Hörppyi ja herkkui

Kuvassa vas. Mikko Mäkinen ja Rami Aarikka

Laitilan Kukko matkaa Amerikkaa valloittamaan

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan gluteeniton Kukko Pils -olut aloittaa maailmanvalloituksensa perjantaina, kun ensimmäiset Kukot lähtevät seilaamaan Rauman satamasta kohti Yhdysvaltoja ja Texasia.

Pilottierän eli noin 16 000 litran Kukko-satsin viennin eteen on tehty nelisen vuotta töitä. Kaikki alkoi Nokian San Diegon konttorissa työskennelleistä Mikko Mäkisestä sekä Jason Dyerista ja Dyerin keliakiasta.

– Olimme työkaverini Jason Dyerin kanssa Suomessa. Palaverien jälkeen tuli puhetta oluelle menosta. Dyer totesi olevansa keliaakikko eikä näin voisi juoda olutta. Mutta meillähän on Kukkoa, se on gluteeniton, miehelle kerrottiin. Tämän jälkeen Suomesta San Diegoon vierailulle menijät saivatkin viedä Dyerille tuliaisiksi Kukkoa, jonka makuun tämä oli tykästynyt, Kukon Pohjois-Amerikan markkinoista vastaava Mikko Mäkinen taustoittaa hymyillen Kukon vienti-idean alkuhetkiä.

– Otimme Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Rami Aarikkaan yhteyttä ensimmäisen kerran syksyllä 2012 ja tänään tiistaina vihdoin pakkasimme kontin Rauman satamassa, matkaan Kukko lähtee perjantaina, jatkaa Mäkinen.

Mäkisen ja Dyerin perustama yritys Good Life Imports Inc sai helmikuussa sopimuksen Yhdysvalloissa riippumattomien pienpanimo-oluiden jakeluun erikoistuneen Artisanal Beverages Distribution kanssa. Kukon lanseeraus tapahtuu toukokuussa yli neljäsataa liikettä käsittävässä ja noin 15 miljardin dollarin myynnin omaavassa myymäkäketjussa, joten ihan pienestä ei ole kyse.

– Lainsäädännön kanssa oli hieman hankalaa, sillä alkoholimarkkinoita ja -tuotteita säädellään ja valvotaan sekä kansallisella että osavaltioiden tasolla. Texasissa säädökset ovat aika monimutkaisia, Mäkinen toteaa.

– Texasista Kukko matkaa muuallekin, sillä laajentumisponnistelut ovat jo käynnissä ja neuvottelut potentiaalisten jakelupatrnereiden kanssa ovat meneillään viiden muunkin osavaltion kanssa, kertoo Mäkinen.

Mutta nyt ovat siis ensimmäiset oluet lastattuna laivassa ja Kukko Pilsin Texasiin lähtevissä tölkkidesigneissä on teksti Pure Craft Import, ”government warning” eli varoitukset raskaina oleville naisille sekä kerronta Kukon luontaisesta gluteenittomuudesta.

Good Life Importsin Mäkinen ja Laitilan tehtaanjohtaja Rami Aarikka vaikuttavat Kukon ensimmäisen Pohjois-Amerikan matkan aattona sekä helpottuneilta että onnellisilta, kun sopimusten ja lainsäädäntöjen pitkät prosessit ovat ohi.

Miten pian sitten uusi erä Kukko Pilsiä on valmiina lähtemään kohti Texasia -kysymykseeni Aarikka napsauttaa kuvainnollisesti sormiaan ja toteaa naurahtaen Laitilan olevan aina valmiina kuin Amerikka kutsuu.

– Neljä vuotta on säädetty. Ja mitä pidemmälle on päästy, sitä enemmän tuntuu siltä että tämä on oikeasti hyvä juttu ja tästä tulee jotain, sanoo Aarikka vakavoiduttuaan.

– Laitilalla ei ole vielä ollut merkittävissä määrin vientiä, mutta tänään tuli pieni tilaus Australiaan niin ja Alankomaihin jo viemmekin Skumppaamme, Aarikka kertoo ja hymyilee Amerikan sopivan A-kirjaimilla alkaviin vientikohteisiin. Kenties seuraavaksi Aasia, jotta saadaan katettua aakkosten ensimmäinen kirjain, ehdotan ja saan Aarikalta vastaukseksi tyytyväiset naurut.

-Tanja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *