Hörppyi ja herkkui

Kun syödään vain yöllä

Tulis joulu, jotta sais yölläkin syödä – toivotaan useassakin vanhassa suomalaisessa sananlaskussa. Mutta mitäs sitten, kun syödään ja juodaan vain yöllä?

Muslimien pyhänkuukauden, Ramadanin aikana kieltäydytään kaikesta syömisestä ja juomisesta auringon nousun ja laskun välisenä aikana.
Hörppyi ja herkkui-blogi kävi Turun kaupunginvaltuutetun, Mohammad ”Muhis” Azizin luona tutustumassa Ramadanin ruokakulttuuriin. Paitsi paastoamista, on Ramadan myös hiljentymistä ja puhdistautumista sekä vähempiosaisten muistamista, kertoo Azizi.

iipadilta_kivinen_ussajaraunio 017

Azizin vaimo Milla imettää vielä, joten hän ei vietä Ramadania. Myöskin raskaana olevat sekä matkustavaiset ja lapset ovat vapautettuja paastosta. Vaikka Milla ei paastoa, kertoo hän kaipaavansa Ramadanin tuomaa yhteisöllisyyttä sekä sitä hetkeä, jolloin kaikki istuvat illan hämärtyessä yhteiseen ruokapöytään Iftar-aterialle. Iftarin vihdoin koittaessa rikotaan paasto ensin vedellä, taateleilla ja maidolla. Tämän jälkeen nautitaan usein linssikeittoa. Keiton ei ole tarkoitus olla varsinaisesti alkuruoka vaan sillä valmistellaan vatsaa kanalle ja lampaalle, joita muslimit usein nauttivat.

iipadilta_kivinen_ussajaraunio 006

Juttelemme kahvipöydässä Millan tarjotessa mannasuurimoista, kookoksesta ja kermasta Iftarille valmistamaansa erittäin maistuvaa vanukasta, joka on kasteltu ruusuvedellä, sitruunalla ja sokerilla.
Muhis valoittaa Ramadanin viettoa sekä oman kulttuurinsa juhlatapoja. Kerron Suomessakin olevan tapana ”laskeutua paastoon” eli syödä hieman kevyemmin kieltäytyen lihasta laskiaisen ja pääsiäisen välisenä aikana. Tosin, kerron myös, etten ole koskaan tavannut ketään, jonka tapoihin tämä laskiaispaasto kuuluisi.

iipadilta_kivinen_ussajaraunio 015

Vertailemme kirkollisia juhliamme. Totean Ramadanin muistuttavan hieman meidän jouluamme, jolloin kokoonnutaan yhteen syömään, muistamme läheisiämme ja odotamme tätä juhlaa ollaksemme yhdessä ja nauttiaksemme juhla-aterioista kuten muslimitkin tekevät. Kyllä, Ramadan on hieman kuin joulu, mutta ilman sikaa ja alkoholia, naurahtaa Azizi.

Olen hieman kauhuissani miten täällä yöttömän yön maassa paastoaminen valoisaan aikaan onnistuu. Azizi painottaa järjen käyttöä – kenenkään ei tule leikkiä terveydellään vaan tulee tuntea rajansa ja lopettaa paastoaminen, mikäli olotila muuttuu huonoksi. Azizi korostaa Ramadanin vieton olevan jokaisen henkilökohtaisen päätöksen. Islam ei tähän pakota. Mikäli sattuu asumaan napapiirillä, jossa aurinko ei tähän aikaan vuodesta laske, voi Ramadanin viettää myös lähimmän muslimimaan auringonlaskun ja -nousun mukaan, Azizi jatkaa.

ramadanruokii

Auringonlaskettua Iftar-ateriaa jatketaan keiton jälkeen siis lampaalla, kanalla, riisillä sekä perunalla. Lampaan kastike on usein tomaattipohjaista, kun taas kana kokataan monesti kokonaisena uunissa. Myös okraa, papuja, kurkumaa sekä jeeraa eli juustokuminaa käytetään paljon. Lämpimän aterian jälkeen nautitaan makeisia ja baklava-tyylisiä leivonnaisia sekä toisinaan maistamaani mannavanukasta.

baklava

Islamilainen yhteisö on erittäin tiivis. Ramadanin aikana tämän huomaa erityisesti, sillä muu yhteisö vie yksinäisille ja perheettömille ruokaa moskeijaan, jossa nämäkin saavat nauttia paaston rikkomisesta ja Iftar-ateriasta yhdessä muiden kanssa. Iftarille kokoonnutaan myös sukulaisten ja ystävien luokse. Azizi toivookin kerrostaloissa asuvien muslimien muistavan hiljentymisen yöllisen ruokailun aikana. Siis ihan konkreettisestikin, sillä seinän takana asuva naapuri todennäköisesti herää aamulla aikaisin töihin. Itse toivon Muhikselle jaksamista paastoon ja kiitän molempia, Millaa ja Muhista mielenkiintoisesta keskusteluhetkestä sekä maistuvista kahvipöydän antimista.

-Tanja

1 kommentti

  1. No ei noi muslimit yöllä mitään hiljenny, eikä monet, varsinkaan turkkilaiset luovu alkoholista. Oon tyytyväinen, että ramazan Bayramı on ohi, saa yöllä nukkua.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *