Hörppyi ja herkkui

Viron maatalousministeri Urmas Kruuse peukuttaa lähiruualle.

Viron maatalousministeri Urmas Kruuse: Suomi ja Viro yhteistyössä Aasian markkinoille?

– Olen kasvanut metsien ja järvien keskellä. Marjassa käynti, omenoiden poiminta ja metsän antimilla herkuttelu ovat minulle joka syksyistä, arvostan paljon luonnonantimia, kertoo Viron maatalousministeri Urmas Kruuse.

– Meillä Virossa on laadukasta ruokaa ja on tärkeää, että elintarviketeollisuus on menossa luonnonläheisempään sekä laadukkaiden raaka-aineiden käytön suuntaan, ministeri jatkaa.

Ministeri Kruuse on omalta osaltaan edistämässä Viron ruokakulttuuria sekä nostamassa ruoka-alan toimijoita, kun tapaamme Helsingissä haastattelun merkeissä. Suomen markkinat ovat Virolle numero yksi.

– Tämä antaa signaalia, että myös suomalaiset pitävät virolaisesta ruuasta, siksi olen täällä, toteaa Kruuse.

– Puhtaus, luonnonläheisyys ja laatu, itse nimittäisin tätä myös tietynlaiseksi alkukantaisuudeksi. Ruuassa tottakai makuelämys on tärkeää. Lähiruoka ja pienet tuottajat ovat tätä päivää. Suuret toimijat seuraavat markkinoita ja ovat alkaneet panostaa niin erikoisoluihin kuin erilaisiin käsintehtyihin ja läheltä tulevista raaka-aineista valmistettuihin tuotteisiin, kuvailee Kruuse Viron elintarvikealaa.

– Suomalaiset ovat myös enenemissä määrin alkaneet arvostaa Viron ravintolakulttuuria. Meille suomalaiset matkailijat ovat tärkeitä. Ruokakulttuuri ja ruokamatkailu lisääntyy koko ajan. Olemme iloisia, että suomalaiset ovat löytäneet Viron tasokkaan ravintolatarjonnan.

– Meidän huippukokkiemme kautta ruuan arvostus on noussut ja samalla asiakkaat ovat valmiita maksamaan laadusta enemmän. Ajatellaan esimerkiksi kilohailia. Rahallisesti ei kovinkaan kallis raaka-aine, mutta osaavien keittiömestareiden käsissä niin maku kuin rahallinen arvokin nousevat.

– Me olemme löytäneet juuremme. Uudelleen itsenäistymisen jälkeen Viro juoksi maailmalle ja pyrki kokemaan kaiken uuden, hieman jopa vieraannuimme tavallisesta omasta ruokakulttuuristamme. Nyt olemme palaamassa takaisin perinteisiimme, viekottelevat värivalot eivät houkuttele meitä enää. Voimme siis keskittyä vahvuuksiimme.

– Suomalaiset ja Virolaiset voisivat tehdä enemmänkin yhteistyötä, me molemmat katsomme Aasian markkinoille. Yksin olemme auttamattomasti liian pieniä toimijoita, miksemme menisi sinne yhdessä. Tässä voittaisivat niin Suomi kuin Virokin, miettii maatalousministeri Kruuse lopuksi.

-Tanja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *