Hörppyi ja herkkui

Mississippi Beer Höyryolut

Tarinat ovat kivoja ja kiehtovia. Varsinkin Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tarinat. Olemme Raumalla Ravintola Mr. Jonesin kabinetissa, jossa lanseerataan Bluesfestivaali Rauma Bluesin nimikko-olut Mississippi Beer. Mississippi Beer Höyryolut on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan oluenpanijan Juha Kylä-Kailan ja amerikkalaisen Yalobusha Brewing Companyn Amos Harveyn käsialaa.

missisippi.valomainos

Mississippi oluen tarina sai alkunsa vuosi sitten, kun Rauma Bluesin kanssa toistakymmentä vuotta yhteistyötä tehneet Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka ja Bluesfestivaalien musiikkipuolella toimiva bluesmies ja oluenpanija Harvey alkoivat kyseisillä festareilla keskustelemaan oluenpanosta. Aarikka vei Harveyn tutustumaan Laitilan Sirppu-joen varrella sijaitsevaan Wirvoitusjuomatehtaaseen.

missisippi.tuoppi

Edinburghin Heriot-Watt yliopistossa panimomestariksi opiskeleva Laitilan oluenpanija Kylä-Kaila ja mississippiläisen Yalobusha Breweringin Harvey aloittivat yhteisen oluensa kehittelyn tammikuussa lähettelemällä e-maileja Atlannin yli. Mustialassa ja Tuorlassa pohjakoulutuksensa saanut Kylä-Kaila kertoo alkuvaiheen Harveyn kanssa olleen haastavaa, sillä Suomessa ja USAssa ovat käytössä niin erilaiset mittayksiköt kuin laitteistot ja terminologiatkit.

kylä-kaila

Sähköpostien perusteella aloitti Kylä-Kaila valmistelut Missisippi-olutta varten. Mallasta 10.000 litran keitosta varten rouhittiin noin 70 säkkiä ja kun yksi säkki painaa 25 kiloa, sai yövuorossa maltaita rouhinut Artturi Isotupa kantaa säkin poikineen. Maltaat rouhittiin yöllä, jotta ne saavat levätä ja ovat aamulla parhaimmillaan, vitsailee Kylä-Kaila viitaten trendiravintoloiden käyttämiin termeihin. Tosiasiassa Laitilassa pannaan olutta ympäri vuorokauden maanantaista perjantaihin eli maltaiden rouhimiset tai muut oluen panoon liittyvät työt eivät katso kellonaikaa.

maltaat

Keittopäivän sitten koittaessa saapui Harvey Suomeen. Kylä-Kaila ja Harvey testasivat eri humalalajikkeita ja aistinvaraisilla arvioinneilla muokkasivat reseptiä vielä useampaan otteeseen, kunnes lopputulos tyydytti molempia miehiä. Suomalais-amerikkalaisen yhteistyöoluen salaisuus on Kylä-Kailan mukaan jälkihumaloinnissa, joka tehdään lähes valmiiseen olueeseen.

Miellyttävä humalan tuoma pienoinen katkeruus oluessa maistuukin. Lisäksi oluen mausta voi löytää sitrusta ja raikasta rapsakkuutta. Sitruksen maku tulee humaloinnista, kertoo Aarikka ja jatkaa Mississipin olevan Laitilan paluu juurille, sillä Wirvoitusjuomatehtaan ensimmäinen olut oli Mississipin tavoin Höyryolutta. Höyryolut termi (steam beer) tulee alunperin Kaliforniasta, jossa 1800-luvulla aloitettiin valmistamaan olutta Böömin alueelta lähtöisin olevalla pohjahiivalla, mutta pintahiivamenetelmän lämpötiloin. Näin saadaan olueeseen pohjahiiva- eli lageroluen maltaista makua ja pintahiivaoluille tyypillistä hedelmäisyyttä.

Laitilan oluenpanija Juha Kylä-Kaila ja toimitusjohtaja Rami Aarikka kohottavat maljan Missisippi Beer Höyryoluelle
Laitilan oluenpanija Juha Kylä-Kaila ja toimitusjohtaja Rami Aarikka kohottavat maljan Missisippi Beer Höyryoluelle

Vaikka Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on nykyään melko suuri panimo noin 26 miljoonan litran vuosituotannollaan, josta vajaa neljännes on olutta, pystyy Laitila tekemään myös kokeellisia, pieniä eriä intohimoisia oluita, joista löytyy luonnetta ja tunnetta. Tämä intohimo olueeseen kattaa Kylä-Kailan sanoin jokaisen työntekijän aina toimitusjohtaja Aarikkaan asti. Ja etenkin Aarikkaan. Tämä kertoo tarinoita Laitilan tapahtumarikkaista vaiheista ja muistelee, miten ensimmäisen pienpanimobuumin aikana 1990-luvulla monet oluet olivat kyllä mielenkiintoisia, mutta eivät välttämättä kovinkaan laadukkaita. Nykyään näiden oluen laatu on aivan toinen, kehuu Aarikka suomalaisia käsityöpanimoita.

Maistan lisää hedelmäistä ja mukavan humalan omaavaa Mississippiä ja jatkan Rami Aarikkan ja Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tarinoiden kuuntelemista. Niiden parissa vierähtäisi helposti ilta jos toinenkin, joten molemmista lisää kertomusta siis syksymmällä.

Kippis ja Skål Mississippi Beerille!

-Tanja

missisippi.hanalätkä

Mississippi Beer Höyryoluen strategiset mitat niille, jotka pitävät numeroista ja teknisistä tiedoista
Keitos 10.000l
Prosentit 5 %
Kantavierre 11,5
Katkeroainepitoisuus 35 EBU
Väri 20 EBC

Humalalajikkeet
Nugget, Cascade, Citra, Centennial ja Simcoe
Maltaat
Pale Ale, vaalea ja punainen karamellimallas

P.S. Mississippi-olut oli muuten koemaistossa Lahden Suuret Oluet – Pienet Panimot tapahtumassa.
Pieniä eriä Mississippiä on tulossa myyntiin myös laadukkaisiin olutravintoloihin.
Aarikka vinkkaa olevan myös mahdollista, että tätä Höyryolutta saisi jatkossa Alkoista Käsityöpanimo-nimikkeen alta.

P.S. 2 Seuraavaksi tulossa jo lupaamani tarinat siitä, kun syödään vain yöllä eli Ramadanin ruokahetket sekä muksujen mocktailit, joidenka jälkeen palataan Venäjälle. Mocktail-raati muuten valitsi voittajaksi yllättävän juoman ja opetti ettei lapsia kannata aliarvoida tarjoamalla heille liian makeita juomia, mutta näistä lisää seuraavilla kerroilla.

  1. Mississippi Beer Höryolut voitti kultaa Suomen paras olut 2014-kilpailussa sarjassa vaaleat lagerit yli 4,7%. Onnittelut ja Kippis Mississippille sekä Juha Kylä-Kailalle!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *