Hörppyi ja herkkui

Visit Turun myynti- ja markkinointijohtaja Satu Hirvenoja.

Turun ravintolat puhaltavat yhteen hiileen

Turkuun on kevään aikana avattu lukuisia uusia ravintoloita tukemaan jo olemassa olevien viihtyisien ja uniikkien ravintoloiden sekä baarien tarjontaa.

Yrittäjät ja ravintoloiden työntekijät eivät näe naapuriin tai naapurikortteliin avattavaa uutta ravintolaa kilpailijanaan vaan suosittelevat toinen toisiaan ja puhaltavat yhteen hiileen.

– Jokaisen ravintolan pahin kilpailija on kotisohva, mitä enemmän uusia paikkoja tulee, sen enemmän turkulaisilla on syitä lähteä ulos viettämään iltaa, toteaa Aurakadulla sijaitsevan The Cow:n eli Lehmän yrittäjä Antti Suhonen ja jatkaa autokauppojen sekä huonekalukauppojenkin sijaitsevan lähellä toisiaan.

– Eihän se ole meiltä pois, kun suosittelemme asiakkaillemme rohkeasti uusia ruokapaikkoja sekä baareja ja kerromme mitä kaupungissa tapahtuu. Näinhän hotellien respatkin toimivat.

– Varsinkin matkailijat, joiden vierailu kestää vain lyhyen aikaa arvostavat ruoka- ja baarivinkkejä. He hakevat elämyksiä. Moni palaakin seuraavana päivänä kertomaan, miten eilinen ilta oli sujunut, kymmenen vuotta yrittäjänä toiminut Suhonen sanoo.

The Cow:n yrittäjä Antti Suhonen kertoo mielellään asiakkailleen minne mennä illalla.

Seurusteluravintola Uuden Apteekin tiskin takana työskentelevältä Samulilta kysytään usein muista samanlaisista paikoista. Etunimellään esiintyvä mies kertoo samaistuvansa turistiin, joka haluaa löytää olut- ja viskielämyksiä myös muista baareista.

– Tietty rehellisyys tulee suosituksissa olla. En itsekään pitäisi siitä, että minut ohjattaisiin vain johonkin baariin, koska se sattuisi kuulumaan samaan ketjuun tai samalle omistajalle.

– Meillä Apteekissa käy paljon olut- ja viskibongareita, jotka haluavat löytää uutuuksia ja erikoisuuksia. Usein he ovat jo käyneet Old Bankissa sekä Koulussa, joten ohjaan heidät Forum -korttelissa sijaitsevaan Cosmic Comic Cafe:seen tai Kerttulinmäelle Kerttulin Kievariin. Molempiin on hieman hankala ihan sattumalta eksyä, Samuli tuumii.

Bar Edisonin Markus opastaa asiakkaita myös muihin baareihin.

Bar Edisonin ovella Linnankadulla työskentelevä, niin ikään etunimellään esiintyvä Markus nauraa ohikulkevien ihmisten usein kysyvän missä sijaitsee Dynamo. Heidät mies opastaa kulkemaan samaa katua sadan metrin päähän.

– Vielä useammin asiakkaat kyselevät ruokapaikkoja ja muita baareja, joissa olisi menoa. Jos meillä on tyhjää, on ihan turhaa valehdella täällä olevan tunnelman huipussaan. Kysyn minkä tyyppistä paikkaa he ovat etsimässä, jotta osaan suositella juuri näille ihmisille sopivaa ravintolaa.

– Alkuillasta ruokapaikkaa etsineet kävelevät toisinaan tästä uusiksi ohi oltuaan syömässä. Monet jäävät juttelemaan, kun kysyn miltä ruoka maistui. Ja saattavat poiketa sisällekin, kun ehdotan maistuisiko jälkiruokadrinkki tai olut, Markus kertoo.

Ravintola Aunen Janne Laaksonen kiittelee saanennsa apua muilta ravintoloitsijoilta.

Vappuviikolla avatun Ravintola Aunen toinen yrittäjä Janne Laaksonen iloitsee kaupunkilaisten ja muiden ravintoloiden ottaneen heidät hyvin vastaan.

– On hienoa kuulla, kun asiakkaat kertovat tulleensa meille koska edellisessä ravintolassa tai hotellissa oli suositeltu. Mekin puolestamme suosittelemme kaupungin muita ravintoloita. Olemme pieni paikka, eihän meille edes mahdu kovin paljoa asiakkaita, Laaksonen toteaa.

– Esimerkiksi Aunea vastapäätä, Kristiinankadun toisella puolella Bar4:ssä eli Nelosessa tehdään mahtavia cocktaileja. On ilo ohjata drinkkiasiakkaat heille, meidän on ihan turha lähteä sorkkimaan siihen. Jos joku muu tekee asioita hyvin, on se plussaa koko kaupungille – kaikkien ei tarvitse osata kaikkia asioita.

– Olemme myös saaneet paljon konsultaatiota Nelosen pojilta sekä etenkin Panimoravintola Koulun Mika Latulta, kiittelee ensimmäistä kertaa yrittäjänä toimiva Laaksonen toisen samassa korttelissa sijaitsevan ravintolan päällikköä.

Bar4:n Tom Kivinen toivottaa uudet ravintolat tervetulleeksi.

Nelosen ravintoloitsijoihin lukeutuva Tom Kivinen komppaaa Lehmän Antti Suhosta kotisohvasta pahimpana kilpailijanaan ja toivottaa naapurin Ravintola Aunen tervetulleeksi.

– Emme me ole kilpailijoita. Haluamme kertoa millainen baari meitä vastapäätä on, joten meiltä saa Aunen snacksia, eli heidän tekemää siemennäkkileipää basilika-aiolilla. Samalla asiakkaamme saavat pientä suolaista, meillä kun ei ole keittiötä.

Kivisen mukaan hotellien respat ja muiden ravintoloiden henkilökunnat sekä taxikuskit ovat avainasemassa kun kysellään minne mennä. Taxikuskithan tietävät missä on viikolla väkeä, mistä ovat saaneet kyytejä ja minne ovat vieneet asiakkaita.

– On aina kivaa kuulla, kun meitä on suositeltu ja mielellämme suosittelemme myös muiden yrittäjien baareja ja ravintoloita. Me kaikki puhallamme yhteen hiileen, jotta saisimme voitettua sen kuuluisan kotisohvan ja ihmiset lähtemään ulos, Kivinen summaa.

Visit Turun Satu Hirvenoja iloitsee Turun ravintoloiden hyvästä yhteistyöstä.

Visit Turun myynti- ja markkinointipäällikkö Satu Hirvenoja on ylpeä Turun ravintoloista ja ravintolahenkilökunnasta.

– Täällä ei olla kilpailijoita vaan kaikki tukevat toisiaan. Monelle matkailijalle reissun kohokohtia ovat kohtaamiset paikallisten kanssa ja näiden antamat vinkit. Sitä kokemusta, kun ravintolan tai baarin henkilökunta on antanut omaa aikaansa ja kertonut turistille suosikeistaan ja vähän piilossa olevista paikoista ei ihan heti unohdeta.

– Meillä Turussa on valtavasti osaamista ravintoloiden saralla. Upeiden ruokaravintoloiden lisäksi täältä löytyy ainutlaatuisia olutravintoloita, cocktailbaareja sekä viihtyisiä seurusteluravintoloita.

– Parikymmentä vuotta sitten Turulla oli baarien saralla kolme nähtävyyttä: Pankki, Apteekki ja Koulu. Nämä uniikit olutravintolat ja ruokaravintoloista etenkin Mami sekä myöhemmin Smör ovat toimineet suunnannäyttäjinä mahtavalle ravintolabuumillemme. Nykyään Turkuun tullaan jo ravintoloiden ja baarienkin takia.

– Jokilaivoja kadehditaan muualla Suomessa ja onhan meidän Aurajokemme aivan uskomaton keidas keskellä kaupunkia, en ehkä koskaan väsy kehumaan upeaa Turkua ja sen ravintoloita sekä ravintoloiden henkilökuntaa, miettii Hirvenoja hymyillen.

 

-Tanja

 

Teksti ja kuvat:

Tanja Raunio

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *