Hörppyi ja herkkui

Simo Hallikainen, Taija Pirhonen ja Taneli Myllyvirta. Kuvat: Tanja Raunio

Simo Hallikainen, Taija Pirhonen ja Taneli Myllyvirta. Kuvat: Tanja Raunio

Turku houkutteli Esperanton huippukokit kesätöihin Nooan

Ravintola Nooan asiakkaat ja keittiöhenkilökunta ovat saaneet tänä kesänä nauttia harvinaisesta herkusta. Pohjoismaiden parhaaksi ravintolaksi vuonna 2016 valitun, tukholmalaisen, Michelin-tähdellä noteeratun Ravintola Esperanton huippukokit Taneli Myllyvirta ja Taija Pirhonen ovat viettäneet osan lomastaan turkulaisravintola Nooan keittiössä kesätöissä.

Helsinkiläisestä, niin ikään Michelin-tähdellä palkitun Ravintola Olon keittiöstä Tukholmaan viime syksynä muuttaneet Myllyvirta ja Pirhonen tykästyivät Turkuun, kun Ravintola Esperanton luova johtaja ja ravintoloitsija Sayan Isaksson sekä sous chefinä työskentelevä Taneli Myllyvirta tekivät vierailun keväällä ravintola Smöriin pop up:in merkeissä.

Seuraaavana päivänä koko Esperanton henkilökunta saapui Turkuun viettämään vapaapäivää.

– Siitä meille lähti ajatus tulla tänne kesätöihin, kertovat Myllyvirta ja Esperantossa pastry chefinä toimiva Taija Pirhonen.

– Ja Turku on kohdellut meitä ehkä liiankin hyvin, Pirhonen hymyilee ja jatkaa niin työn, asunnon kuin polkupyörienkin löytyneen helposti. Kaupan päälle pariskunta oli vapaalla helteisen Ruisrock-viikonlopun ja onnistui saamaan liput myös rokkiin.

– Kävimme myös piknikillä Vepsän saaressa ja löysimme sieltä tosi paljon villinä kasvavaa ruohosipulinkukkaa! Nooassa on alkuruokana annos, jossa on maa-artisokkakreemiä sekä siianmätiä. Kreemissä on jo ruohosipulia, johon villinä kasvaneet kukat tuovat vielä lisämakua. Merenrannalla kallionkoloissa kasvanut ruohosipuli saa luontaisesti pienen suolaisuuden, kun merivesi höyrystyy ympärillä, ruohosipulin kukkia Nooan keränneet Myllyvirta ja Pirhonen taustoittavat.

Nooan annoksista löytyy myös Taneli Myllyvirran ja Taija Pirhosen poimimia villiruohosipulin kukkia.

– Ja Kakolanmäeltä löytyy vaikka mitä; villiherneitä, villiruusua ja tottakai yhtä Suomen yleisintä rikkaruohoa eli pihatähtimöä. Käytämme Esperantossa pihatähtimöä snäkeissä ja alkuruuissa. Se tuo hernemäisyyttä, hieman bitteriä ja tietynlaista vihreyttä, korostaa siis vihreää makua, villiyrteistä innostunut pariskunta selventää.

– Olemme käyneet myös jokilaivoilla ja ihmettelemmekin, miksei Helsingissä ole kuin ehkä yksi ravintolalaiva. Turun keskusta on pieni, mutta täällä on rikas ravintolatarjonta; terassit, hyvät ja rennot ruokaravintolat, parit cocktailbaarit sekä kivat olutravintolat.

– Kun Turussa lähdetään ulos viettämään iltaa, illan aikana voidaan syödä, ottaa pari drinkkiä sekä olutta ja mennä illan päätteeksi yökerhoon. Tukholmassa ulos lähdetään ehkä kohdistetummin. Kun esimerkiksi mennään viinille, mennään tosiaan vain viinille, ei vaikka myös oluelle.

– Tukholmalaiset kaverimme pyysivät meitä lähtemään kanssaan tanssimaan. Ja kyllä, menimme jazzklubille tanssimaan. Suomessa vastaavassa tilanteessa osa ehkä tanssisi jossain vaiheessa iltaa, ja osa taasen istuisi pöydässä, mutta Tukholmassa kaikki tekevät sitä, mitä on lähdetty tekemään eli tässä tapauksessa tanssivat, Myllyvirta ja Pirhonen naurahtavat vertaillessaan kaupunkien eroja.

Huppukokit Taneli Myllyvirta ja Taija Pirhonen ovat viihtyneet kesäisessä Turussa.

– Tämä kesätyö on ollut todella mukavaa. Simolla (Hallikainen) ja Sebulla (Koski) on selkeä kuva siitä, mitä keittiöstään haluavat. Heidän kanssaan on helppo tulla toimeen ja he ovat kiinnostuneita uusista asioista. Ja myös nuorempi kaarti on avointa sekä haluavat oppia uutta. Loppua kohti he uskalsivat jo kysyä neuvoja ja vinkkejäkin, Myllyvirta nauraa.

– Toivon todella, että nämä nuoret jatkaisivat rohkeasti ammattitaitonsa kehittämistä ja lähtisivät ulkomaille oppimaan lisää vaikka työharjoittelun merkeissä. Yleensä työnantajalle sopii, että työntekijä lähtee vaihtoon. Sehän on ilmaista koulutusta ja pääomaa yritykselle, pohtii itsekin vielä melko nuori Myllyvirta.

Loman jälkeen Myllyvirtaa kutsuvat uudet tuulet, sillä hän vaihtaa Esperantosta Tukholman ainoaan kahden Michelin-tähden ravintolaan Oaxen Krogiin. Siellä miehellä olisi tarkoitus kokata ja imeä itseensä taas uutta vuoden verran, jonka jälkeen kokkipariskunta suunnittelee muuttavansa Australiaan.

– Australiassa on taas ihan erilainen ruokakulttuuri. Todella rikas. Vaikka me mentiin vain Ruotsiin, niin huomaa miten jo kalan ja äyriäisten saatavuus on paljon suurempaa. Skaala on laajempaa. Ausseissa on vaikka mitä. Niin ja myös lämmintä, Pirhonen toteaa hymyillen.

Simo Hallikainen, Taija Pirhonen ja Taneli Myllyvirta.

Nooassa Taneli Myllyvirta ja Taija Pirhonen ovat omalla esimerkillään innostaneet osin aika nuorta henkilökuntaa, kiittelee Nooan ravintoloitsijoihin kuuluva keittiömestari Simo Hallikainen.

– Oli ihan huikeaa saada heidät tänne meidän kanssamme. Taneli ja Taija ovat tuoneet tuulahduksen erittäin ammattimaisesta työskentelystä maailmalta. Itselleni oli tottakai tärkeintä että sain kaksi ihan loistavaa työntekijää kolmeksi viikoksi. Mielellään ottaisimme heidät uudestaan vaikka miten pitkäksi aikaa.

– Henkilökuntamme sai uusia ideoita ja työtapoja sekä pääsi verkostoitumaan, joka on kokille tärkeää ja luo uusia mahdollisuuksia. Toivottavasti heidän kauttaan joku meidän nuorista kokeista pääsisi vierailulle ja harjoittelemaan Tuhkolmaan, Halllikainen summaa.

Eemeli Harinen

Ja ehkäpä yksi Nooan nuoresta kaartista nähdään jatkossa maailmalla, sillä 24-vuotias Eemeli Harinen nauraa ja sanoo luvanneensa matkustaa Myllyvirran ja Pirhosen luo Australiaan.

– Olen tykännyt ihan valtavasti työskennellä Tanelin ja Taijan kanssa. Heillä on laaja ja kattava näkemys sekä monipuolinen ammattitaito. Tämä on ollut ilo ja kunnia saada tehdä töitä samassa keittiössä ja joka päivä on tarttunut jotain itsellekin. Näinhän niitä kontakteja luodaan. Kyllä voisin nähdä itseni seuraavan heitä. Viimeistään sinne Australiaan, Harinen hymyilee tiivistäen keittiön tuntoja huippuvierailun ollessa lopuillaan.

-Tanja

5 kommenttia

  1. Eero Mäkelä painotti aikoinaan sesonkien merkitystä ruuanlaitossa, hän ei olisi tarjonnut siianmätiä heinäkuussa.

  2. Turun murtte kiälioppivirhe ja paha:Pitää ol hörpyi ja herkui.Kui TS tämmässe turun murtte vääristelyyn alentuu?

  3. Voisiko näille henkilötarinoille olla oma palsta myös siinä perinteisessä lehdessä?
    Ovat tosi mielenkiintoista luettavaa ja kaikilla ei ole nettiä.

    1. Tämä teksti kuuluu Tanjan blogiin, ja blogit ovat nimenomaan TS Ruoka -sivuston omaa, netistä löytyvää lisäsisältöä. Koitamme kyllä muun muassa printtilehdessä, facebookissa ja uutiskirjeessämme vinkata erikoissivustojemme netistä löytyviin kiinnostaviin juttuihin, jotta mahdollisimman moni löytäisi ne ja lukisi!
      -Heli

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *