Hörppyi ja herkkui

Vuoden Kokki -semifinalisti Henri Alen: Ruoka ei saisi eriarvoistaa ihmisiä

Tänä päivänä ruokaan ja ruokavalioihin kiinnitetään huomiota enemmän kuin koskaan ennen. Ruoka on trendikästä ja syömisestä on tullut tiedostavaa.

Yksi noudattaa kivikauden ruokavaliota, toinen ei syö mitään, mikä ei ole vapaana kasvanut ja kolmannen mielestä jo porkkanan maasta kiskominen on murha.

Televisiota katsellessa ei voi välttyä ruokaohjelmilta, huippukokit ovat kuin rock-tähtiä, ruokaan liittyvät blogit ovat erittäin suosittuja ja sosiaalinen media on pullollaan ruokakuvia.

Onko ruoka siis uusi uskonto?

– No eihän se ole, sillä uskonnon voi valita itse, hymähtää huippukokki, ruokakirjailija ja televisiosta tuttu ravintoloitsija Henri Alen vastaukseksi. Kaikki eivät voi valita, kaikilla ei ole rahaa kalliiseen gastronomiaan, mies jatkaa.

Henri Alen Finnjävel-ravintolansa edustalla.

Alen kiersi pari vuotta sitten Amerikkaa ja huomasi, miten eriarvoistavaa ruoka voi olla.

– Los Angelesissa dollarilla sai ison mättötacon, toisaalta salaatti saattoi maksaa lähemmäs viisi dollaria. Köyhät syövät halpaa pikaruokaa ja kärsivät ylipainon sekä huonon ravinnon aiheuttamista sairauksista. En halua, että meille Suomeen tulee samanlaista luokkajakoa ruuan suhteen.

– Olemme etuoikeutettuja, meillä on puhdas luonto ja hyvät raaka-aineet. Muutaman viime vuoden aikana suomalaisten kiinnostus ruokaan ja sen eettisyyteen, hiilijalanjälkeen sekä alkuperään on kasvanut valtavasti, meillä on meneillään ruokakulttuurin murrosvaihe, Alen toteaa.

– Toisaalta taasen kehäkolmosen ulkopuolella ihmiset ovat aina liikkuneet luonnossa. Nyt suurissa kaupungeissakin on keksitty asioita, jotka ovat osalle suomalaisista itsestäänselvyyksiä, Alen sanoo ja ottaa esimerkiksi Pohjanmaan metsästyseurat, jotka ovat hyvinkin ekologisia – ruoka eli tässä tapauksessa liha tulee läheltä, saaliin joka osa käytetään tarkasti eikä ympäristö kuormitu.

– Tänä päivänä lihansyöjiä syyllistetään helposti. Totta kai lihan tehotuotanto on maapallomme kannalta kestämätöntä, mutta se on eri keskustelu eikä sitä pidä sotkea tähän, sanoo Alen.

– Ajatellaan vaikka kaukana Siperiassa elävää poronkasvattajaa – selviytyäkseen on tämä käyttänyt porostaan kaiken mahdollisen. Lihan ruuaksi, taljan vaatteiksi sekä luut ja sarvet käyttöesineiksi. Mikä onkaan tälläisen miehen kasvattaman lihan hiilijalanjälki? Alen kysyy.

Henri Alenin viime keväällä avatussa Finnjävel -ravintolassa ei tehotuotettua lihaa nähdä. Karigasniemeläisen Lumiporon ja Tammisaarelaisen Bovikin luomutilan lammasta ja kyyttöä kylläkin.

– Poroa ei saa nimittää luomuksi, sillä se on riistaa jonka kasvuolosuhteita ei voi valvoa. Tällä periaatteella metsiemme aarteet eli marjat sekä sienet eivät myöskään ole luomua sillä niiden kastelua ei pystytä valvomaan, sanoo Alen viitaten luomusertifikaatioihin ja EU:n luomuasetuksiin.

Henri Alen on yksi Vuoden Kokki 2017 -kilpailun -semifinalisteista.

Kilpailu käydään Pohjois-Euroopan suurimmilla matkamessuilla Matka2017 -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 20. -21.1.2017.

-Tanja

2 kommenttia

  1. Tämä Henri Alen sopisi edustamaan Suomea maailmalla. Onnea kokkikisaan! Kiva juttu tältä blogistilta taas kerran 🙂

  2. Hieno mies tämä Henri Alen! Kiitos taas kerran mielenkiintoisesta näkökulmasta, Turun Sanomat! Näin hyviä ruokajuttuja ei muissa lehdissä ole.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *