajan. Artukaisten sinappimestareiden pitkä kokemus ja tietotaito maistuvat Auran Sinapissa. Sinappi valmistetaan perinteisellä reseptillä valkosinapinsiemenistä, jotka jauhetaan suomalaisilla graniittisilla myllynkivillä. Yhden sinappierän valmistuksessa siementen pesusta valmiin sinapin pakkaukseen kuluu noin vuorokausi.

Koko valmistusprosessi kestää noin vuorokauden. Kuva: Emmi Harju
Koko valmistusprosessi kestää noin vuorokauden. Kuva: Emmi Harju

Auran Sinapin syntytarina on täynnä dramatiikkaa! Ja se kuvastaa hyvin suomalaisten intohimoista suhdetta sinappiin. Auran Sinappi syntyi nimittäin suuren sinappisodan seurauksena vuonna 2004.

Jalostajalla on vuosien saatossa tehty sinappia useiden eri merkkien alla. Monien vaiheiden jälkeen 90-luvulla Jalostaja siirtyi ensin Unileverin omistukseen ja myöhemmin Nestlelle. Oy Lunden Ab osti Jalostajan kiinteistöt Nestléltä vuonna 1998. Tällöin myös Turun Sinapin alihankintasopimus siirtyi Lundenille.

Turun Sinapin valmistus jatkui vuoteen 2002 saakka, jolloin Unilever ilmoitti siirtävänsä sinapinvalmistuksen Ruotsiin. Syntyi valtava kansanliike ja sinapin ystävät perustivat Pro Sinappi -liikkeen, joka keräsi 50 000 allekirjoitusta turkulaisen sinapinvalmistuksen jatkumisen puolesta. Aika hurja määrä aikana ennen sosiaalista mediaa! Kaikesta huolimatta sinapin valmistus siirtyi Ruotsiin vuonna 2003. Lopulta Lunden päätti luoda oman sinappibrändin ja vuotta myöhemmin syntyi Auran Sinappi.

Nykyään Auran sinappia löytyy monissa eri mauissa: on mietoa, väkevää, makeaa, chiliä ja grilliä ja uusia tuotteita kehitellään koko ajan.

Terkuin,
Vilja

[resepti]LOHITARTAR

tartar15 min, 4 annosta

300 g graavi- tai kylmäsavulohta
1/2 puntti tilliä
1/2 punasipuli
1 dl Auran Perinteistä majoneesia
1 tl Auran Dijon-sinappia
1 tl sitruunamehua
Suolaa
Mustapippuria

Tarjoiluun:
Ruohosipulia
Tilliä
Saaristolaisleipää
(voita)

Kuutioi lohi, hienonna punasipuli ja tilli ja sekoita näistä massa. Sekoita joukkoon muut ainekset ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda saaristolaisleipäviipaleet tai halutessasi paista ne pannulla voissa. Lisää leipäviipaleiden päälle lohitartarseosta. Viimeistele annos hienonnetulla tillillä ja ruohosipulilla.[/resepti]

 

[resepti]SINAPPIKASTIKE GRAAVILOHELLE

graavi5 min, 4 annosta

1 dl Auran Makea -sinappia
2 rkl sokeria
2 rkl viinietikkaa
n. 1/4 tl suolaa
mustapippuria
2 dl öljyä (esim. auringonkukkaöljyä)
1 dl tilliä (hienonnettuna)

Sekoita kulhossa sinappi, sokeri, etikka, suola ja mustapippuri ja jatka sekoittamista niin kauan, kunnes sokeri on täysin liuennut. Valuta öljy kulhoon ohuena nauhana vatkaten seosta koko ajan. Lisää tilli vasta aivan lopuksi. Tarjoile kastike graavilohen kera.[/resepti]

 

Lisää reseptejä löytyy Auran Maustamisen nettisivuilta: http://www.auranmaustaminen.fi/reseptit/

3 kommenttia

    1. Hei, ikävää jos koit jutun noin. Viljan blogia pitävät Varsinais-Suomen ruokaketjun kehittämishankkeen toimijat, ja blogia koordinoi Turun yliopisto, ei mikään kaupallinen toimija. Blogissa esitellään ihmisiä, paikkoja, tuotteita ja myös paikallisia yrityksiä sekä kerrotaan, miten ruoka päätyy pellolta lautaselle. Jos selaat juttuarkistoa taaksepäin, huomaat varmasti, että Vilja on kirjoittanut parin viime vuoden aikana lukuisista alueemme yrityksistä ja tuonut esille niiden osaamista.

      – Heli Nieminen, sivuston tuottaja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *