Hörppyi ja herkkui

Mitä kuuluu suomalaiselle oluelle?

olutlasi

Sosiaalinen media kuohui alkuvuodesta keppanagatesta eli kaavailuista siirtää keskiolut Alkoihin. Toisaalta parhaillaan vietetään sataa päivää ilman viinaa ja toisaalta taasen rahdataan Virosta halvempaa alkoholia. Mitenkä tämän kaiken keskellä voi kotimainen olut?

Hörppyi ja herkkui -blogi tapasi Panimo- ja virvoitusjuomaliiton toimitusjohtaja Elina Ussan ja kysyi, mitä suomalaiselle oluelle kuuluu.

– Kiitos oikein hyvää, vastaa Elina Ussa ja toteaa, ettei koskaan aiemmin koko maamme kattavasti ole ollut saatavilla näin laajaa kotimaisten oluiden ja eri olutlaatujen valikoimaa. Myös runsastuva joukko pienpanimoita on saanut hienosti jalansijaa vähittäiskauppojen hyllyllä.

– Suomalaiset kuluttajat ovat löytäneet eri olutlaatujen maut ja olutharrastus on lisääntynyt valtavasti. Oluenharrastaja on hyvin eurooppalainen, määrän sijaan oluelta haetaan yhä enemmän ja enemmän laatua sekä luonnetta, kehuu Ussa.

Ussa kertoo olevansa iloinen, että ”keskioluet alkoihin”-kampanjalle saatiin piste.
– Nyt voidaan keskittyä oluen osalta olennaiseen ja unohtaa prosenttien ympärillä vellonut keskustelu. Suomalaisen oluen ja olutkulttuurin tulisi saada kehittyä rauhassa, markkinoiden ehdoilla ja mainontaa sallien, jotta myös pienet toimijat ja panimot saisivat tuotteensa kuluttajien saataville. Ylipäätään olutta tulisi kohdella kuin mitä tahansa muuta elintarviketta.

elinaussa

– Olut sopii myös ruuan kumppaniksi siinä missä viinikin. Ja joskus jopa viiniä paremmin, tuumailee Ussa ja jatkaa itse olevansa oluensa suhteen kaikkiruokainen ja kokeilevainen, mutta palaavansa kuitenkin aina peruslagerin pariin.

– Asuessani viitisen vuotta Aasiassa rakastuin aasialaiseen ruokaan. Paikallinen ruoka oli mausteista ja monivivahteista sekä itsessään runsaan makumaailman omaavaa, joten oluen ruuan kumppanina tuli olla kevýttä. Ja kun ilmasto oli suurimmaksi osaksi erittäin lämmintä, toimi olut myös janon sammuttajana. Ussa täydentää.

Jotta suomalaiset löytäisivät jatkossakin laadukkaan kotimaisen oluen, tulisi veroratkaisuilla suitsea Viron viinarallia ja ohjata alkoholinkulutusta kotisohvien sijasta valvottuihin oloihin eli ravintoloihin, tuumailee panimopomo ja kohottaa maljan suomalaiselle oluelle.

-Tanja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *