Hörppyi ja herkkui

Ruisviskiä Pohjanmaalta

Kyrö Distillery Companyn tarinan voisi aloittaa sanoilla ”Olipa kerran viskeihin hurahtanut kauppatieteilijä”, sillä unelma omasta, ruisviskiä valmistavasta tislaamosta alkaa Kyrö Distilleryn toimitusjohtaja Miika Lipiäisestä.

Kymmenisen vuotta viskiharrastusta ja ruisviskiin tutustuminen Lontoossa saivat Lipiäisen paasaamaan kavereilleen ajatusta omasta tislaamosta. Ja kuten kaikki hyvät ideat, syntyi päätös viskin valmistuksestakin saunanlauteilla.

– Pohjanmaa, ruis ja suomalaisuus – tästä lähdettiin, kertoo Lipiäinen ja jatkaa viskin valmistuksen olevan harrastuksena liian kallis, joten heti alkuun päätettiin tehdä tislaamosta liiketoimintaa.

kauppatieteilijä_lipiäinen

Viidestä tislaamon perustaneesta kaveruksesta yhdellä on juuret syvällä Pohjanmaalla.

– Ja sen verran väkevät juuret, että sillä houkutteltiin espoolaissälli vaihtamaan pääkaupunkiseutu Kalliojärven maisemiin ja kirkkonummelainen, keuruulainen sekä lahtelainen ramppaamaan siellä alati, toteaa Lipiäinen.

Kyrö Distilleryn tislaamo toimii Etelä-Pohjanmaalla, yli sata vuotta vanhassa entisessä Isokyrön osuusmeijerissä. Samassa meijerissä muuten kehitettiin ja valmistettiin alunperin Valion Oltermanni-juusto. Nyt meijerissä kypsyy Suomen ensimmäinen ruismallasviski.

kyrö_meijeri_vanha.jpg

Pelkästään rukiiseen keskittynyt tislaamo on maailmanlaajuisestikin harvinainen.

– Skotlantilaiset eivät lain mukaan edes pysty käyttämään ruista, sillä heidän säädöksiensä mukaan viski tulee valmistaa ohrasta. Amerikkalaiset taasen käyttävät ruisviskiinsä usein mallastamatonta ruista sekä lisäävät joukkoon ohraa, kuvailee Lipiäinen.

Kyrö Distillerylle räätälöity Kothen valmistama tislauspannu tilattiin Etelä-Saksasta, muu tislaamo on rakennettu hiellä ja verellä meijereistä ja mullikkatiloilta löytyneistä tavaroista.

– Kun asensimme päätislaajamme Kalle Valkosen kanssa mallasmyllyä, pyöri se aluksi väärään suuntaan. Ja koska kumpikaan meistä ei omaa teknisiä insinööritaitoja, katsoimme You Tubesta miten kolmivaihemoottorin pyörimissuunta käännetään, taustoittaa Lipiäinen tislaamon alkuvaiheita.

EU-lainsäädännön mukaan viski on viskiä, kun se on tislattu viljasta ja kypsynyt tammitynnyrissä vähintään kolme vuotta. Tänä keväänä alkunsa saanut Kyrö Distilleryn viski siis näkee päivänvalon samana vuonna kuin Suomi täyttää sata vuotta, eli vuonna 2017.

juuri_etlketti

Kyröltä löytyy kuitenkin jo tislettä, jonka nimi on Juuri. Hieman grappamaista makumaailmaa omaava Juuri sopii Lipiäisen mukaan erityisen hyvin cocktaileihin, mutta sitä voi toki siemailla sellaisenaankin.

Seuraava etappi valmiiseen viskiin on tulevana talvena lanseerattava Verso, joka on amerikkalaisessa tammessa jo hieman kypsynyttä elämän vettä eli uisge beathaa, kuten skotlantilaiset sitä kutsuisivat.

Paitsi ruismallasviskiä, valmistaa Kyrö Distillery myös giniä, joka on saanut nimekseen Napue, Isokyröläisen kylän mukaan.

Kuten viskin, myös ginin valmistus on määritelty, eli gin on alkoholia, joka on valmistettu tislaamalla katajanmarjoista ja viljasta. Napuen kohdalla tämä vilja on ruista. Paitsi katajanmarjaa ja ruista, käytetään Napuen tislaamiseen myös uutettua Pohjanmaan maakuntakukkaa mesiangervoa, koivua, väinönputkea, kurjenmiekkaa, sitruksen kuorta, karpaloa, kardemummaa ja tyrniä.

napue_etiketti

Ruisviskillään ja ginillään Kyrö Distillery haluaa nostaa ja elävöittää cocktailkulttuuria, sillä molemmat juomat on kehitetty myös cocktailikäyttöä silmälläpitäen.

Näitä cocktaileja oli mahdollisuus käydä nauttimassa alkukesästä Helsingissä, jossa toiminut pop-up ravintola Kyrönmaan Matkailun Edistämiskeskus tarjoili Juuri-tisleeseen tehtyjä juomasekoituksia.

Tislaamon tarinassa on siis mukana Kyrönmaan Matkailun Edistämiskeskus, valikoimasta löytyy Suuren Pohjan Sodan taistelupaikan, Napuen-kylän mukaan nimetty gini, ja kyseiseen juomaan on käytetty Pohjanmaan maakuntakukkaa mesiangervoa.

Mitenkä Pohjanmaalla ja Isokyrössä on otettu Kyrö Distillery vastaan, millaisia kommentteja olette saaneet, kysyn lopuksi Lipiäiseltä.

– Ootta työ hulluja.

– Milloin sitä viinaa saa, vastaa toimitusjohtaja Lipiäinen virnistäen.

 

-Tanja

napue

4 kommenttia

  1. Kiva että tällaista hulluutta löytyy vielä Suomesta. Gini lähtee heti testiin kun vaan saan käsiin.

  2. Varmaan hyvää, mutta mitään suomalaista tässä ei juuri ole. Tai on tällaista nykyajan suomalaisuutta amerikkalaisesta näkökulmasta, muu vissiin hävettää. Suomalaisia hävettää suomalaisuus…

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *