Hörppyi ja herkkui

Loimaan Seurahuoneen Greta Grönholmin drinkeissä maistuu saaristo

Maailmanmestari Greta Grönholm Marinan Lounge Barissa ja muut viime hetken Food & Fun baarivinkit

Seitsemässä turkulaisessa baarissa eli Börs Bar & Cafessa, The Cow:ssa, E.Ekblomissa, Marina Bar & Loungessa, Pinella Barissa, Tiirikkalassa sekä Tårget Piazza Lounge & Cocktailbaarissa oman twistinsä juomasekoituksiin tuovat baarimestarit Islannista, Saksasta, Suomesta sekä Virosta.

Tänä viikonloppuna Turun ravintolat vallannut Food & Fun ruoka- ja juomafestivaali on tuonut kaupunkimme ravintoloihin sekä baareihin keittiömestareiden lisäksi myös vierailevia baarimestareita.

Hotelli Radisson Blu Marina Palacen Lounge Barissa vierailee ja cocktaileillaan hurmaa loimaalainen Greta Grönholm. Perheyrityksessään, Loimaan Seurahuoneella työskentelevän Greta Grönholmin meriitteihin kuuluu cocktailien maailmanmestaruus Prahasta vuodelta 2013. Ennen Grönholmia maailmanmestaruuden oli saavuttanut vain kaksi suomalaista kautta aikojen.

Grönholm on luonut Marinan Lounge Baariin saaristolaistunnelman sekä tuonut juomiinsa käsinpoimittuja komponentteja.

– Tuijottelin ravintolamme ikkunasta ulos kauniina syyspäivänä miettien samalla, millaisista raaka-aineista rakentaisin cocktailmenuni. Katseeni osui pihlajaan, jonka punaisten marjojen kirpsakkuus toimisi konjakin syvyyden kanssa hyvin, tuumin. Niinpä keitin pihlajanmarjoista hilloa, jota siis konjakin lisäksi löytyy yhdestä cocktailistani, taustoittaa Grönholm.

– Ja koska ollaan Turussa, on mukana tottakai myös sinappia, nauraa Grönholm tarjotessaan baarimestarin tervehdystä, joka on alkoholiton, pieneen pulloon tehty drinkki, jonka makumaailmasta löytyy myös itsetehtyä porkkanamehua sekä rucolaa ja Gretan tekemää nokkossuolaa.

Baarimestarin tervehdys Greta Grönholmin tapaan.
Baarimestarin tervehdys Greta Grönholmin tapaan.

Grönholmin kantavana teemana on siis saaristo, jonka elementtejä löytyy myös aulabaarin sisustuksesta, mutta varsinaisesti saaristo avautuu kuunnellessa Kustavissa mökkeilevää maailmanmestaria, kun tämä kertoo cocktaileistaan ja laineen liplatuksista laiturilla sekä koivuista, joista saa uuttamalla hyviä juomasekoitusten aineosia.

Kantava teema löytyy myös Tiirikkalassa vierailevalta islantilaiselta Leo Olafssonilta.
Icebreaker -lempinimellä kutsutun baarimestarin cocktailien väriskaala kulkee pinkistä viininpunaiseen ja ne kertovat rakkaustarinan aina ensi kohtaamisesta eron hetkeen. Juomat on nimetty laulujen mukaan kuten esimerkiksi ”when you walk in the room” ja ”meet me in the alleway” sekä ”first kiss”.

Leó Ólafssonin cocktailit kertovat tarinan.

– Samalla kun nautit drinkistä, voit kuunnella spotifysta juoman nimikkobiisiä, Olafsson opastaa.
Islantilainen toivoo meidän maistavan koko cocktailmenun läpi, jotta saamme kuulla ja elää koko tarinan. Ymmärrän hyvin erään naisseurueen jääneen edellisenä iltana Olafssonin tarinoiden ja drinkkien vangiksi unohtaen ajan kulun kokonaan.

Leó Ólafsson ja Ólöf Rún Sigurðardóttir tuovat Tiirikkalan drinkkilistalle rakkauden.
Leó Ólafsson ja Ólöf Rún Sigurðardóttir.

Tiirikkalan naapurissa, Tårgetin Piazzalla sijaitsevassa cocktailbaarissa ohjat on ottanut saksalainen Annica Leverenz, joka on varsinainen reissunainen. Turkuun Leverentz on lentänyt Reaykjavikista, jonne tämä muutti kolmisen viikkoa sitten. Aina Aasiaa myöten vaikuttanut saksalainen oli aikoinaan työpaikkansa ensimmäinen naisbaarimestari.

– Sain loppujen lopuksi paikan omistajalta luvan työskennellä kaksi päivää viikossa ilmaisena apulaisena. Öisin opiskelin kirjoista cocktailien historiaa sekä valmistusta ja alkoholien tuotetuntemusta. Lopulta pääsin kunnolla töihin.
Naisia ei vieläkään Saksassa ole kovinkaan paljon baarimestareina, Leverenz toteaa.

Tårgetin cocktaileissa maistuu ja näkyy Leverenzin intohimo sekä tämän matkat ympäri maailmaa.

Annica Leverenzin cocktaileista pääsee nauttimaan Tårgetin Piazzalla.
Annica Leverenzin cocktaileista pääsee nauttimaan Tårgetin Piazzalla.

Ihan naapurista eli Tallinnan Manna La Roosasta E.Ekblomiin saapunut David Jiminez Gamboa keittää baaritiskin takana kiinanruusumehua lämmintä cocktailiaan varten.

Tilatessamme autoilijan juoman sekä tyrnimarjaa sisältävän drinkin, saamme saman juoman myös alkoholittomana versiona. Mielenkiintoista vertailla juomien makua terästyksellä ja ilman.

Tallinalaisesta Manna La RoosastaTurussa vierailulla olevan David Jiminez Gamboan drinkissä on tyrnimarjaa.
Tallinalaisesta Manna La RoosastaTurussa vierailulla olevan David Jiminez Gamboan drinkissä on tyrnimarjaa.

The Cow:n eli Lehmän ovelle kajahtaa jalkapallosta tuttu huuto ”hu!”.
Islantilainen baarimestari Arni Gunnarsson ottaa yleisönsä, onhan testi-iltanamme edessä Islannin ja Suomen jalkapallon MM-karsintamatsi.
Gunnarsson on selkeästi Lehmän tähti. Asiakkaat käyvät kiittämässä tätä ja muutama tervehtii tuttavallisesti jo sisään tullessaan.

Gunnarssonin cocktaileja nauttiessa ja miestä kuunnellessa on itsekin vähän Islannissa.

Islantilainen Arni Gunnarsson hurmaa The Cow:ssa. Taustalla The Cow:n ravintoloitsija Antti Suhonen.
Islantilainen Arni Gunnarsson drinkkeineen hurmaa The Cow:ssa. Taustalla The Cow:n ravintoloitsija Antti Suhonen.

Kolmas islantilaisvieras löytyy Pinella Barista.
Slippbarinnissa, Hotelli Marinassa Reaykjavikissä työskentelevä Teitur Ridderman Schiöth on niittänyt mainetta ja kunniaa viimeksi voittamalla Brennivin cocktail -kilpailun.

Schiöth kysyy saisiko valita juomat meille. Miehen työskentelyä seuratessa huomaa, että osaamista löytyy, vaativammatkin työtavat ovat hyvin hallussa. Tiskille viereemme saapuu seurue tilaamaan illallisen päätteeksi vielä yhdet cocktailit, sillä aperitiiviksi nautitut juomat ovat olleet erittäin hyviä, nämä kertovat Schiöthille.

Teitur Ridderman Schiöthin baarityöskentely tekee vaikutuksen.
Teitur Ridderman Schiöthin baarityöskentely tekee vaikutuksen.

Greta Grönholmin lisäksi Suomea Food & Funissa edustaa tuore kolminkertainen suomenmestari Markus Sillanpää.

Markus Sillanpää on toinen Food & Funin vierailevista suomalaisista huippubaarimestareista.
Markus Sillanpää on toinen Food & Funin vierailevista suomalaisista huippubaarimestareista.

Hotelli Hamburger Börsin Bar & Cafeessa drinkkejä loihtivan Mixtec Oy:n Markus Sillanpään cocktailmenussa yhtenä teemana on Japani, sillä Sillanpää on lähdössä viikon päästä Tokioon mittelemään maailmanmestaruudesta.

Ja Pan Te -nimisen juoman lisäksi maistelemme Cocktail GT:tä.

– Hotellin aulabaarin myydyin drinkki on GT eli Gin Tonic. Halusin tehdä tästä klassikosta hieman enemmän cocktailtyylisen. Juomassa on tonic -uutetta, jonka Börssin keittiö on keittänyt, Sillanpää kertoo.

Maistamme myös erittäin fressiä alkoholitonta drinkkiä, jota Sillanpää kuvailee salaatiksi juotavassa muodossa. Tuore kurkku, basilika ja lime lasissa maistuvat raikkaalle sekä luovat erittäin terveellisen mielikuvan.

Sillanpään alkoholittomassa drinkissä maistuu raikkaus.
Markus Sillanpään alkoholittomassa drinkissä maistuu raikkaus.

Ihania juomia, huippubaarimestareita sekä elämyksellisiä hetkiä jokaisessa baarissa, mutta kenen juoma ja juomalista nousi kierroksemme parhaaksi?
Sen voi käydä itse testaamaassa sekä kiertämällä vielä tänään lauantaina baarit läpi, mutta myös saapumalla seuraamaan näiden vierailevien baarimestareiden keskenäistä drinkkikisaa The Cow:hon.

Yleisölle avoimessa tilaisuudessa jokainen mestari valmistaa juoman omalta cocktaillistaltaan sekä yhden cocktailin niin sanotussa black box -kilpailussa, jossa kilpailijoille arvotaan tuotteet, josta tämän pitää valmistaa drinkki.

Food & Fun cocktailkilpailu The Cow:ssa lauantaina 8.10. klo 16 -18.

-Tanja