Hörppyi ja herkkui

Miten Ravintola Kaskis valitsee viininsä?

kaskis.lasit
Kuvat: Iiro Bärlund

Lasi kuohuvaa ja pullo punaista vai kuitenkin viinipaketti illan menulle?
Moni ravintola tarjoaa useammasta ruokalajista koostuvan menun seuraksi viinipakettia. Ravintolan henkilökunta on siis miettinyt valmiiksi juuri tälle makukokonaisuudelle maistuvimmat viinit.

Mutta miten nämä viinit sitten valitaan ravintolaan? Onko hinta vai katetuotto pääasia ja kumpi vaikuttaa enemmän, viinin alkuperä vai kiva tarina?

Ravintola Kaskiksen hovimestari Topi Pekkanen kertoo viinin päätyvän Kaskiksen valikoimiin tarpeesta eli kyseiselle viinille on riittävä aukko, juuri tämä viini monipuolistaa tarjontaa. Myös hinta on yksi ratkaisevista tekijöistä.

kaskis.lista

-Asiakkaamme ovat hinta- ja laatutietoisia, he haluavat rahoilleen vastinetta.
Me taas haluamme haastaa itsemme ja löytää edullisia, hyviä viinejä. On paljon vaikeampaa löytää pienen budjetin viini, joka on edullinen, laadukas ja mielenkiintoinen kuin hintavampi jo mainetta ja kunniaa saavuttanut viini, toteaa Pekkanen.

-Suosimme luomua, ympäristöystävällisyyttä ja kestävää kehitystä. Monesti valikoimiimme kuuluvan viinin taustalla on perhe, mahdollisesti vielä ihmisiä, joita on tullut tavattua, jatkaa Pekkanen ja muistelee vierailuaan viime juhannuksena Barcelonan pohjoispuolella sijaitsevaan La Vinyetan viinitilalle. Pieni perheyritys, jonka omistajille ympäristöystävällinen viininviljely on kunnia-asia. Tälläisiä viinejä on ilo suositella.

topi.lasi.tuksu

-Emme kuitenkaan hakemalla hae viinejä, joilla on tarina, mutta yllättävän usein juoman taustalta tätä tarinallisuutta kuitenkin löytyy. Vuosikerran, alueen ja alkuperämaan asiakas osaa itsekin lukea etiketistä, meidän tehtävämme on kertoa miksi juuri tämä tietty viini sopii valitulle ruualle.

-Vieraitammehan varten me olemme täällä. Se, että me tiedämme, ei riitä. Haluamme kertoa viineistä myös asiakkaillemme. Tosin, joskus asiakasta ei vain kiinnosta viinin esittely. Silloin osaamme olla hiljaa ja vain kaataa viinin lasiin, Pekkanen huomauttaa.

kaskis.viinikaato

Kaskiksessa mennään ruoka edellä eli ensin on ruoka ja vasta sitten sille valitaan juomat, sillä viini on helpompi sovittaa ruualle kuin päinvastoin.

-Duunini on helppoa, keittiömme jätkien makumaailmassa kaikki on balanssissa. Menujen komponenteissa on ehjät kokonaisuudet.

Juttelemme Topin kanssa viineistä, kun paikalle saapuu Kaskiksen keittiöpäällikkö Erik Mansikka. Pyydän Mansikkaa nimeämään jonkin ruuan ja sitten Topia suosittelemaan sille viinin.

Latva-artisokkatortellinit tomaatilla ja mozzarellalla, heittää Mansikka.
-Italialainen ruoka, italialainen viini. Valkoviini, runsas mutta raikas ja hyvät hapot omaava. Toscanalainen Vernaccia kävisi tälle. Annoksessa olisi todennäköisesti basilikaa ja tässä viinissä on hyvä, pyöreä hapokkuus sekä viini on hieman vihertävä, sopii basilikalle – siispä sitä, kuvailee Pekkanen valintaansa.

Kebab, ehdottaa Mansikka seuraavaksi.
-Maustettua lammasta, joten Uuden maailman viini. Tämä tarvitsee runsaampaa hedelmää ja mausteisuutta sekä purskuteltavaa. Tai mennäänpä sittenkin oluella.
Malmgårdenin Dinkel, siinä on spelttiä ja vähän tummempaa maltaisuutta. Sopii lampaalle, jatkaa Pekkanen.

Kaskiksen ruuat ovat aina saaneet veden kielelleni, mutta Pekkasen avaamat juomasuositukset saavat viimeistään harmittelemaan, että istumme suljetussa ravintolassa, enkä pääse heti testaamaan Mansikan ja Pekkasen yhteistyön hedelmiä.

topi.lasi.hymy

-Viinejä on tuhansia ja taas tuhansia eli vaihtoehtoja löytyy. On nastaa nostaa esille erilaisia juomia ja luoda asiakkaille uusia elämyksiä ruuan ja juoman suhteen, kiteyttää Pekkanen.

Pekkanen itse löysi viinien kiehtovan maailman työskennellessään pohjoisessa.
Lapin ensimmäinen viinimestari innoitti viinien pariin.

-Tajusin, miten paljon eri tasoja ruuan ja juoman liitosta löytyykään.
Maailmassa on paljon upeita, hienoja viinejä, jotka vain odottavat juojaansa.

Viinien lisäksi Pekkasen sydämen vei kyseinen viinimestari. Nykyään pariskunta asuu Turussa ja heillä on 3-vuotias poika Petrus. Kaskiksen ”keittiön jätkät” eivät siis ole ainoita, joilla on kaikki balanssissa.

-Tanja

P.S. Kaikki tämän tarinan kuvat ovat  ExclusiveHillbilly-blogia pitävän Iiro Bärlundin ottamia. Iiron blogia pääsee katsomaan täältä http://www.exclusivehillbilly.fi

 

kaskis.logo

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *