Hörppyi ja herkkui

Kuvassa vasemmalta: Elina Pirjatanniemi, Eevi Raunio, Ville Mäkelä, Riitta Monto, Markus Sillanpää ja Satu Alanen

Voiko punaisesta katkerosta eli Camparista tehty drinkki maistua hyvälle?

Kuvassa vasemmalta: Elina Pirjatanniemi, Eevi Raunio, Ville Mäkelä, Riitta Monto, Markus Sillanpää ja Satu Alanen
Kuvassa vasemmalta: Elina Pirjatanniemi, Eevi Raunio, Ville Mäkelä, Riitta Monto, Markus Sillanpää ja Satu Alanen

Äitini käyttää erittäin vähän alkoholia. Joskus luottamustoimiensa tuomissa virallisissa tilaisuuksissa tilaa hän tarjoilijalta yhden Camparin. Koska sitä on niin vähän ja se on niin pahaa.

Olen vuosikausia ihmetellyt äidilleni, eikö kannattaisi mielummin juoda jotain hyvää ja maistuvaa, kun kerran otat vain yhden. Olen myös ehdottanut erilaisia cocktaileja Camparista, jotta juoma ei maistuisi pahalta. Turhaan.

Vanhan sanonnan mukaanhan kukaan ei ole profeetta omalla maallaan, joten kun äitini ei uskonut baarimestaritytärtään, pyysin hallitsevaa cocktailien suomenmestaria, E.Ekblomin baarimestari Markus Sillanpäätä suunnittelemaan neljä erilaista Camparicocktailia.

markus_campari

Camparicocktaileja maistelemaan ja arvioimaan kutsuin äitini lisäksi kolme muuta naista, jotka työnsä puolesta toisinaan edustavat ravintolassa ja ovat samassa tilanteessa eli mitähän tarjoilijalta tilaisi.

Pyysin mukaan myös Camparin tuotepäällikön Ville Mäkelän Beverage Partners Finlandilta kertomaan makuraadille hieman Camparista.

Makuraatilaiset aakkosjärjestyksessä:
Satu Alanen, kaupunginvaltuutettu ja toiminnanjohtaja, Turun Urheiluliitto.
Riitta Monto, päätoimittaja, Turun Sanomat
Elina Pirjatanniemi, professori, Åbo Akademi
Äitini, Eevi Raunio, maalarimestari ja pintakäsittelytekniikan opettaja.

Tapaamme Markus Sillanpään työpaikalla E.Ekblomissa.  Aluksi Ville Mäkelä taustoittaa 150-vuotiaan Camparin tulleen Suomeen vuonna 1952 eli Helsingin Olympialaisiin.
–?Suomessa Campari eli kulta-aikaansa 70-luvulla, jolloin kansainvälisten alkoholimerkkien tarjonta oli maassamme melko vähäistä, jatkaa Ville.
Ville kertoo myös miten katkeroissa, joksi Campari luokitellaan, makua antavat juuret sekä yrtit, ja miten katkeroiden makumaailma on melko runsas.

ellu

Raatilaisista Elina on ainoa, joka ennen tastingia suhtautuu positiivisesti Campariin.
–?Minulla taitaa olla juomaa kotonakin. Campari sodalla pidennettynä on melko yleinen diplomaattien juoma, hän kertoo. Riitta ja Satu taasen sanovat etteivät koskaan tilaisi Camparia.

Markus sekoittaa ensimmäiseksi juomaksi klassikkoaperitiivin eli Negronin.
Camparia, giniä ja punaista vermunttia sekä appelsiinibitteriä sisältävä juoma saa pisteen iin päälle appelsiinin eteerisistä öljyistä. Markus tarjoilee Negronin hämmennettynä kauniista cocktaillasista.

negroni

Negronin ulkonäkö on kaikkien raatilaisten mieleen.
–?Kaunis, tuoksuu hyvälle. Pistää hiukan irvistämään, mutta ruokahalun herättäjänä pystyisin venymään ja ottamaan yhden aperitiiviksi, toteaa Satu.
–?Erittäin hieno ja elegantti yhdistelmä, tuumaa Elina.
–?Kaunis lasi, tuoksu ja väri melkein myyvät jo itsessään. Lupaavat ehkä hieman enemmän kuin maku antaa, analysoi Riitta.
–?En pitänyt, ei minun makuuni, huomauttaa äitini.

–?Vielä kymmenisen vuotta sitten maamme yleisin aperitiivi sekä jälkiruokadrinkki olivat sama asia, eli tilatuin juoma ravintoloissa sekä ennen että jälkeen ruokailun oli Irish Coffee, kertoo Ville.
Onneksi juomakulttuuri on muuttumassa, kiitos tälläisten paikkojen ja tälläisten miesten, toteavat raatilaiset ja viittaavat Markuksen lisäksi E.Ekblomin ravintoloitsija Janne Juvoseen, joka on meitä tervehtimässä.
–?Turun ravintoloiden palvelutaso sekä tarjonta ovat viime vuosina huikeasti kohonneet. Uniikit interiöörit ovat kuin Tukholmasta, jatkavat raatilaiset.

miss_baldi

Seuraavaksi Markus ravistaa vanhasta tutusta Camparituoremehusta eli kansainväliseltä nimeltään Caribaldista päivitetyn version käyttäen Camparia, tuorepuristettua appelsiinimehua, mangosiirappia ja puolikkaan limen mehua.
Tämän juoman Markus nimeää Miss Baldiksi.

–?Camparituoremehu potenssiin sata, kuvailee Elina.
–?Tosi raikas ja samalla täyteläinen. Kivasti katoaa Camparin maku. Tätä voisin tilata, sanoo Riitta.
–?Kesäjuoma, voisin juoda, äitini myöntää.
–?Kesädinksu, vain aurinko puuttuu. Pakko myöntää, että alan lämmetä äskeiselle Negronille, tunnustaa Satu.

Tämän juoman pystyy tekemään missä tahansa, sanoo Markus. Jos mangoriirappia ei ole saatavilla, kotona juomaan käy vaikka mangosose, täydentää Ville.

Kolmas juoma, jolle Markus on antanut nimeksi Party Apple, on raatilaisten makuun turhan makea.
Juoma ravistetaan Camparista, calvadoksesta, agavesiirappista ja puolikkaan sitruunanmehusta sekä pidennetään ginger alella ja omenamehulla.

partyapple

riitta

–?Aivan ihana tuoksu, herkullinen ja kaunis koriste. Jos tietäisi, ettei ehdi syömään, tästä voisi saada energiaa, pohtii Riitta.
–?Makumaailmaltaan runsain, vähän turhankin runsas. Ehkä tosiaan liian makea ja vähän turhan sekava, analysoi Elina.
–?Tuhatmiljoonaa kaloria enemmän kuin kuohuviinissä tai kuivassa valkoviinissä, joita yleensä juon, toteaa Satu.
–?Liian makea. Jos näitä joisi monta, täytyisi kyllä käydä yöllä vessassa yökkäämässä, miettii äitini.

satu

Viimeisen juoman Markus tarjoilee Riedelin Riesling-lasista. Juoma on tyypiltään frozen eli valmistettu jäämurskan kera blenderissä (tehosekoitin).
Juoma sisältää Camparia, Gran Marnieria (konjakkipohjainen appelsiinilikööri) ja sekä agavesiirappia että Markuksen tekemää minttuvadelmasiirappia. Juoma saa myöhemmin nimen Grande Campari.

frozencampari_koriste

–?Tosi kaunis ja kesäisen raikas. Aikuisten smoothie, kuvailee Riitta.
–?Ulkonäkö vähän hattaramainen. En mielelläni myöntäisi Camparista, mutta tämä on tosi hyvä, tunnustaa Satu.
–?Näyttää melonisorbeelta. Likkojen kanssa hassutteluun, sanoo Elina.
–?Kesäkuumalla Aurajoen rannalla juotava. Ehkä voisin tilata tätä, toteaa äitini.

Lopuksi raatilaiset kertovat suosikkinsa: Negroni on voittanut kauniin elegantilla tarjoilulla Sadun puolelleen. Herkullisen raikas jäämurkaa sisältävä viimeinen drinkki eli Grande Campari taasen on Riitan mieleen. Elina on kahden vaiheilla Sofia Loren-tyylisen elegantin Negronin ja hauskan viimeisen juoman välillä kallistuen ehkä hieman enemmän frozen-drinkkiin.  Äitini valitsee toisena maistetun drinkin eli Miss Baldin ja tunnustaa voivansa kuvitella tilaavansa tätä ainaisen pelkän Camparinsa sijasta.

Markus on siis onnistunut vakuuttamaan maistelijat. Camparia sisältävä juoma voi olla myös hyvänmakuinen.

äiti

Raatilaiset toteavat, että on mielenkiintoista, miten paljon juoman teko- ja tarjoilutapa vaikuttavat valmiin juoman makuun.
–?Campari jakaa mielipiteet. Ne jotka eivät tykkää, eivät vain ole saaneet juomaa oikealla tavalla tarjoiltuna, kiteyttää Satu.

kaikki_tasting

-Tanja

P.S. Kaikki tämän tarinan kuvat ovat ExclusiveHillbilly-blogia pitävän Iiro Bärlundin ottamia. Iiron blogia pääsee lukemaan täältä
http://www.exclusivehillbilly.fi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *