Hörppyi ja herkkui

Pieni kirjapuoti – kirjoja ja kaffetta

Ulkomailla tulee ihasteltua kirjakauppoja, joissa on mahdollisuus nauttia kupponen kahvia ja syventyä lukemaan tai vain seuraamaan katuvilinää ja uppoutua haavemaailmaan.

Kirjakaupoissa on sitä jotain – paljon lukemattomia tarinoita ja kertomuksia. Kädessäsi on uusi kirja, jonka lukemista ei malttaisi odottaa kotiin asti. Mieli tekisi selailla ja vähän alkaa lukemaankin jo.

pienikirjapuoti

Pieni Kirjapuoti Yliopistonkadulla onnistuu siis yllättämään iloisesti. Maksaessani ostoksiani Kirjapuodin kauppias Katri Tuominen kertoo talon tarjoavan kupillisen kahvia tai teetä 30 euron ostoksista Pienen Kirjapuodin siipien suojissa sijaitsevassa Kahvila 7 pöydässä.

Kahvilan puolella työskentelevä Amanda Pilke esittelee hymyillen kahvilan valikoimaa. Raakakakkua, omenapiirakkaa, juustokakkua sekä pieniä mozzarella-pestotäytteisiä sämpylöitä, erikoiskahveja ja talon omaa, Demmers Teahousen juuri Kahvila 7 pöydälle sekoittamaa teetä.

amandap
Amanda Pilke

Teesekoitukset valikoituvat kahvilaan maistelun kautta.
– Maistelimme ja fiilistelimme eri teelaatuja. Mietimme, mikä tänne voisi sopia. Tässä meille tehdyssä sekoituksessa voi aistia perinteisen teen lisäksi pienoisen aniksen maun.

Teet tulevat muualta, mutta Amandan ja kahvilan toisen työntekijän, Rebeccan käsialaa ovat taasen kaikki leivonnaiset.

– Meillä molemmilla on omat juttumme, joita teemme. Ajattelemme sesonkia ja leivonnaisten yhteensopivuuksia sekä värimaailmoja, Amanda kuvailee.

Tämänkertainen porkkanasta, saksanpähkinästä, rusinasta, kookoshiutaleista, hunajasta ja mustikoista valmistettu raakakakku on Rebeccan luomus. Amanda taasen on leiponut sämpylät.

raakakakku

Pienessä Kirjapuodissa on joskus yhdistetty ruoka ja ruokakirjatkin. Kaali-kirjan tekijät Kalle Kirstilä ja Robert Seger tarjoilivat joulun alla Kirjapuodissa borsch-keittoa, jonka resepti löytyy heidän kirjastaan.
Seuraavan teemaillan aihe ovat todennäköisesti raakakakut Amandan ja Rebeccan reseptien kautta.

katrituominen
Katri Tuominen

Kirjoja ja kahvilaelämää – voisi siis ajatella keittokirjojen olevan Pienen Kirjapuodin ”se juttu”.

– Ruokakirjoja toki kysellään, mutta ruoka- ja keittokirjat ovat aina olleet enemmän tai vähemmän pinnalla, toteaa Katri Tuominen.

– Hyvälaatuinen kaunokirjallisuus on meidän juttumme.
Hintakilpailuun emme lähde, vaan oman näköinen valikoima on meille sydämen asia.

– Helsingin Kirjamessujen tuleva ohjelmajohtaja Jan Erola kuvaili meillä olevan ”käsinpoimitun valikoiman”, Tuominen jatkaa.

Juuri nyt Tuomisella on meneillään stressivaihe, sillä hän on tänä vuonna yksi kolmesta kirjallisuuden Finlandia -palkintoa seulovan valintalautakunnan jäsenestä.

– Kirjoja on tosi paljon, pyörittelee Tuominen päätään, mutta jatkaa muutaman helmen jo löytyneen.

-Tanja

Juttua korjattu 9.9. klo 13.09.-  kahvilan nimi on 7 pöytää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *