Hörppyi ja herkkui

Sangria, tuo espanjalaisten kesäjuoma

sangriat

Sangrian nimi kuulostaa jo valmiiksi houkuttelevalta. Suomalaisittain viinibooli tai tuunattu kesäviini vaikuttaisi vähän tylsemmältä.
Mutta mitä Sangria sitten on ja ennenkaikkea, miten se tehdään?

Äitini ystävätär Maija soitti minulle ja kyseli ohjetta Sangriaan. Maijalle on tulossa vieraita ja hän haluasi tarjota alkumaljaksi Sangriaa.

Kerroin puhelimessa Sangrian ideaa pääpiirteittäin ja annoin todennäköisesti hieman ylimalkaisia ohjeita aineosien suhteen. Fillaroidessani illaksi töihin aloin miettimään juoman ideaa tarkemmin.

Punaviiniä, sitrusta ja hedelmäisyyttä sekä terästystä ja paljon jäitä. Näillähän juomasta saa hyvän, mutta vaikka itsellä olisi muutamakin variaatio Sangriasta mielessäni, niin mikä olisi paras jaettavaksi eteenpäin Maijalle?

hedelmät

Päätin siis testata paria reseptiä asiakkaillani.
Kaunista kesäiltaa Old Bankissa viettämässä olleet Tuula Kyöstilä ja Jaana Putta lupautuivat koekaniineiksi.

Molempien juomiin tuli pohjaksi tottakai punaviiniä (Sangrian voi valmistaa myös valkoviinistä, mutta tällä kertaa keskityn punaiseen viinin).

Jaanan Sangriaa terästin hieman Jaloviinalla sekä Apricot Brandylla. Tuulan Sangriaan laitoin Cointreau-sitruslikööriä ja Rommia. Molemmat juomat pidensin Spritellä sekä puristin joukkoon appelsiinia. Kumpaankin juomaan tuli lisäksi aavistus sokerilientä makuja pyöristämään sekä limen, appelsiinin ja sitruunan lohkoja ja paljon jäitä.

Espanjallle sydämensä menettänyt Tuula totesi Jaanan juoman maistuvan enemmän Espanjalle ja auringolle. Jaana luonnehti molempien juomien olevan kesäisiä, aurinkoisia ja raikkaita, mutta pitävänsä enemmän omasta versiostaan.

Rommilla terästetty Sangria vaikutti kummankin naisen mielestä ”makealta tyttöjen juomalta”, Jaloviinalla terästetty Sangria taasen fressimmältä. Niinpä päädyin kertomaan Maijalle Jaanan juoman reseptin.

tuula_jaana
Tuula Kyöstilä ja Jaana Putta testaavat Sangriaa

Sangria 4-6 hengelle

pullo punaviiniä
desi Jaloviinaa tai muuta brandya
(konjakki ja armanjakkikin käy)
desi Apricot Brandya
(myös Cointreau tai muu sitruslikööri käy)
Spritea (reilusti)
Appelsiinimehua (reilusti)
(noin puoli desiä sokerilientä)
paljon jäitä
appelsiinin, sitruunan ja limen lohkoja

Mikäli Sangriasta haluaa kevyemmän, voi osan spritesta korvata vischyllä.
Juoma vaatii kuitenkin hieman sokeria ryhtiä sekä pyöreyttä tuomaan, joten pelkkä vichy ei välttämättä toimi.

Sangrian ei ole tarkoitus olla kovinkaan vahva, joten pidentäjiä eli spriteä ja appelsiinimehua tulee laittaa juoman joukkoon reilusti.

Tarjoiluastiaksi Sangialle käy boolimalja, iso lasipurkki tai vaikkapa mehukannu, josta se on helppo annostella viinilaseihin.

Maistuvia ja mukavia hetkiä Sangrian parissa Maijalle ja kaikille muillekin!

– Tanja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *