Hörppyi ja herkkui

Mitä Sinä kertoisit Turusta?

jokiranta_aurasilta

Kesäisin meillä on todella valoisaa ja talvella taasen melko pimeää, vastaan vladivostokilaisessa baarissa tapaamalleni Sergeille, kun tämä kysyy miltä meillä Suomessa näyttää.

– Millä tavalla valoisaa? utelee nuori, baarimikkona työskentelevä venäläismies. Kerron auringosta, joka ei Lapissa laske ja valoisista kesäöistä sekä aurinkolaseista, jotka laitoin silmille fillaroidessani kesällä kotiin yökerhossa työskennellessäni.

– A vot, upeaa! Pietarissa on kuulemma samanlaista, toteaa Sergei tyytyväisenä keksiessään valoisuuden merkityksen.

joki

Muutama vuosi sitten lensin Budapestistä Turkuun Wizz Airin iltakoneella. Koneen laskeuduttua kesäkuiseen valoisaan myöhäisiltaan ihasteli lähes koko matkustamo aurinkoa, joka paistoi edelleen. Edes silloinen Turun lentokentän karu kakkosterminaali ei saanut isoa unkarilaisryhmää hiljenemään vaan auringon ja valon hämmästely jatkui vielä terminaalin ulkopuolellakin.

Kesäinen valoisuus ja pitkään paistava aurinko, meille suomalaisille itsestään selvyyksiä, turisteille eksoottisia elämyksiä.

– Jokainen Teistä esittää oppaallemme yhden syyn tulla Turkuun, kehoittaa ystäväni Pertti Kiili, Laivaravintola Svarte Rudolfin ravintolapäälikkö, meitä muita jäädessämme odottamaan kyytiä Ranskan Normandiassa. Me viisi emme ole mahtuneet ensimmäiseen kuljetukseen ja jäämme vielä hetkeksi maistelemaan Calvadosta.

Aurajoki kaupungin sieluna saa eniten kehuja, mutta Pertti haluaa muitakin perusteluja, miksi kotikaupunkimme on upea ja miksi oppaamme kannattaisi matkustaa Turkuun.
Kivat ravintolat ja kivat ihmiset, upea saaristo ja valoisuus, jatkamme Turun plussapuolien luettelemista omenabrandyn siivittäminä.

Pertin idea on hyvä, tarinoimme Turusta potentiaaliselle turistille ja samalla oppaamme on mukana keskustelussa, kun emme ala puhumaan suomea keskenämme.

joki_yöllä.jpg

Matkustaessa ja tutustuessa uusiin ihmisiin, tulee väkisinkin kerrottua omasta kaupungistaan sekä omasta maastaan. Mutta mietimmekö sitä, mitä maastamme ja kaupungistamme kertoisimme? Mietimmekö mikä meillä on parasta?

”Kotimaa kun taakse jäi, mietin hiljaa mielessäin, mitä siitä kertoisin, kysyjille vastaisin”, lauloi jo Jukka Kuoppamäkikin aikoinaan.

Varsinkin kesäaikaan Turussa liikkuu paljon turisteja. Matkailualan ammattilaisten ja turisti-infon lisäksi myös jokainen meistä on varmasti neuvonut tietä sitä kysyvälle ja ainakin asiakaspalveluammateissa toimivat ovat vinkanneet turisteille hyvistä ruokaravintoloista, drinkkibaareista sekä menomestoista.

tiput.aurajoki

Mutta mikä sitten Turussa on parasta ja mitä Sinä haluaisit kertoa Suomen vanhimmasta kaupungista? Haluaisitko paljastaa omat mansikkapaikkasi kaupungistamme, millä Sinä markkinoisit Turkua?

Kerro oma Turku-vinkkisi kommentoimalla tätä juttua 31.7. mennessä.

Hörppyi ja Herkkui-blogin 1-vuotispäivän kunniaksi, upeaan 18-vuoden ikään ehtinyt Ravintola Panini tarjoaa kahden hengen illallislahjakortin, joka siis arvotaan kaikkien kommentoijien kesken.

Arvonnan suorittaa tiedottaja Miia Alhanen /Visit Turku.
Lisäksi Miia palkitsee mielenkiintoisemman vinkin kahden hengen Turku-kiertoajelulla.

Kiitos kaikille kommentoijille jo etukäteen sekä sitä kuuluisaa auringonpaistetta ja kesäistä mieltä!

-Tanja

9.7.2015 klo 15:58. Korjattu Budapestistä lentäneen iltakoneen lentoyhtiöksi Wizz Air.

näköala_kakola

 1. Turku on suuri pikkukaupunki. Kaupunki on ympäri vuoden täynnä mielenkiintoisia tapahtumia, musiikkia, teatteria, näyttelyitä ja tanssia.
  Turkua parhaimmillaan on iltakävely kauniisti valaistun joenrannalla, aamukahvi kesäaamuna kauppatorilla, hyvä illallinen yhdessä Suomen parhaista ruokaravintoloista, joita Turussa on todella monta.

 2. Turku on mukavan kompakti kaupunki, kaikki on lähellä.. Ehkä esittelisin vieraalle jokirannan, veisin kävelylle kaikille seitsemälle kukkulalle ja aina väillä voisi poiketa kaffelle tai parille esim. Aurajoen laivoihin..

 3. Kauniina kesäpäivänä suosittelisin Aurajoen vierasvenesataman terassia.

 4. Veisin vieraani ehdottomasti Ruissaloon, sen luonto ja maisemat ovat todellista herkkua kesäaikaan: kaikissa eri vihreän sävyissä hehkuva metsä, meri, joka jo itsessään on ainutkertainen taideteos, upeat pitsihuvilat ja myös niityillä laiduntavat lehmät ja lampaat aivan kaupungin tuntumassa tekevät taatusti vaikutuksen.

  Myös veneretki Turun lähialueen saaristoon – Maailman Kauneimpaan sellaiseen – olisi ehdoton must.

 5. Kesäisestä Aurajokirannasta, aamulenkkeineen ja iltaisin tunnelmallisesta jokilaivoista. Lisäksi Kakola olisi ehdottomasti mainittava, unohtamatta Turun Linnaa!

 6. Kauppahalli, Föri, ravintola Koulu ja jokiranta kokonaisuudessaan Turun helmiä.

 7. Turku erottuu edukseen mm. historiallaan, kävelyyn sopivalla keskustallaan ja toimivalla bussiliikenteellä, millä pääsee mm. Ruissalon vehreyteen. Ravintolamaailman suhteen iskee puolestaan runsaudenpula, täällä on niin hyviä ravintoloita että vieraan soisi sen puolesta viipyvän ainakin 3 viikkoa..Ruoansulatuksen edistämiseksi määräisin lepoa vaikkapa Park Hotellin vähän erilaisessa miljöössä, kävelyä lukuisissa puistoissa ja Kuuvuoren portaissa, uintia maauimaloissa ja käyntiä ihanassa kirjastossa. Kiss my Turku!

 8. Turku on kaunis kaupunki jokirantoineen ja nähtävää riittää kävelymatkan päässä paljon: historiaa, taidetta ja museoita. Korostaisin kuitenkin näiden lisäksi sitä, että Turku on myös ulkoilijan kaupunki. Aurajoki- ja Raisionjokivarsilla on miellyttäviä pyöräily- ja patikointireittejä. Raisionjokivarren mahdollisuudet parenevat vielä syksyllä kun reitti Ruissalon sillan pielestä Pansiontielle valmistuu. Ruokakulttuurista nostan esille omaa jäätelöään valmistavat kahvilat: Harmonia, Gelateria Nuvole ja Piccola Cantina (Sergio’s).

 9. Kuuvan nokka. Kesällä ja talvella. Eväät, lämmintä/kylmää juomaa, kertakäyttögrilli ja viltti tai kaks mukaan. Kauniimpaa ei löydä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *