Hörppyi ja herkkui

Uppomunat – oikein ja väärin tehtynä

Uppomunat oikein ja väärin tehtynä eli pieni tarina siitä, miten Ravintola Mamin keittiömestari Mikko Piipponen pelasti erään brunssimme.

Uppomunat, eli ilman kuoria keitetyt kananmunat ja Eggs Benedict eli Benedictin munat, näistä uppomunista ja paahtoleivästä sekä hollandaise-kastikkeesta koostuva klassinen, brunssilla tarjoiltava ruokalaji.

Tulevaan vappuun ja vappubrunssiin Eggs Benedictit sopivat erittäin hyvin.
Kuten myös joulupäivän yhdessäoloon, päätimme ystävieni kanssa ennen joulua. Eihän se voi olla vaikeaa – vettä kiehumaan, sekaan etikkaa ja munat, tuumimme.
Mutta kuinkas sitten kävikään?

Kiehuvassa veden ja etikan seoksessa lillui kananmunan rippeitä. Seuraava yritys muistutti huonosti paistettua munaa. Liikaa etikkaa vai liian vähän? Pitikö sitä vettä pyörittää ja miten ne munat sinne veden joukkoon laitettiinkaan? Tältä sen munan ei missään nimessä pitänyt näyttää.

väärinkokattu

Miten saisimme paremman lopputuloksen, mietimme. Tapanani on soittaa kokkaukseen liittyvissä asioissa Ravintola Mamin keittiömestari Mikko Piipposelle. Mitä Mikko ei tiedä ruuanlaitosta, sitä ei tarvitsekaan tietää -tämä on ollut ohjenuoranani jo kauan. Mutta voisinko soittaa Piipposelle joulupäivänä?

Tuijottelimme oudohkoa lopputulosta uppomunasta ja järkeilimme ettei keittiöguruni vastaa puhelimeen, jos ei halua tulla häirityksi. Ja varmaan sillä on luuri äänettömänäkin, ajattelimme.

Onneksi rohkaisimme mielemme ja soitimme, sillä toisella yrittämällä munan ulkonäkö oli aivan eri luokkaa.

– Veden joukkoon vain noin pari ruokalusikallista väkiviinaetikkaa (ei kolmasosapulloa, kuten olimme tehneet), kun vesi hymyilee eli poreilee lempeästi, pudottakaa kauhaan rikottu kananmuna hellävaraisesti veteen ja pyörittäkää sitä vettä samalla vaikka lusikalla koko keittämisen ajan. Munaa ei tarvitse kypsyttää kuin parisen minuuttia, ohjeisti Piipponen meitä ja neuvoi nostamaan valmiin munan reikäkauhalla talouspaperin päälle.

kunnonmuna

Lähes täydellinen uppomuna, paahdettua leipää, hollandaise-kastiketta, kevätsipulia ja paistettua pekonia. A vot – parempaa brunssiruokaa saa etsiä.
Kiitos Mikko Piipponen, olit joulupäivän sankarimme!

-Tanja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *