Hörppyi ja herkkui

Kolme jouluista drinkkiä

Joulu maistuu glögille, maltaisille oluille ja punaviinille. Myös portviinit sekä konjakit löytyvät monen joulupöydästä, mutta millaisista drinkeistä tulisi joulu mieleen?

Amerikkalaiset juovat joulun alla munatotejaan eli eggnoggeja ja Keski-Euroopassa suositaan meidän glögimme isoäitiä, Gluhweinia, mutta voisiko joulun saada myös cocktailiin?

Viikkoa ennen jouluaattoa maineikkaassa turkulaisessa drinkkibaarissa, Bar 4:ssä eli Nelosessa on alkuillasta vielä suht hiljaista.

Pyydän Nelosen baarimestareita valmistamaan minulle kolme jouluista juomaa, joita maistatan satunnaisesti valitsemillani baarin asiakkailla.
Baarimestarit Henri Karlsson, Tom Kivinen ja Miika Virtanen tarttuvat haasteeseen.

jouluhörppy1

Ensimmäinen drinkki eli hallitsevan Turun drinkkimestarin, Åbo Openin voittajan, Henri Karlssonin luomus on punertava. Drinkin Karlsson kehittelee Marlin glögitiivisteestä, sitruslikööri Cointreausta sekä vaniljaisesta Licor 43:sta. Karlsson puristaa myös puolikkaiden appelsiinin sekä sitruunan mehun ja lisää drinkkiin hieman sokerilientä.

– Vaikka juoma sisältää kahta eri likööriä, kannattaa silti käyttää lisänä sokerilientä, sillä sokeri tuo juomaan pyöreyttä sekä tasapainoittaa makuja, Nelosen mestarit kertovat.

jouluhörppy.tytöt

Karlssonin juomaa maistelemaan valitsen Nelosessa ensimmäistä kertaa asiakkaina olevat Anna Björklundin ja Iiris Nummilan. Puolisen vuotta Turussa asuneet, kauppakorkeassa opiskelevat Björklund ja Nummila ovat juuri käyneet syömässä Pub Niskassa ja kehuvat Turussa olevan paljon kivoja baareja.

– Juoma on aika makea, muttei kuitenkaan liikaa ja siinä maistuu hieman glögi, tytöt toteavat. He kuvailevat drinkkiä myös karkiksi, joka on samaan aikaan makea ja kirpeä.

jouluhörppy2

Toisen juoman valmistaa Tom Kivinen, joka Karlssonin lailla on tuonut mainetta Neloselle pärjäämällä drinkkikisoissa. (Kivisen voittodrinkistä olen kirjoittanut 8.7.2014 otsikolla ”voittoisa mandariinicocktail”.)

Kivinen valitsee drinkkinsä pohjaksi kotimaisen Jaloviinan, mutta kertoo konjakin tai brandynkin käyvän yhtä hyvin. Jaloviinan lisäksi juomassa on kananmunanvalkuaista, vaniljasiirappia, tuorepuristettua omenamehua sekä puolikkaan sitruunan mehu.

kanelipalaa

Mausteeksi eli baarimestarin suolaksi ja pippuriksi Kivinen lisää drinkkiin muutaman tipan tanskalaista katkeroa eli Gammel Danskia. Pisteen Iin päälle tämä juoma saa kanelista, jota Kivinen polttaa juoman päälle tuoksua ja jouluista vivahdetta antamaan.

Kivisen drinkkiä arvioi Nelosessa iltaa viettämässä oleva Jarno Lähdeviita. Ässä-faniksi tunnustautuva Lähdeviita kertoo arvostavansa ammattitaitoa ja osaamista alalla kuin alalla ja käyvänsä silloin tällöin Nelosessa laadukkaiden, taidolla tehtyjen juomien vuoksi.

– Ensimmäinen maku, joka tulee mieleen on uuniomena, Lähdeviita miettii ja jatkaa drinkin olevan yllättävän raikas makeahkoksi juomaksi.

japi

Viimeisenä drinkkinsä valmistaa tuore Caorunn Celtic Cocktail-osakilpailun voittaja Miika Virtanen. Virtasen juoma koostuuu konjakista, mantelilikööristä, kokonaisesta kananmunasta, kokonaisen appelsiinin mehusta, kermasta ja kardemummasta sekä Angosturabitteristä.

Kananmunan käyttöään Virtanen perustelee juomaan tulevan vaahdon lisäksi sen makuja sitovalla ominaisuudella.
– Kananmuna myös tuo drinkkiin rakennetta ja pehmentää makujen ääripäitä, Virtanen toteaa.

kananmuna.virtanen

jouluhörppy3

Kolmannesta juomasta tulee mieleen joulurauhan julistus ja riisipuuro, tuumailevat vapaailtaa viettävät The Monkeyn ravintolapäällikkö Jaakko Halsinaho ja IT-alalla työskentelevä Suvi Nyström.

– Jouluinen ja kermainen juoma, kuin joulu lasissa, riisipuuro – vain manteli puuttuu, toteavat Halsinaho ja Nyström.

jaakko_suvi

Glögin, punaviinin ja jouluisten oluiden lisäksi joulun maun voi siis löytää drinkistäkin.

Turun keittiömestareiden puheenjohtaja Tarja Ahokkaan tekemän piparkakkutalon myötä toivotan kaikille Hörppyi ja Herkkui-blogin lukijoille oikein maistuvaa ja mukavaa Joulua!

– Tanja

piparitalo

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *