Hörppyi ja herkkui

Mocktail-raatilaiset alarivissä vas. Leevi, Lassi, Tuukka, Julia ja Helmi. ylärivissä vas. Onni, Perttu ja Markus

Miksi lapsen ravintolassa tulisi tyytyä pelkkään colaan eli mocktaileja muksuille

Mocktail-raatilaiset alarivissä vas. Leevi, Lassi, Tuukka, Julia ja Helmi. ylärivissä vas. Onni, Perttu ja Markus
Mocktail-raatilaiset. Alarivissä vas. Leevi, Lassi, Tuukka, Julia ja Helmi. Ylärivissä vas. Onni, Perttu ja Markus

Useassa ruokaravintolassa lapsille on tarjolla oma menu, josta löytyy lihapullia, nauravia nakkeja sekä kanakoreja. Joissakin ravintoloissa a’la carte listalta on mahdollisuus tilata puolikkaita annoksia edullisempaan hintaan perheen pienimmille. Mutta miksei lapsille voisi olla myös omaa juomalistaa, josta he saisivat valita makunsa mukaisen juoman. Miksi lapsen ravintolassa tulisi tyytyä pelkkään colaan?

Ruotsinlaivat ovat vuosia olleet edelläkävijöitä lapsien huomioimisessa juomien saralla. Siljalta löytyy Muumi-drinkkiä loistetikkuineen, Vikingillä taasen tarjoillaan Ville Vikinkiä. Molemmilla laivoilla lasten drinkkilistaan on panostettu jo pitkään.

Miksi perheen mennessä ulos syömään lapsille edelleen tilataan ”vain” se cola ja millaisia juomia lapset sitten haluaisivat?

cocktaillasit_jähtyy

E.Ekblomin baarimestari Markus Sillanpää tekee mielellään mocktaileja eli alkoholittomia muka-cocktaileja. Sillanpää käyttää näihin alkoholittomiin juomiin laadukkaita, tuoreita raaka-aineita. Marjat, hedelmät ja itsetehdyt siirapit ovat meidän mocktailien salaisuus, kertoo Markus ja toteaa ettei tiivistetuoremehusta ja spritestä tehty juoma voi olla kummoinenkaan makuelämys.

Saadakseni selville mitä lapset joisivat, jos saisivat valita, vien ystävieni lapsista koostuvan raadin maistelemaan Markuksen mocktaileja. Raatilaiset ikäjärjestyksessä: Tuukka Sirkkilä, 6 v. Leevi Sirkkilä, 7 v. Julia Mäkilä, 8 v, Lassi Sirkkilä, 9 v. Helmi Järvinen, 10 v. Perttu Sirkkilä, 11 v. ja Onni Lahesmaa, 13 v. Turussa vierailulla oleva, Brysselissä asuva Onni Lahesmaa edustaa mocktail-raadissa teini-ikäisen makumaailmaa.

onni_mojito

helmi.pilli

Ennen maistelua kerron muutamalla sanalla mitä arvoidaan, eli pyydän katsomaan juoman ulkonäköä, tuoksuttamaan (selvennän tämän tarkoittavan juoman haistamista) ja sitten viimeiseksi maistamaan juomaa.
– Saako ne sitten juoda kokonaan, kysyvät nuorimmat raatilaisista ja hymyilevät leveästi, kun vastaan myöntävästi. Helmi miettii tullessaan, kerrotaanko kohtelias mielipide vai se, mitä mieltä oikeasti on.
– Rehellinen mielipide, sanoo Markus ja lupaa ettei pahastu, jos joku ei pidä juomista.

lassi_maistelee

perttu_iloinen_mocktail

Mocktaileja on yhteensä kolme. Maistelu aloitetaan Sillanpään kehittämällä Mojito-tyyppisellä juomalla, joka sisältää tuoretta limea, Thai-basilikaa, tummaa ruokosokeria sekä Ginger alea.
– Hyvältä näyttää, hyvälle tuoksuu ja tosi hyvän makuista, kommentoivat maistelijat.
– Voisin ostaa kaupastakin, tosi vihree, yrttilimpparia, oikeen kiva ja sairaan hyvää, analysoivat he maistelun lomassa.
– Vähän erikoisemman jääteen makuinen, toteaa Onni. – Maistuu sellaiselle limsalle, jossa ei ole hiilihappoa, mut hyvälle kyllä, kuvailee taasen Julia.

IMG_1719

julia_mansikkajuoma

Toinen juomista on melko makea. Tämä juoma tulee pöytään tyylikkäässä cocktaillasissa.
– Tosi pahaa, kertoo kummipoikani Tuukka veljensä Leevin säestäessä ”ei tykätä”.
– Sopisi sitruskakun kanssa, arvelee Lassi.
– Aperitiiviksi tässä on ainakin liikaa sokeria, veikkaa Onni.

mangohörppy

tuukka_lassi

– Tätä ei kannata juoda montaa, kun se on niin makeaa. Voisin ehkä juoda toisen, mutta vasta parin viikon päästä, jatkaa Perttu ja juo oman mocktailinsa lisäksi kolmen pikkuveljensä drinkit.
Tuukka varmistaa vielä, alkaako Markus itkemään, kun hän ei pitänyt tästä juomasta. Vakuutan, ettei, ja kerron Markuksen kilpailevan syksymmällä drinkkienteon suomenmestaruudesta.
– Ensimmäinen drinkki oli täydellinen, se voisi kyllä voittaa vaikka suomenmestaruuden, ilmoittavat Lassi, Tuukka ja Leevi.

IMG_1732

Kolmas ja viimeinen juoma on Fruitie. Fruitieen Markus on puristanut mehulingolla Granny Smith -omenoista mehua sekä keittänyt siirapin tuoreista mansikoista. Näiden lisäksi tämä mocktail sisältää jäämurskaa. Markus kertoo jokaista juomaa sekoittaessaan ja tarjoillessaan, mitä tekee ja mistä raaka-aineista juomat koostuvat.
– Tämä maistuukin mansikalta ja omenalta, sanoo Julia kuunnellessaan Markusta.
– Päältä näyttää pirtelöltä eikä oo niin makea, miettii Perttu.
– Kaikki juomat olivat hyviä, kokoaa Helmi raatilaisten makuja.

leevi_poseeraa

On tullut aika äänestää voittajaa. Ensimmäinen, mojito-tyylinen mocktail saa kuusi ääntä. Fruitieta ehdottaa ykköseksi kaksi raatilaista Tuukan äänestäessä sekä ensimmäistä että viimeistä juomaa. Kukaan ei valinnut parhaaksi etukäteen voittajaksi veikkaamaani, makeasta mango- ja agavesiirappista, appelsiinista, grapesta sekä limesta tehtyä mocktailia.

markus_mocktailit

Lopputuloksena mocktail-raadista mietimme Markuksen kanssa, ettei lapsia tulisi aliarvioida liian makeilla juomilla. Eihän limsaakaan litkitä mielin määrin.
Ja näitä mocktailejahan juovat siis muutkin kuin lapset ja raskaana olevat naiset. Nykyään ei onneksi enää tarvitse selitellä, miksei halua drinkkiinsä alkoholia, täydentää Sillanpää ja lupaa E.Ekblomin jatkossakin panostavan mocktaileihin.

 

-Tanja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *