Hörppyi ja herkkui

Juha Kylä-Kailan tie porkkanankuorijasta panimomestariksi

Raisiolainen Juha Kylä-Kaila työskentelee unelmaduunissaan Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan oluenpanijana. Kylä-Kailan tie oluen harrastajasta palkituksi ammattilaiseksi on ollut pitkä.

– Otin restonomiopintojeni alussa viitisentoista vuotta sitten yhteyttä silloiseen panimoravintola Hermanniin ja kerroin, etten osaa vielä mitään, mutta haluaisin tehdä töitä. Aloitin siis ravintola-alan työni kuorimalla porkkanoita Hermannin keittiössä.

– Ensimmäisen olueni laskin The Old Bankissa, johon pääsin kesätöihin, Bankista taasen jatkoin Panimoravintola Kouluun, taustoittaa Kylä-Kaila työuransa alkuvaiheita.

Tulevan restonomin koulutusohjelmaan kuului myös vapaasti valittavia opintoja, jotka Kylä-Kaila valitsi Hämeenlinnan Ammmattikorkeakoulun alaisuudessa toimivasta Mustialasta. Mustialassa opiskeltiin oluenvalmistusta.

Mustialassa, kuten myös Kylä-Kailan myöhemmissä opinnoissa, Piikkiön Tuorlan maaseutuoppilaitoksen pienpanimo- ja tislauskoulutuksessa opintoja veti Malmgårdenin panimomestari Tuomas Markkula.

– Onneksi olutopintojeni eli Mustialan ja Tuorlan välillä oli muutama vuosi. Olin jo ehtinyt hieman perehtyä oluenpanoon käytännössä ja osasin esittää oikeita kysymyksiä, joten sain Markkulan opetuksesta kaiken vielä paremmin irti, Kylä-Kaila kiittelee.

Juttelemme Kylä-Kailan kanssa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan esittelytilassa, kun tälle soitetaan tuotannon laboratoriosta.

– Täytyy käydä tsekkaamassa eli testaamassa uusi erä Kukkoa aistinvaraisesti, valaisee Kylä-Kaila puheluaan ja pyytää minua mukaan testaajaksi.

Uunituore Kukko maistuu erittäin raikkaalle ja maukkaalle, totean päästyäni myös tekemään laaduntarkkailua. Näin tuoretta olutta harvoin pääsee maistamaan.

– Meillä kolme henkilöä maistaa jokaisen uuden satsin. Tuotannosta kaksi ja panimosta yksi tarkistavat siis vielä ennen tölkitystä kaiken olevan kunnossa.

Pitkin oluen valmistusta tuotetta tarkastellaan ja maistetaan aistinvaraisesti useaan otteesen. Ensimmäisen kerran noin viikon kuluttua keitosta aina best before -päivämäärien umpeutumiseen saakka, yhteensä yli toistakymmentä kertaa, avaa Kylä-Kaila laaduntarkkailua.

Vierailuni aaattona on Laitilasta lähtenyt ravintolatukkuihin Kylä-Kailan uusin luomus, Kyrö Distillery Companyn kanssa yhteistyönä valmistettu Long Kyrö eli palkitusta Napue-Ginistä, karpalosta ja rosmariinista tehty lonkero. Uutuuden salaisuus piilee Kylä-Kailan mukaan Pohjanmaalta tulevan ginin lisäksi aidossa karpalomehussa.

Ensimmäiset ihan omat tuotteet Kylä-Kailalle olivat Seurusteluravintola Uudessa Apteekissa myytyjä tummia ja vahvoja porttereita. Nämä herkut Kylä-Kaila kehitteli ja keitteli Kaskenmäen Panimossa, joka sijaitsee Uuden Apteekin kellarissa. Uudella Apteekilla ja Kylä-Kailan silloisella työpaikalla, Panimoravintola Koululla on samat omistajat.

– Halusin kokeilla oman oluen kehittämistä. Pyysin lupaa herätellä Kaskenmäen Panimoa henkiin ja sanoin ettei tarvitsisi maksaa edes palkkaa vaan voisin puuhastella kellarissa vapaapäivinäni.

– Aloitin pesemällä viimeksi 90-luvulla kunnolla toimineen Panimon juuriharjalla lattiasta kattoon, Kylä-Kaila naurahtaa ja jatkaa ensimmäisten neljän erän menneen viemäriin, kun lopputulos ei ollut sitä, mitä mies halusi. Apteekin kellarissa oli hyvä harjoitella, sillä yksi keitos oli ja on vain 150 litraa, kun se esimerkiksi Panimoravintola Koulussa on 1.500 ja Laitilassa 10.000 litraa.

Oluenpanon saloihin oli jo tätä ennen Kylä-Kailaa opastanut Panimoravintola Koulun olutmestari Teija Tuovinen-Laiho.

– Olin saanut ensimmäisen palkallisen kuukauden kesälomani ikinä ja toki tuhlannut rahani ennen loman loppua. Notkuin työpaikkani Koulun tiskillä ja pyysin Teijalta ihan mitä töitä tahansa Panimossa. Niinpä päädyin alkuun pullottamaan Opea, jota myytiin siihen aikaan litran ja kahden litran pulloissa ja pullotus tapahtui käsin. Pikkuhiljaa pääsin sitten auttelemaan Teijaa Panimon puolelle enemmänkin.

Panimoravintola Koulussa Kylä-Kailan ensimmäisiä omia oluita olivat Amerikan Hops ja Turun Kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi kehitelty ja Turku Palaa -teeman mukaisesti nimetty Kipinä-savuolut.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle Kylä-Kaila haki harjoittelijaksi, vaikka ilmaiseksi, kunhan saisi oppia. Kylä-Kaila ja Panimoravintola Koulun henkilökunta olivat opintomatkalla Dublinissa kun Laitilan panimomestari Ville Vilen soitti. Vilen ei lämmennyt silloin tällöin ilmaiseksi harjoittelijaksi tarjoutumiselle vaan sanoi Laitilan ottavan Kylä-Kailan mielellään töihin koko kesäksi, jos ja kun kerran kouluttavat hänet työhön.

– Aloitin täällä suviuunona, olin ihan pihalla ja tuntui että matto vedetään alta kun tuli niin paljon tietoa. Aiemminhan olin vain puuhastellut oluen parissa. Oli kyllä kova kesä, puolet kiireestä ja juoksemisesta johtui epävarmuudesta. Laihduinkin muutaman kilon. Mutta hauskaa kyllä oli, Kylä-Kaila muistelee ensimmäistä kesäänsä Laitilan Wirvoitusjuomatehtaassa.

– Elokuussa kun kesätyöt loppuivat lähdin Skotlantiin Edinburghiin opiskelemaan panimomestariksi. Ekaa kertaa yksin ulkomaille ja vielä lentopelkoisena, mutta ikinä en ole ollut niin täpinöissäni, Kylä-Kaila hehkuttaa.

Enää eivät Kylä-Kailan luomukset mene viemäriin, sillä Long Kyrön lisäksi miehen omaa käsialaa Laitilassa ovat olleet Mississippi Höyryolut, joka voitti omassa sarjassaan kultaa Suomen paras olut 2014-kilpailussa ja Amerikan Ale sekä Lakritsi Portteri.

Laitilassa vakituisesti olutta panevan Kylä-Kailan piti valmistua Edinburghista viime vuoden syksyllä, mutta professori ilmoitti haluavansa raisiolaisen jatkavan opintojaan diplomasta mastertutkintoon. Näillä näkymillä Kylä-Kaila valmistuu vuoden päästä kesällä.

– Ravintolaurani alussa panimomestariksi valmistuminen kuulosti yhtä utopistiselta kuin yksisarvisen kohtaaminen, mutta nyt se yksisarvinen alkaa jo vähän kurkistella kulman takana, myhäilee Kylä-Kaila tyytyväisenä.

-Tanja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *