Hörppyi ja herkkui

Turkulainen Ravintola Kaskis maailman parhaiden ravintoloiden 50 Best Discovery -kategoriaan

Erik Mansikan, Topi Pekkasen ja Simo Raision luotsaama Ravintola Kaskis on valittu maailman parhaiden ravintoloiden listaa julkaisevan The World’s Best 50 Restaurants -raadin toimesta 50 Best Discovery -ravintoloiden arvovaltaiseen joukkoon.

The World’s Best 50 Restaurants -raati julkaisi marraskuussa uuden kategorian, johon päässeet ravintolat ovat saaneet äänestyksessä paljon huomiota ja mainintoja.

Turkulainen Ravintola Kaskis pääsi listalle Suomen ainoana pääkaupunkiseudun ulkopuolisena ravintolana. Muut suomalaiset ravintolat maineikkaassa seurassa ovat helsinkiläiset Grön, Olo, ORA ja Maannos.

Kaskiksen ravintoloitsijoille oman ravintolan valinta tuli yllätyksenä.

-Huomasin Grönin olevan listalla ja kävin katsomassa mukana olevat ravintolat. Erittäin suureksi yllätyksekseni bongasin meidät, että mekin olemme siellä, Erik Mansikka kertoo.

Emme tiedä tästä oikeastaan sen enempää, kuin että on suuri kunnia olla mukana kovien joukossa. Ja vielä ainoana pääkaupunkiseudun ulkopuolisena ravintolana, Mansikkaa toteaa hymyillen.

Suomen Gastronomisen seuran vuonna 2018 Suomen parhaaksi ravintolaksi valitsema Ravintola Kaskis herätti avautuessaan helmikuussa 2014 epäilyksiä ’syrjäisellä’ sijainnillaan. Moni mietti, mahtaisivatko asiakkaat löytää niin kauas Kauppatorilta.

-Niin, sijaitseehan Kaskis tosiaan kaukana eli Kaskenmäen päällä, Mansikka naurahtaa. Otimme sijainnillamme tietoisen riskin, kaikkien muiden mielestä olimme kaukana. Se kaukaisuus on enemmän mentaalista. Mäki alas ja olet jo rannassa ja kesällä jokilaivoilla.

Erik Mansikka yllättyi iloisesti Ravintola Kaskiksen valinnasta arvostetulle listalle.
Kuva: Tanja Raunio

Kaskiksen menusta on avaamisesta alkaen löytynyt ravintolan tavaramerkiksi muodostunut kalaympyrä eri variaatioineen. Seuraavaksi lanseerattava kalaympyrä on järjestysnumeroltaan 42. Mansikka lupaa Kaskiksen joulukuun makuihin possua Bocusen tapaan eli mukaellun version Bocuse d’Or -Suomen karsinnoissa valmistamastaan annoksesta.

-Ihan samaa emme keittiössä kerkeä tekemään, sillä kisoissa annoksen valmistamiseen oli varattu aikaa 5,5 tuntia. Siinä samassa tehtiin kyllä myös kala-annos. Pääruuat olivat normaalia ravintola-annosta hieman suurempia, kilpailuissa kaikki valmistettiin neljälletoista hengelle, Mansikka kuvailee.

-Nyt joulun alla meillä on muuten käytössä myös maailman söpöin joulukuusimuotti, jonka kanssa teemme piparkakkuhenkisen petit fourin kahvin kanssa tarjoiltavaksi, Mansikka lupaa.

Teksti ja kuvat: Tanja Raunio