Hörppyi ja herkkui

Nokkosdrinkkejä ja villiyrttejä

Nokkonen, tuo kesämökkien polttava viherkasvi on jo löytänyt tiensä yhä useamman lähiruuan ystävän ruokapöytään, mutta mitenkäs drinkkimaailma, taipuisikohan nokkonen myös cocktaileihin?

Aurajoen rannassa sijaitsevan ravintola Pinellan baarimestari Sami Piirainen ja villiyrttiasiantuntija Tommi Villimies Kangas ovat käyneet sunnuntain ratoksi poimimassa nokkosia, siankärsämöitä ja osmankäämiä.

Tapaamme Puupinellassa eli ravintola Pinellan baarissa. Villimies Kangas on luvannut perehdyttää minua villiyrttien kiehtovaan maailmaan ja Piirainen taasen sekoittaa näistä luonnonantimista drinkkejä. Mukanani makuraatina on kolme nuorta miestä; Iiro Bärlund, Jukka Mattila ja Luukas Salonen.

Ensimmäisenä Piirainen ravistaa nokkosesta, ginistä, sitruunasta, itse tehdystä sokerisiirapista ja vihreästä Jasmin teestä sour-tyypisen cocktailin.

– Kuten mintusta, tulee nokkosestakin kitkerää jos sitä liiaksi hakkaa, toteaa Piirainen ja painelee nokkosen lehtiä kevyesti nuijalla, jotta nokkosen hapokkuus tulisi esille. Ja kun nokkosta kastelee, häviää sen polttavuus, taustoittaa puolestaan Villimies Kangas.

Nokkosen makua on vaikea kuvailla, mutta nokkosdrinkki maistuu kyllä erittäin fressiltä. Kuin lehtivihreää olisi kaadettu lasiin. Myös yrttimäisyys ja monikerroksisuus korostuvat. Tätä joisin useammankin, tuumailen.

– Villiyrtit ovat erinomainen lisä ruokavalioon, ravintoarvoltaan kovempia kuin mikään kaupassa myytävä, Kangas valaisee ja jatkaa nokkosen olevan erittäin ravintotiheää. Erittäin paljon rautaa, C-vitamiinia, magnesiumia, kaliumia ja kalsiumia sekä jodia ja valkuaisaineita, luettelee Villimies nokkosen hyödyllisiä ominaisuuksia.

Tommi Villimies Kangas ihailee Nokkossouria
Tommi Villimies Kangas ihailee Nokkossouria

 

Siankärsämön, absintin ja kirsikan liitto toimii drinkeissä.

Kangas ja Piirainen ovat poimineet myös siankärsämöä. Siankärsämö saa kaverikseen  Piiraisen tekemää kirsikkapyrettä, sitruunaa, ripauksen suolaa sekä absinttia lakritsimaisuutta tuomaan. Tämän juoman kanssa saamme maistaa hieman paahdettua valkosuklaata.

– Suola avaa makuja ja sitruuna taasen korostaa kirsikkaisuutta, luonnehtii Piirainen ja kehoittaa kokeilemaan esimerkiksi suolan ja omenan liittoa – hieman suolaa omenanlohkon päälle ja tuttu makumaailma onkin taas vähän erilainen, Piirainen lupaa.

Kolmantena kasvina miehet esittelevät osmankäämin ja nauravat tämän kasvin päätyvän Bloody Maryyn, sillä hyppiessään ojan yli iso veitsi kädessään tuli molemmille mielleyhtymä tähän veriseksi mariksi suomeksi kääntyvään klassikkojuomaan.

 

Tommi Villimies Kangas ja Sami Piirainen osmankäämeineen
Tommi Villimies Kangas ja Sami Piirainen osmankäämeineen

Osmankäämi muistuttaa koostumukseltaan hieman raparperia ja sen mausta löytyy purjoa sekä kurkkua. Ojissa ja kosteikoissa kasvava osmankäämi on parhaimmillaan alkukesästä ja siitä tulisi käyttää nuoret versot, vastaa Villimies Iiro Bärlundille, joka kiinnostuu kasvin sesongista.

Piirainen käyttää Bloody Maryyn osmankäämin ja tomaattimehun lisäksi tilliakvavittia eli Aalborg Dild Akvavitia, viherpippuria ja suolaa sekä Jameson whiskyä, jossa on ollut uuttumassa mustapippuria, inkivääriä, sitruunankuoria sekä madakaskarilaista vaniljaa. Osmankäämi siivilöityy juoman sekoittamisen jälkeen pois drinkistä, mutta osa tuoretta kasvia pääsee kuitenkin koristamaan valmista juomaa.

 

– Keittiössäkin laitetaan annokset nätiksi, miksei baarissa siis tehtäisi samaa drinkeille, huomauttaa Piirainen ja vinkkaa villiyrttien sopivan erittäin hyvin cocktailien koristeiksi.

Makuraatini on kuunnellut tarkkaavaisesti Villimies Kangasta ja Piiraista jälkimmäisen valmistamia juomia maistellen.

Kokkina työskentelevä Luukas Salonen oli Kankaan ja Piiraisen mukana metsässä tarkoituksenaan kerätä kuusenkerkkää, mutta  sesonki oli jo mennyt. Maistelemistamme drinkeistä Salosen suosikki on Bloody Mary.

-Tulin myös vähän tsiikailemaan minkä kanssa villiyrtit voisivat sopia ja miten niitä tarjoilisi, Salonen toteaa ja saa saman tien Villimieheltä vinkin mansikanlehtien ja ketunleipien täydellisestä kemiasta.

– Kun kulkee metsässä, kannattaa katsoa ympärilleen. Usein vierekkäiset kasvit sopivat hyvin yhteen. Vanha kansa sanoo, että tällä on joku tarkoitus, eivät ne turhaan olisi hakeutuneet vierekkäin, tuumailee Villimies. Tosin, ensin kannattaa opetella tunnistamaan kasvit, tämä huomauttaa. Ja vaikka yrtit ja kasvit olisivatkin syömäkelpoisia, voivat ne aiheuttaa yliherkkyyttä, joten uusien kasvien kokeileminen tulisi aloittaa pienissä erissä, Villimies opastaa.

Jukka Mattilalla on vain vähäisiä kokemuksia luonnonyrteistä ja mies yllättyykin positiivisesti.

– Nokkosdrinkki oli ihan paras. Etukäteen ajattelemaani tunkkaisuutta ei kyllä löytynyt. Eikä Bloody Marykaan huono ollut. Yllättävän keveitä ja raikkaita, kuvailee Mattila kaikkia maistamiaan juomia.

Iiro Bärlund on maistelukolmikosta ainoa, jolla voi kuvailla olevan villiyrttitaustaa.

– Kiinnostuin muutama vuosi sitten käyttämään villiyrttejä ruuanlaitossa. Ostin pari kirjaakin ja perehdyin yrtteihin vähän enemmänkin, mutta sitten se vain jäi, kertoo Bärlund.

– Cocktaileissa en villiyrtteihin ole ennen törmännyt. Nokkonen ja siankärsämö olivat kyllä mielenkiintoisia. Jos pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, olisi se raikkaus. Nokkosta olen ennenkin maistanut, mutta osmankäämi oli ihan uusi juttu, Bärlund summaa.

Oma suosikkini oli nokkoscocktail. Kehumme juomaa Piiraiselle, joka lupaakin käydä nokkosmetsällä eli poimimassa nokkosia ja tarjoilevansa tätä uskomattoman fressiä drinkkiä Puupinellan baarissa heinäkuun ajan.

Villimiehen menu -kirjan kirjoittanut ja viimeksi Palvelutalo Auroran väkeä sekä Ravintola Kaskiksen henkilökuntaa yrttiretkellä opastanut Tommi Villimies Kangas taasen lupaa kertoa villeistä luonnonantimista enemmänkin ja kehoittaa rohkeasti ottamaan yhteyttää nettisivustonsa villimies.fi kautta.

Tämän tarinan myötä Hörppyi ja herkkui -blogi toivottaa kaikille maistuvia hetkiä villiyrttien parissa sekä oikein muikeaa juhannusta!

-Tanja

Kuvassa vasemmalta Luukas Salonen, Sami Piirainen, Tommi Villimies Kangas, Iiro Bärlund ja Jukka Mattila

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *