Hörppyi ja herkkui

Ruokahävikki kuriin olutta juomalla eli olutta leivästä

Monessa ravintolassa leivotaan leipää joka päivä. Kaikki leipä ei kuitenkaan katoa asiakkaiden suihin vaan leipää jää myös tähteeksi ja päätyy näin roskiin. Olut taasen on periatteessa nestemäistä leipää. Mitäs, jos nämä kaksi yhdistäisi, pohti Kaskenmäen Panimossa ja Panimoravintola Koulussa vaikuttava oluenpanija Mika Pitkänen ja loi Suomen ensimmäisen leipäoluen eli Toast Alen.

Ajatus leipäoluesta sai alkunsa, kun Turun Ammattikorkeakoulun ympäristötekniikan opiskelijat ottivat yhteyttä Kaskenmäen Panimoon kiertotalous-projektin tiimoilta. Pitkänen oli lomalla, joten Panimo ei ehtinyt projektiin mukaan. Ajatus leivästä oluen raaka-aineena jäi kuitenkin itämään miehen mieleen.

Oluenpanija Mika Pitkänen ja leipä, josta tuli olutta.
Oluenpanija Mika Pitkänen ja leipä, josta tuli olutta.

 

Panimoravintola Koulun henkilökunta keräsi kolmen viikon ajan talteen lounaalta jäänyttä leipää, jota viipaloitiin, paloiteltiin sekä paahdettiin. Tätä leipää Pitkänen käytti Bread (less) in Turku -oluensa valmistuksessa korvaten osan mäskäyksessä käytettävistä maltaista siis leivällä.

-Prosessina tämä oli vähintäänkin haastava, sillä Ravintola Uuden Apteekin kellarissa sijaitsevan Kaskenmäen Panimon laitteet eivät ole kovinkaan moderneja, Pitkänen nauraa ja jatkaa siivilöimisvaiheen vieneen aikaa nelisen tuntia.

-Tämä leipäolut on todellista kierrätystä, sillä Koulun keittiö leipoo lounasleipänsä oluen mäskiin ja tästä leivästä tehtiin nyt olutta. Hienoa, että omalta osaltamme pystymme vaikuttamaan myös ruokahävikkiin. Mäskimmehän ei mene hukkaan vaan lähtee Paimioon paikalliselle luomutilalle sikojen rehuksi.

 

-Lähtökohtana ja kaikkein tärkeimpänä asiana oluenpanossa on tottakai saada aikaiseksi hyvänmakuinen olut. Tämä Bread (less) oluemme on maultaan raikas sekä rapsakkaasti humaloitu. Vähän jännitti, mutta tätä voi kyllä ylpeänä suositella, summaa Pitkänen tyytyväisenä.

Koulun keittiö leipoo lounasleivän oluen mäskiin ja nyt sitä leipää käytettiin oluen valmistukseen. Kumpi siis olikaan ensin leipä vai olut?

Bread (less) in Turku – Toast Ale myynnissä Seurusteluravintola Uudessa Apteekissa, Cosmic Comic Cafessa, Kerttulin Kievarissa sekä Bar Shooters:ssa.

 

Ja niille jotka pitävät luvuista ja teknisistä tiedoista:

Kaskenmäen Panimon Bread (less) in Turku – Toast Ale

Vaalea, suodattamaton pintahiivaolut

Alc. 6,3%, Kv 14,5%

EBC 19, IBU 66

Maltaat: Pale Ale, Vienna

Humalat: Magnum, Cascade, Comet

Muut: Paahdettu leipä

 

-Tanja

2 kommenttia

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *