Hörppyi ja herkkui

Samassa Sopassa -esityksen kokkitanssi on herkullisen hulvatonta. Kuva: Tanssiteatteri ERI

Ruokakulttuuria Tanssiteatteri ERI:n tavalla eli Samassa Sopassa

Turkulainen ruoka- ja ravintolatarjonta on jo pitkään ollut erittäin kiinnostavaa, maistuvaa sekä rikasta. Viikonloppuna oman mausteensa kaupunkimme ruokakulttuuriin toi Tanssiteatteri ERI, esityksellään Samassa Sopassa.

Samassa Sopassa -teos on toteutettu yhteistyössä kamarimusiikkiorkesteri Artsopan, ruokastylisti Antti Nurkan sekä vuoden parhaaksi leipomoksi 2015 valitun turkulaisen Mbakeryn kanssa.

Lassi Sairela, Antti Nurkka ja Eeva Soini asettavat omat lusikkansa turkulaiseen ruokakulttuurin soppaan.
Lassi Sairela, Antti Nurkka ja Eeva Soini asettavat omat lusikkansa turkulaisen ruokakulttuurin soppaan.

Tanssi, ruoka ja musiikki sekä Tiina Lindforsin eli Êtoile de Turku -nimisen ravintolan Käbi Dazumalin tarinat säveltäjien ruokatottumuksista nivoutuvat herkullisesti yhteen.

Hulvaton Piirakkakohtaus, jonka musiikki on peräisin Ilkka Kuusiston Suomalainen vieraanvara teoksesta ja sanat Tulkaa meille -keittokirjasta Marja Springfeldtin laulamana maustettuna Eeva Soinin taikinanvaivauksella saa hymyilemään vielä pitkään esityksen jälkeenkin. Niin ja unohtamatta osittain kauhukeittiötä sivuavaa kokkitanssia.

– Olimme jo aiemminkin ajatelleet tehdä jotain ruokaan liittyvää, jotain sellaista mitä haluaisimme itsekin päästä seuraamaan, taustoittavat Samassa Sopassa teoksen syntyä ohjauksesta ja koreografiasta sekä käsikirjoituksesta vastaavat Lassi Sairela ja Eeva Soini.

Kun ERI:stä otettiin yhteyttä Antti Nurkkaan, oli tällä liput tanssiteatteriin.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että onko tässä lippuvarauksessani jotain epäselvää. Kun kuulin mistä on kysymys, mietin ehkä kaksi sekunttia ja sain wau! -efektin, kertoo luovaksi ruokaihmiseksi itseään luonnehtiva Nurkka.

– Meillä oli palaveri, jossa kaikki ehdottivat ideoitaan. Kaikki kävi kovin helposti ja luontevasti. Näemme tässä paljon mahdollisuuksia ja meillä jäikin ideoita ainakin viiteen eri esitykseen, Nurkka jatkaa.

Mbakeryn valmistamat maistelupalat, joita yleisö nauttii teoksen edetessä yllättävät.
Ensimmäisenä maistettava macaroni maistuukin aivan muulle kuin ulkonäkö lupaa eikä suklaan sisälläkään ole ihan perinteisestä täytettä.

– Hienoa, että pystymme yllättämään ja voimme viedä ihmisiä hyvällä tavalla pois mukavuusalueeltaan, summaa Sairela hymyillen.

Tanssiteatteri ERI tarjoilee Samassa Sopassa nautintoa kaikille aisteille.

Bonuksena ERI:n lämpiössä voi tutustua taiteilija Kaj Stenvallin tauluihin, joissa ruualla ja makumaailmalla on oma roolinsa.

-Tanja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *